UVS 2 – Wageningen 2

Liefst drie spelers hadden zich afgemeld, maar met de sterke invallers Maarten en Thomas waren we gelukkig nauwelijks verzwakt.

De teams waren zeer aan elkaar gewaagd, en dat was te merken in de wedstrijd. Rob op bord 7 verloor door naar eigen zeggen ‘matig spel en dan ook nog een blunder’, Luuk op bord 1 won door een zeer late verliezende blunder van zijn tegenstander. Jan op bord 2 had het de hele partij moeilijk tegen de sterke Hendrik Marks, maar daar stond dan weer tegenover dat Maarten zijn tegenstander soeverein van het bord aan het meppen was. De overige partijen waren redelijk in evenwicht, 4 – 4 was een uitslag geweest waarmee beide teams vrede hadden kunnen hebben. Het liep anders….

Ik stel voor dat iedereen Maarten de komende maanden bier geeft zodat we hem kunnen behouden voor UVS. En hopelijk ook voor de schaaksport. Hij heeft namelijk al laten doorschemeren liever te gaan dammen ….

De partijen, met commentaar van de spelers zelf.

Op bord 1 speelde Luuk met zwart tegen Jef Verwoert. Luuks commentaar: “Met 7. … Pd4 gevolgd door 10. … 0-0-0 kom ik in een wat ongebruikelijke stelling. Ik ontwijk wel de standaardpatronen van wit door niet kort te gaan. Na de afruil op d5 had ik weinig andere keus dan een eindspel in te gaan met uiteindelijk loper tegen paard. Het was een lastig eindspel waarin mijn beoordeling van de stelling vloog van gewonnen, remise, verloren tot weer remise. Het bleef echter alle tijd wel in de remisesfeer hangen volgens mij, tot mijn tegenstander op het allerlaatste moment een fout maakte met Pd2 ipv bijv. Pg3”.

011 012

Bord 2, Jan met wit tegen Hendrik Marks. Zelf had ik het idee dat een remise steeds binnen bereik was voor Jan, maar hij laat zien in zijn analyse dat wit het vanaf het begin zeer moeilijk heeft gehad. Een mooie partij om na te spelen!

Bord 3, Lars tegen Tjerk Sminia. Ondanks voortdurend voordeel voor Lars wordt het evenwicht nergens definitief verbroken. Commentaar van Lars zelf:
“Ik weet in de opening met zwart een behoorlijk voordeel te krijgen door de witte loper van mijn tegenstander te ruilen voor mijn paard en de c-lijn te bemachtigen. Het was even zoeken naar de beste voortzetting maar ik hou het voordeel een hele tijd vast. Gezegd moet worden dat mijn tegenstander na de opening behoorlijk nauwkeurig speelt. Richting de tijdcontrole doe ik enkele onnauwkeurige zetten en geef ik wat van mijn voordeel weg. Op zet 39 krijg ik de kans om naar een eindspel met gelijke lopers af te wikkelen wat er nog kansrijk uitziet voor mij. Ik pak in tijdnood echter het verkeerde stuk vast waarna het ongelijke lopereindspel meteen remise is”.

013 017

Bord 4, mijn eigen partij tegen Robin van Leerdam. Met wit tegen het Russisch. Om theoretische varianten te ontwijken, speel ik 3.Lc4,… maar daarmee breng je zwart dus niet echt in de problemen, zo blijkt. Na 14 zetten lijkt wit toch wel ietwat voordeel te hebben, maar de witte 19e zet is niet helemaal gelukkig gekozen. Hoe dan ook: uiteindelijk is de activiteit van de zwarte dame voldoende om het witte gevaar op de damevleugel te neutraliseren.

En dan het spektakel op bord 5. Maarten speelt zijn tegenstander Clemens de Vos geheel en al van het bord af. En dan is de diagramstelling bereikt:

014 019

Op bord 6 speelt Jeroen met wit tegen Martijn Naaijer. Jeroens eigen commentaar: “Tamme pot, weinig risico’s van beide kanten en hierdoor remise”. Op bord 7 speelt Rob een matige partij tegen Thomas Slijper, die abrupt eindigt met een blunder van Rob. En op 8 probeert Thomas nog heel lang een potremise toreneindspel te winnen. Uiteindelijk berust hij in remise. Wie meegeteld heeft, weet nu de uitslag: UVS2 – Wageningen2: 3 – 5

r2

[Red.: klik hier voor het verslag (en de afterparty) van Wageningen.]

Share

1 reactie

  1. Menace schreef:

    Maarten, maandag krijg je het eerste biertje van mij! Mieke weet nog wel een leuke brei club voor je!

Geef een antwoord