UVS 5 maatje te klein voor SMB 2

Wonnen we een half jaar geleden nog glorieus van SMB 4, afgelopen dinsdag ging het Vijfde roemloos ten onder tegen SMB 2. Op basis van de gemiddelde ELO was dat wel te verwachten, maar ons gemiddelde EGO was vorig seizoen dusdanig gestreeld dat het verlies toch behoorlijk hard aankwam.

Met een flinke dosis geluk mocht uw verslaggever na tweeënhalf uur spelen nog wel het eerste punt voor UVS laten aantekenen

Na afloop schoven mijn tegenstander en ik bij wijze van analyse geluidloos nog wat met de stukken heen en weer waarbij ik zo in mijn eigen wereld zat dat ik vergat het goede nieuws van de overwinning snel door te geven aan interim-teamleider Ruud (schakers zijn geen teamspelers, voorbeeld één).

Wim Krabbendam was hierna de eerste die ik een quote over zijn partij kon ontfutselen. Hij speelde naar eigen zeggen een redelijk goede partij tegen SMB-voorzitter Huub Jansen. Hij verkoos de partij “spannend te houden in plaats van zuinigjes te spelen”, sloeg een remiseaanbod af zonder overleg met Ruud (schakers zijn geen teamspelers, voorbeeld twee) en verloor.

Img_4223 Img_4224

Wim Heuvelmans kwam met wit na een Spaanse opening (zonder a6) wat beter te staan. Een poging een pion te winnen resulteerde in een eindspel dat minder voor hem stond, vooral omdat zijn paard maar moeilijk sterke velden kon vinden. Op een bepaald moment maakte zijn tegenstander een fout die op zijn minst kwaliteitswinst had kunnen opleveren, zo bleek bij de analyse achteraf.

Eerder in de partij had Wim een remiseaanbod gedaan dat was afgewezen. Nadat Ruud hem erop had gewezen dat zulks eerst moet worden overlegd met de teamleider (schakers zijn geen teamspelers, voorbeeld drie) wachtte Wim, toen hij even later zelf remise kreeg aangeboden netjes totdat Ruud weer in de zaal was en nam na overleg het aanbod aan.

Toen verloor Frans. Hij had lange tijd een lekker plusje in handen, vond een plan om groter voordeel te krijgen door met zijn lopers op de torens van zijn tegenstander te gaan jagen. Zijn jagersblik werd op het moment suprême echter vertroebeld door een zeer verleidelijk pionnetje. Frans ging er achteraan en niet lang daarna moest hij opgeven.

Ruud was in een verbeten duel verwikkeld met Valentijn Phijffer. Die kwam wat beter uit de opening, maar door nauwkeurig te spelen wist Ruud langzamerhand een klein voordeel op te bouwen. Hij dacht in het centrum een pion te gaan winnen, maar zag een penning over het hoofd en stond direct verloren.

Ron moest vervolgens het hoofd buigen op bord 1. Hij had nog lang geprobeerd om met een stuk minder te overleven maar zijn tegenstander deed geen gekke dingen meer.

Img_4225 Img_4220

Ondertussen speelde Dirk al een hele tijd met een pion meer. Uiteindelijk bleek dit overwicht in het pionneneindspel voldoende voor de volle winst. Nadat zijn tegenstander had opgegeven, zette Dirk de stand direct op op een analysebord. Hij leek zichzelf nog even te moeten overtuigen van het feit dat de stelling ook werkelijk gewonnen was voor hem, wat al snel overduidelijk werd.

Peter was als laatste bezig. Hij zag zijn half uur tijdsvoorsprong langzaam verdampen. In een uitgedunde stelling met een kwaliteit minder was het dan ook niet makkelijk om iets constructiefs te verzinnen. Uiteindelijk constateerde de wedstrijdleider dat zijn vlag gevallen was en zette de klok stil.

Img_4226 Img_4227

Concluderend denk ik dat we deze avond de harde hand van onze strenge teamleider Thei node mistten. Zonder hem gaat iedereen voor eigen succes, wordt er gebrekkig gecommuniceerd en zijn de taken onduidelijk. Thei is onze eigen Louis van Gaal. Alleen hij kan met dit team succes halen. Het Nederlands elftal werd dezelfde avond trouwens met 2-3 afgeschminkt door de Tsjechen. In de woorden van Ruud: “het is allemaal de schuld van Danny Blind, hij had ons deze avond het goede voorbeeld moeten geven!”

[Red.: Het verslag van SMB vind je hier.]

r1

Share

Geef een antwoord