Venus is warmer dan Mercurius

In navolging van de vraag of Saturnus blijft drijven vorig jaar, stond afgelopen zaterdag weer in het teken van planetoïden en keiharde teamoverwinningen. Nu vielen die planeten eigenlijk wel mee, het waren vooral Guido en Roy die geen enkele van Antons vragen over het zonnestelsel goed konden beantwoorden. Ze verdienen daarentegen wel meer dan Anton en ik, dus dan staan wij met onze bek vol titels. Omdat er erg weinig opmerkingen over het weer gemaakt werden kan ik juist een bijzondere conclusie over het weer doen. Het was gemiddeld. Niemand kan zich waarschijnlijk ook maar iets herinneren over het weer op de bewuste zaterdag omdat het zo gemiddeld was.

Wat er niet gemiddeld was, was de rating van de tegenstander. Hij was echt torenhoog (wel vreemd dat een toren hoog is want alleen een pion is kleiner). Wij zagen ons doodvonnis al tegemoet zoals Brian, toen hij ‘always look on the bright site of life’ zong. Voor wie een spelfout opmerkt in de vorige zin en dat associeert met een reclamecampagne voor Voerendaal en omstreken, u heeft volledig gelijk. Voor degenen die alleen nog maar youtube kijken en toch nog willen weten waar ik het nu in godesnaam allemaal over heb: klik hier.

Jaap H. aan bord 8 was als eerste klaar, in een zinderende partij tegen de fris uitziende Ivo Wantola moest hij het onderspit delven. Hij liet een zwakke pion toe op de e-lijn, maar kreeg daarvoor veel spel. Helaas was het allemaal niet genoeg. Dit is wat de periodekampioen er zelf over te zeggen heeft.

Hans op bord 3 wist groot positioneel voordeel te bereiken, maar liet helaas zijn tegenstander glippen. Hier volgt zijn analyse:

Joost moest tegen Daniel Hausrath, altijd een pittige GM. Zoals Joost ook heeft ervaren:

Op het scorebord lijkt het slecht af te lopen. Alleen moest de ‘bright site of life’ nog komen, met Anton! Die het zelfvertrouwen heeft van een bodybuilder en ook vertakt is in allerlei aderen, omdat hij in bloedvorm is. Dit heeft de kandidaat te zeggen over zijn volgende stap naar de IM titel:

Anton van Rijn – Johannes Mundorf. Stand na de 21e zet van wit:

40 jaar schaak heeft me van een purist tot een opportunist gemaakt; ik speel niet langer tegen de stelling, maar tegen de tegenstander, zoek zijn zwaktes in repertoire en karakter en stel me daarop in. Tegenstander Mundorf was nog jong, per definitie een loslopende testosteronbom dus. Het plan de campagne derhalve: niks doen en wachten.
21…cxb4? Meteen een winstpoging en de inleiding tot detonatie. Mijn strategie werpt vruchten af, al moet gezegd worden dat het niets-doen me nogal wat tijd had gekost. 22. axb4 Pd6 23. e4 b5? Conflictgericht. 24. c5 De diplomatieke oplossing: eraan voorbij gaan. 24…Pf7 met het plan het paard via d8-c6 naar d4 te spelen en zwart staat uitstekend…als wit niks doet. Tijd om te handelen dus. 25. De3 Td7 26. Ta1!? Pd8? 27. d4! exd4 zwart mag d4-d5 niet toestaan. 28. Txd4 Tcc7? Ook niet goed was 28…Pc6? 29. Txd7 Dxd7 30. Td1 Db7 31. Pxb5! Relatief het best was 28…Txd4 29. Dxd4 en nu niet 29… Pc6?! 30. Dd6 Kf7 31. Pxb5! maar 29…Pf7 30. f4 en zwart kan nog vechten. Ieder die mij trouwens een beetje kent, weet dat ik de wending Pxb5 niet vooruit had berekend (maar er waarschijnlijk wel opgestommeld zou zijn). 29. e5! Gooit zelf een bommetje op. 29…f5 Voor diplomatie is het nu te laat. 30. Td6 met groot voordeel. 30…Pf7 31. Tad1! Pxd6 De rest is scherven ruimen: 32. exd6 Tc8 33. Dxe6 a5 34. Pd5 axb4 Een blindganger tot slot. 35. Pb6 Tcd8 36. Pxd7 Txd7 37. Dxd7+! Dxd7 38. c6 1-0 Al met al kandidaat-meesterlijk gespeeld en gewacht.

Mijn enerverende remise was leerzaam en laat zien hoe een automatische zet als h4 veel kan verpesten. De bright site is dat er een half puntje bij de score komt.

Jaap A scoort zijn eerste winst van het seizoen, we komen er steeds beter voor te staan. We kunnen misschien wel winnen!

Na 2 externe verliespartijen waarbij ik regelrecht al slecht uit de opening kwam, had ik me voor deze partij voorbereid. Mijn opening kwam op het bord en al hoewel ik nog niet veel speelervaring ermee had, kwam ik er min of meer gelijk uit. Met zwart is dat prima. In het kader van de meningen van o.a. Roy en Joost die hun openingen niet op internet zetten om te voorkomen dat concurrenten dat eeuwig ten dage kunnen zien, begin ik op zet 15. Het moment dat mijn tegenstander een pion offert voor een initiatief. Ook al gelooft de computer in het pionoffer met 0.2 voordeel voor wit en ik ook wel zag dat wit stukken richting mijn koning zou spelen, was mijn inschatting dat het slechts een tijdelijk initiatief zou zijn. Fascinerend is dat de computer 0.2 geeft voor wit na het pionoffer, maar zelf ook dit voordeel niet weet vast te houden. Dat betekent dat wij mensen dus nog steeds soms verder dan de rekenhorizon van de computer kunnen kijken. Het is meer dat wij mensen ook na het bereiken van die rekenhorizon nieuwe fouten maken waardoor de beste GM’s het nog steeds afleggen tegen de computer. Het was een regelmatige partij waarbij ik eenmalig een zeer goede voortzetting heb gemist en mezelf 1 vraagteken gaf, voor de rest speelde ik altijd wel een van de de beste keuzes van de computer. Bij mijn vorige 2 externe potten gaf ik mezelf wel 10 vraagtekens, dus ik ga vooruit. ;)

Paul Span speelt met zwart tegen Oscar Lemmers, in een Franse stelling komt Paul zelfs iets beter te staan. Maar doordat Oscar afruilt naar een ongelijk lopereindspel met een pion minder kunnen we hier net geen punt noteren. Gelukkig wel weer een op papier sterkere tegenstander geneutraliseerd! Klasse Paul.

Roy die ik getipt had als 0 in de auto, liet zien wie de bestuurder was in zijn partij. Ruud van Meegen werd het slachtoffer van zijn dadendrang. Roy, ik zeg verder niets over de onduidelijkheid en dat je te laat was, want je stukken zijn gelukkig wel op tijd. En dan te bedenken dat hij ook nog een drukke baan heeft.

Dennis had een van die partijen die goed uitvallen als het mee zit. Het verwachte resultaat sloeg om de 5 á 10 zetten om, ondanks dat wint Dennis deze partij verdiend. Het is makkelijk om te zeggen “oh man! ik stond echt straalverloren, mijn tegenstander is echt een sukkel dat hij het niet heeft afgemaakt.” Toch is dat niet het hele verhaal, velen vinden het verdedigen van een koningsaanval lastig. Een winst die de computer aangeeft is vaak niet zo duidelijk. De computer geeft immers geen moeilijkheidsgraad aan in de stelling. Met die overwegingen in het achterhoofd heeft Dennis er wel voor gezorgd dat zijn tegenstander veel moeilijheden te verduren kreeg. Ergo hij heeft verdiend gewonnen. En dat bracht ons op 5.5 met de overwinning.

Eigenlijk doe ik nu iemand te kort, en dat is onze stille goudhaan Guido, die won terwijl hij maarliefst 200 ratingpunten minder heeft. Toch zegt hij niet de ambitie te hebben om de CM titel ooit te behalen. Nu hebben CM’s toevalligerwijs vaak een voorliefde voor cijfers en feiten. Denk aan Paul Brasser, die ooit het ELO programma schreef, Janton van Apeldoorn die Chessity programmeert en Anton van Rijn die weet hoe warm het is op Venus en Mercurius. Tot zover zie ik Guido niet in dit rijtje, maar tijd kan veel doen met een mens.
Aangezien Guido zo een verschikkelijk drukke baan heeft, was hij niet in de mogelijkheid zijn partij te voorzien van commentaar. Dus doe ik het, en zeik ik hem af waar mogelijk. Daarbij komt de volgende quote goed van pas:

“Heb er geen opmerkingen bij gezet, maar belangrijkste details zijn denk ik dat mijn 22.e4?! nogal speculatief was en dat mijn tegenstander toen voordeel had kunnen pakken door na h5 Pxf3! te spelen, wat na hxg4 opgevolgd wordt door Pd4 en wit heeft f5 vaak genoeg gedekt. Ik had dus ipv van 22. e4 gewoon fxg4 moeten doen en toren ruilen over de f-lijn met een ongeveer gelijke stelling tot gevolg.”

Guido, het maakt allemaal niet uit, je hebt gewonnen. De punten zijn binnen, en dat bewijst maar weer eens dat ratingoverwicht en dichter bij de zon staan niet altijd zorgen voor een overwinning. Ook giftige wolken vol complicaties kunnen het warm houden. Of ging het hier nu eigenljik over onze teamliefde die wordt vertolkt door Venus. De tijd zal het leren.

[Red.: Het verslag van Voerendaal vind je hier.]

r3

Share

6 reacties

 1. Jaap Amesz schreef:

  Ik moet zeggen dat Anton niet alleen al 40 jaar schaak speelt, maar ook een obsolete nostalgische digitale viewer gebruikt uit 1976. ;)

  Laat ik het er ook ophouden dat David een soort magisch realist is betreffende zijn verslaggeving. ;) “Jaap A scoort zijn eerste winst van het seizoen, we komen er steeds beter voor te staan. We kunnen misschien wel winnen!” Aangezien ik als laatste klaar was klopt de chronologie niet, maar oke, David maakt de werkelijkheid wat mooier en spannender. Iets wat cabaretiers eigen is. ;)

  Verder wilde ik bijna wat zeggen over de partij van Dennis. In het boek van Persson over The Modern Tiger las ik dat een paard op a4 van wit dan weliswaar aan de rand staat, maar dat het een prima blokkade functie heeft en in feite de zwarte opmars van pionnen stopt, terwijl de witte opmars van pionnen wel door kan gaan, het randpaard is dan in feite een goed paard, ook al is de tegeltjes wijsheid “een paard aan den rand is een schand” zoals mijn opa altijd zei.

  Alleen twijfel ik aan de zin van dit soort generalisaties. Afgelopen week heb ik het boek Move First, Think Later geleend van Jaap H. Erg interessant om te lezen dat schaken zeer moeilijk talig is te maken (geen gelul, maar zetten!) en dat mensen een bias hebben om na afloop hun in hindsight bedachte plan terug te voeren naar eerdere stellingskenmerken, terwijl eigenlijk de zet in absolute zin het eerste was wat in ze opkwam.

  Willy Hendriks maakt duidelijk dat tegeltjes wijsheiden binnen het schaken statistisch gezien totaal niet kloppen aan de hand van database info en dat Kotov het mis had.

  Dus daarom zeg ik maar niks tegen Dennis.;)

 2. David Miedema schreef:

  Oeps, maar zullen we de waarheid niet in de weg laten staan van een goed verhaal. Zo hoor je bij de spanning.

 3. Menace schreef:

  Lekker leesvoer David!

  Echter wil ik met klem even stellen dat:
  “oh man! ik stond echt straalverloren, mijn tegenstander is echt een sukkel dat hij het niet heeft afgemaakt.” nooit uit mijn mond is gekomen. Niets dan respect voor de tegenstanders.

  Zoals het er nu staat zo dhr Temmink er aanstoot aan kunnen nemen en dat willen we natuurlijk niet.

 4. David Miedema schreef:

  Ja Dennis, goed dat je dat doet. Ik ben nogal goed in politiek incorrect zijn. Ik bedoel natuurlijk dat je zegt dat je geluk hebt gehad dat je tegenstander het niet hebt gezien. Je wijt het dan aan de onkunde van de tegenstander, maar ik zeg het met iets onbeleefde bewoordingen. Sorry Henk, het woord sukkel slaat meer op een algemene tendens om de oorzaak van de winst bij de tegenstander te leggen in plaats van jezelf. Dit had ik over iedere andere tegenstander ook eruit kunnen floepen.

 5. Jan van de Westelaken schreef:

  Kunnen onze heroïsche bedwingers van Voerendaal Anton niet zover krijgen dat hij zijn partijfragmenten ook eens gaat aanleveren in pgn? Peer pressure please!

 6. Maarten van Rooij schreef:

  Mooi verslag. Voorspelbare overwinning: UVS had meer titelhouders: simpel. Of niet… de 4 titellozen scoorden wel mooi 100%. En het andere punt kwam van de CM… Waarmee ik niks wil zeggen hoor.

Geef een reactie