Primeur eindigt in mineur

UVS 1 luistert eerste klasse-debuut op met winst. Ach, het zou zo’n mooie kop zijn geweest. De werkelijkheid is helaas prozaïscher. Wij verloren met 6,5-3,5 van Paul Keres in Utrecht. Op 10 oktober mogen we alweer aan de bak. Dan spelen we thuis tegen DSC Delft. Komt dat zien!

Op het gevaar af om van een gebrek aan historisch besef te worden beticht, zoals Luuk overkwam: op zaterdag 26 september was er sprake van een primeur. UVS debuteerde in de landelijke eerste klasse. Nog nooit heeft onze club zo hoog gespeeld. Het is het logische resultaat van een gestage groei op alle fronten. Wordt UVS een blijvertje op het een-na-hoogste niveau? Dat valt nog te bezien. De zuidelijke klasse 1B waarin we zijn ingedeeld, is erg sterk bezet. Vrijwel geen ploeg is veilig. Ook wij niet, ondanks de grootmeesterlijke versterking Maarten Solleveld (hij werkt als universitair docent wiskunde bij de Radboud Universiteit).

Maarten deed mee tegen Paul Keres. David Miedema ontbrak echter. Hij zat in Zweden om schaakblaadjes te verkopen (wie nog geen abonnement heeft op het magazine New In Chess, kan zich bij hem melden). Binnenkort voert dit baantje onze man nog naar een veel verder oord. De afwezigheid van David bleek een gemis. Paul Keres is een geduchte tegenstander die al achttien jaar onafgebroken in de eerste klasse speelt. Die ervaring betaalde zich tijdens de wedstrijd uit. Op onze duidelijke nederlaag valt weinig af te dingen. Zeker, er waren kansen op een wat beter resultaat maar die hebben we niet benut.

Indringende blik
Eerst de vijf puntendelingen. Joost Retera maakte binnen twintig zetten remise. Hij gebruikte veel tijd om ‘enigszins logische zetten’ (zijn eigen woorden) in een modevariant te bedenken. Op het moment dat Joost voor een cruciale keuze stond, bood hij remise aan. Zijn opponent Marijn Otte vertrouwde de stelling niet helemaal en nam het aan. Over mijn eigen partij kan ik kort zijn. Ik bereikte niets tegen de Moderne verdediging (1…g6) van Hugo ten Hertog. We speelden nog tot na de veertigste zet door, maar het was en bleef gelijk. De confrontatie Anton van Rijn versus Willem van de Fliert eindigde ook vredig.
Dennis Arts heeft zijn remise geanalyseerd in de stijl die we van hem kennen. Over dingetjes en een indringende blik…

keres1 keres1a
Bron foto’s: facebook Paul Keres

Kansen niet benut
Maarten kwam tegen IM Xander Wemmers niet verder dan remise. Een kleine teleurstelling want lange tijd leek hij op weg naar een vol punt. Vlak voor de veertigste zet verloor hij toch de controle. Hoe, dat doet Maarten zelf uit de doeken. Toegegeven, de stelling was op dat moment nog steeds lastig.

Om te voorkomen dat het een echt mineurstukje wordt, eerst onze enige overwinning. Paul Span won een leerzaam eindspel. De kersverse vader strafte een verkeerde koningsmanoeuvre van de zwartspeler af.

Gerben-Terror-Jaap Bert-van-Mierlo
Bron foto’s: website Paul Keres

Hier stonden vier nullen tegenover. Hoe Jaap Amesz de opening verkeerd behandelde en na tien zetten verloren stond, licht hij zelf elders op de site toe. De andere drie nederlagen waren van een heel ander kaliber. Jaap Houben, Roy van den Hatert en Guido van Mierlo kregen op zijn minst zeer acceptabele stellingen en verloren onnodig. Guido vertelt dit over zijn verlies tegen Bert Both. ‘Er zijn geen heel rare dingen gebeurd. Wij zijn allebei tegelijk in tijdnood gekomen. Ik speelde een correct stukoffer, waarna het nog steeds min of meer gelijk was. Omdat ik een pion bijna aan de overkant had en matbeelden zag, sloeg ik een remiseaanbod af (met beiden nog steeds weinig tijd). Toen miste ik helaas een kans op groot voordeel. Door een onnauwkeurige zet moest ik een ondankbaar eindspel (twee lopers versus toren plus twee extra pionnen die onhandig waren geplaatst) verdedigen.’

Onze nieuwbakken FIDE Meester Jaap Houben – na flinke sociale druk heeft hij de titel eindelijk aangevraagd (en geld aan de wereldschaakbond overgemaakt) – had zijn dag niet. Jaap kon drie zetten voor het eind nog een zetherhaling forceren.

Wat belangrijk is…
Tot slot een citaat waarmee je niet-schakers die wat lacherig over onze passie doen, de mond kunt snoeren. Het komt uit The Queen’s Gambit (1983) van Walter Tevis. Dit boek wordt omschreven als een ‘bildungsroman’ over een vrouwelijk schaakwonderkind. De quote is geplukt uit (reclame) New In Chess:

‘People who say that chess is trivial aren’t looking very hard at their lives doing what they claim is important. You can’t get by in chess on bull.’

[Red.: Het verslag van Paul Keres is hier te vinden.]

r1
r1s

Share

Geef een antwoord