Geforceerd mat in drie: wie ziet het ?

Een spannende partij tussen Klaus Wüstefeld (Wit) en Jorik Quint ( Zwart), hoewel ik, Klaus, verloren heb. Het meest boeiend was wel het moment waarop Jorik geforceerd mat in drie had. Jorik ergerde zich achteraf over het feit, dat hij het niet zag! Het is natuurlijk leuk voor de lezer om het wel te zien.

Ik speelde de afgelopen 2 maanden vreesachtige, verdedigende schuifpartijen en dat leverde geen succes op! Ik won niets. Vandaar het plan om er dit keer zonder vrees fors tegenaan te gaan. Vrij spoedig koos ik voor de aanval en leek ik Jorik te gaan overrompelen. Jorik zag echter alles en speelde scherp tegen. Door een paar al te optimistische zetten van mijn kant had Jorik binnen 2 à 3 zetten de rollen omgedraaid. Terwijl ik dacht hem te overrompelen, was hij plotseling de dreigende partij en kon mij zelfs geforceerd mat zetten. Hij zette mij dus niet mat. Hij speelde verder voortreffelijk, maar moest nog wel ruim een uur voor de overwinning knokken.

Hier is de partij te zien van de 10de t/m de 27ste zet. Ergens in de partij moet de lezer dus een moment kunnen vinden waar een leuk ‘mat in drie’ zit. Misschien voor menigeen een gemakkelijke opgave, maar zoek het maar eens uit! In de beginstelling lijkt het moment aangebroken om een flitsende aanval op te zetten h4, g4, en een bestorming van de koningsvleugel met behulp van de lopers, de dame en Th1, maar kijk hoe het verder gaat.

Share

11 reacties

 1. Menace schreef:

  Mooi matje hoor heren. Ik zat naast deze partij maar had niet de tijd om het te laten zien na de partij. Maar volgens mij moet de opgave zijn: Zwart geeft mat in 4.

  Dit doet me overigens denken aan een partij die Fischer ooit speelde met zwart. Daar kwam hetzelfde motief in voor. Ik heb gezocht maar kon de partij niet zo snel vinden.

  David, weet jij misschien welke ik bedoel?

 2. Menace schreef:

  Inmiddels heb ik toch de partij gevonden.

  Letelier – Ficher, Leipzig Olympiade 1960

 3. Jaap Amesz schreef:

  24… Dxf4
  25 Kxf4, Lh6
  26 Kg3, f4 #

 4. Jaap Amesz schreef:

  Ik heb een fout gemaakt in zetnummering. Alleen hoe krijg ik een reactie ge-edit? Ik kan het niet vinden eerlijk gezegd….

  [PvE: ik heb het aangepast]

 5. Klaus Wüstefeld schreef:

  Inderdaad zoals Jaap aangeeft. Jorik had met een Dame-offer geforceerd Mat kunnen geven. 24….,Df4x+ 25….., Lh6+ en 26….,f4 Mat. De zetnummering is niet zo belangrijk, ook niet of dit 3 of 4 zetten zijn. Een wonderschone schaakcombinatie. Door dit soort dingen kun je van het schaken gaan houden. Ik was een beetje jaloers op Jorik, want ik had dan wel graag in die zwarte positie willen zitten. Menace ( of hoe je ook mag heten): over die partij van Letelier-Fischer heb ik nooit gehoord. Als je er de tijd voor hebt, zou het misschien leuk zijn hem te laten zien.

 6. Jaap Amesz schreef:

  Ik vind 2 partijen Letelier-Fischer in de database, beiden niet met zo’n soort combinatie.

 7. Klaus Wüstefeld schreef:

  Hoewel mijn portret bij bovenstaande reactie min of meer lijkt,vind ik Jaap er toch beter uit zien, maar afgezien daarvan n.a.v. de bevindingen van Jaap: Menace ( ik weet uiteraard wel hoe je heet), hoe zit dat nu eigenlijk met Fischer en Letelier ? je hebt de partij niet voor niets genoemd… en bovendien heb je mijn nieuwsgierigheid gewekt. Of was het een literaire grap of een vergissing ? Groet van Nicolaiowitch.

 8. Jan van de Westelaken schreef:

  Je vindt de partij bijvoorbeeld hier.

 9. Menace schreef:

  Beste Klaus,

  Geen literaire grap of vergissing.

  In 1960 heeft Fischer op de Olympiade in Leipzig Dxf4+ uitgevoerd. Deze dame kon niet door de koning genomen worden op straffe van mat door Lg7-h6! Dit heeft indertijd blijkbaar zo’n indruk op me gemaakt dat ik het patroon heb opgeslagen, althans de grove contouren. Toen ik maandag naar jullie partij zat te kijken en je Kg3 speelde kreeg ik ineens die wending van Fischer in mijn hoofd.

  Deze partij heeft trouwens een naam gekregen: A Queen for a King.
  (Dit is een verbastering van A Queen for a Kingdom uit de Legende van Camelot.)

  Op youtube zijn diverse filmpjes te vinden van deze partij.
  https://www.youtube.com/watch?v=Hz193ndqPM0

  Fischer is hier overigens pas 13 jaar oud…

 10. Klaus Wüstefeld schreef:

  Dank Jan en “Menace” voor het opzoeken van de partij Letelier-Fischer: het is een interessante partij en Df4x is leuk, maar leidt niet tot geforceerd mat. Het is (zoals Jaap ook al constateerde)een ander soort combinatie.Het lijkt niet op de boeiende volledig (!) geforceerde matcombinatie, die mogelijk was in onze boven aangegeven partij (met Dame-offer en de verrassende laatste matzet met pion f4).

 11. Jaap Houben schreef:

  Mooie combinatie inderdaad. In de partij van Klaus en Jorik vind ik hem mooier, maar de gelijkenis tussen beide lijkt mij ook wel duidelijk.

  Jaap, de eerste 9 zetten van Letelier-Fischer zijn (muv 1 zetverwisseling) gelijk aan jouw partij tegen Delft, waarin jij die variant die Fischer speelt wilde “afstraffen”.

Geef een reactie