Rokade – UVS 3

Echt een uithoek van de OSBO, Lichtenvoorde. Deze turnus maar liefst 2 keer. Slim van ze om zelf de eindronde thuis te organiseren…

Mijn topologisch inzicht stamde alweer uit 1998 toen ik in Doetinchem werkte, en op basis daarvan meende dat 1,5 uur wel de waarschijnlijke reisduur zou gaan worden… Gelukkig vertrouwden mijn teamgenoten meer op Google-maps… en zijn we later vanaf Frowijn vertrokken dan dat ik voor
nodig had gehouden. En nog waren we een half uur voor aanvang ter plekke..!?

Ik meen toch dat dit ons goed heeft gedaan; je babbelt en koffie-t wat en gaat uiteindelijk relaxed achter je bord zitten. Zou zelfs ook zomaar ’n intimiderend element kunnen hebben: we zijn er al; kom maar op. Alle vertrouwen… Die houden we erin ;-).

We waren er evenwel niet gerust op, aangezien we drie afmeldingen hadden tegen een op papier minstens gelijkwaardige tegenstander.. normaal 9 spelers, dus nu 2 invallers: Elwin en Onno. Wel, die hebben de toon gezet. In positieve zin, dan…

Elwin over zijn partij:
“.. Als invaller deze keer het 3de ondersteunen. Na een relatief rustige opening met een gestage (iets te enthousiaste) pionnenopmars ingezet. Mijn tegenstander ging hier niet al te handig mee om. Hierdoor in het vroege middenspel stukwinst weten te realiseren waarbij mijn koningstelling wel wat gaten vertoonde. Na wat consoliderende zetten – lees afwikkelen en afruilen daar waar mogelijk – beland in een stelling waar alle zware stukken afgeruild moesten worden. Waarbij ik ook nog een half uur meer op de klok had staan. Met nog maar 5 minuten op de klok en de stelling in ogenschouw nemend vond mijn tegenstander het wel welletjes..”..

Deze overwinning van Elwin kwam vrij laat tot stand. Inmiddels hadden we op de top 4 uitzicht op 2-2: Maarten kreeg te maken met een kwaliteitsoffer dat goed werd voortgezet, Pepijn en ik vonden remise wel oké na onze eerste middenspelschermutselingen en Thomas was wel lekker aan het schuiven. Nog niet beslissend, maar vaak zie ik aan zijn vastberaden houding al dat er voorlopig nog geen laatste zet gespeeld is. Zijn tegenstander brak uiteindelijk. Net toen het gemakkelijk voor Thomas kon worden, begon die met ’n pion meer ‘moeilijk te doen’; althans zo keken Maarten en ik elkaar even aan, toeschouwers die we waren… Maar hij had “alles gezien..”…dus ook naderhand viel dat niet uit te leggen. Thomas heeft altijd gelijk(:-))…dat weet je.

Jasper had een puike partij: op de damevleugel alles dichtgeschoven en druk met zware stukken in het centrum; dat betaalde zich uit. 3-2 voor UVS. Kijk daarentegen wat Marcel overkwam. Zijn tegenstander -’n pion meer- stond op het punt om binnen te komen, toen Marcel de mogelijkheid kreeg te ontsnappen met (minimaal) remise. Wat leeg gespeeld draaide hij een zet om: hij speelde vanuit de getoonde positie Dh4 ipv eerst Pg3+. Zie de analyse.

Gelukkig hield Onno daarna de ingezette counter goed vol en liet hij zich niet afleiden door de vage dreigingen van zijn tegenstander. Hij kwam zo’n beetje gelijk met Thomas met een vol punt over de streep. Wow; wie had dat gedacht, mooi.

Share

Geef een antwoord