Septembre: Franse maand

Partir c’est mourir un peu. De maand van de mensenstromen. Stromen van zuid naar noord: huis en haard achterlatend, op zoek naar mogelijkheden om te overleven. Stromen van noord naar zuid: huis, PC en gazon achterlatend op zoek naar mogelijkheden om een plaatsje te bemachtigen op een zonovergoten terras aan de Mediterranée. Beide stromen komen uit in (onder andere) Frankrijk. Les extrêmes se touchent. Frankrijk, je weet wel: dat land waar alles goed is, behalve de Fransen. Fransen verdienen dat land niet. Ze zouden eigenlijk ergens in Noord-Afrika moeten wonen. Dat hebben ze ook gewild, maar er zijn duidelijk teveel Fransen in Frankrijk achtergebleven. Fransen kunnen ook niks. Rien du tout. Ze kunnen bijvoorbeeld geen auto’s maken. Ze hebben alleen filosofen die vooral veel kletsen en met name geïnteresseerd lijken om het begrip ‘oeverloos’ op te rekken. En ze kunnen al helemaal niet schaken. OK, die Vacher la Grave probeert wel eens wat. En die Lautier had ook wel potentie. Samen vormen ze de fine fleur van de Franse schaaknatie, maar au fond is het niet veel soeps wat die Fransen achter het schaakbord weten te zetten.
Maar wat nog veel erger is, is dat ze La Patrie laten vallen als een baksteen. Geen Liberté, Égalité en Fraternité. Ze spelen gewoon geen Frans. En dat terwijl Frans toch eigenlijk het beste antwoord is op e4. Dat weet een kind. In plaats daarvan spelen de heren openingen als dat botte Siciliaans en het duffe Spaans. Soms zetten les messieurs een Caro-Kann op het bord: dat is toch wel een moment waarop men moet overwegen om lid te worden van een damclub. Of gaan macrameeën.
Wij Hollanders hebben het dan wel wat makkelijker. Er is geen Hollands. Ja OK er is wel Hollands. Maar dat is een inferieure, malafide opening die eigenlijk geen opening genoemd mag worden. Het is eigenlijk een soort van opgave. Zo van: ‘ik geef op, maar ik doe nog een paar zetten.’ De zet 1.., f5 wordt eigenlijk alleen gebruikt in matches waarin de zwartspeler broodnodig een punt moet scoren. Types als Timman en Van Wely hebben zich er wel eens aan bezondigd.
Maar ik dwaal af. De Fransen spelen geen Frans. Grande malheur! Ze houden wel van onze Rembrandts – en dat is dan weer mooi. En ze nemen flink veel vluchtelingen op. Ook mooi. Het Frans kent ook wel een paar mooie voorbeelden van vluchtelingen. Kortchnoi (zelf een vluchteling) vond bijvoorbeeld na een Franse opening in deze stelling dat de koning maar eens op de vlucht moest slaan. Hij speelde het briljante Kd7!!!


Jaap Amesz zou zeggen: ‘Stockfish gives +0.8, but anyway I don’t like stockfish. They smell like an open sewer and they taste like shit’.
Maar het is natuurlijk gewoon een briljante zet die de tegenstander zand in de ogen strooit. Vooral omdat er geen directe weerlegging is en de koning goed meehelpt in de verdediging. Misschien liet Korchnoi zich inspireren door Monin, die een jaar eerder ook zijn koning op de vlucht liet slaan. In deze stelling speelde hij het dieppositionele Da8!!!. Met het originele vervolg – en daarom is de zet zo mooi: een koningsvlucht naar b7.

Zo zie je maar weer: het Frans zorgt goed voor vluchtelingen. Hoeveel martelaren van Guantano Bay zouden die Fransen eigenlijk opnemen? Dan gaat het meer over ‘desperado’s’. Wie kent er voorbeelden van desperado’s in het Frans?

Enfin. Het gaat niet goed met mijn voorspellingen (merde!). Dan maar deze: oktober levert UVS meer dan 10 jeugdleden op. En Jaap Amesz debuteert niet onverdienstelijk in het tweede.

Share

10 reacties

 1. Jaap Amesz schreef:

  Beste Grande,

  Geen idee wie er achter deze alias schuilgaat, dus schud me vooral eens de hand op de clubavond.

  Wat een eer dat ik als nieuwe UVS’er, ook meteen de enige UVS’er ben die niet onverdienstelijk in je post genoemd wordt ;), maar liefst 2x! En dat in dezelfde adem met de legendarische Korchnoi. Blijkbaar doe ik iets met je of mijn geuploade partijen spelen zo in je hoofd dat je jouw ijverige schrijven over mijn persoon nou eens eindelijk gaat omzetten in feedback op mijn partijen. :) Want tot nu toe is het stil aan de overkant.

  Helaas hebben Korchnoi en ik iets gemeen. Na zijn hersenbloeding dook Korchnoi de 2400+ in, nu verwacht ik niet dat ik ook de 2400+ in zal duiken haha, maar of ik mijn oude niveau (snel) haal weet ik niet. Dus met evenveel plezier speel ik net zo lief alleen thuiswedstrijden voor het 2e en vind ik de B-groep ook helemaal prima. Of ik nou meteen vanuit de B-groep en het 2e of de A-groep en het 1e Grootmeester ga worden maakt uiteindelijk toch niks uit. :)

  Het punt is meer dat ik het fascinerend vind waar schaakprogressie uit bestaat en daarom er mee bezig ben in oa mijn analyses. Dat dit sommige ego’s tegen de borst stuit is compleet onnodig. Met open vizier bied ik een hand aan om elkaar juist te helpen met vorderingen maken.

  Tot slot is het onverstandig om de grote schaakgod Stockfish met 3400 rating te beledigen. Aangezien Stockfish niet kan praten, laat ik wat zeggen dan. Toevallig stond er afgelopen week een artikel op Chess.com waarbij een bataljon grootmeesters met 2 (!) pionnen voorsprong nog steeds verslagen werd. Stockfish geeft me tenminste wel feedback. :) Zelfs zonder stembanden, moet je nagaan!

  Met vriendelijke groet, naar een vriend uit vrienden samengesteld

  Jaap Amesz

 2. Menace schreef:

  Mon Dieu, Grande!

  Zit er niet een 500 woorden limiet op die stukkies van je?
  Nou smacht ik er al maanden naar om eens genoemd te worden in die maandelijkse juweeltjes van je. 500x Menace voor November volstaat prima hoor.

  Groetjes.

 3. Jaap Amesz schreef:

  Wanneer zelfs Stockfish vaker dan jij genoemd word Menace, dan is er toch wel grondig iets mis met dit stukkie. ;)

 4. Menace schreef:

  Dat wordt op 1 november ruimschoots goed gemaakt.

 5. Marcel Verstappen schreef:

  Ik denk dat ik wel namens de mindere schaakgoden van UVS de loftrompet mag steken over de almaar krachtiger en actueler wordende stukjes van Grande! Tatatata… Eén tip: je column kan het heel goed af zonder de namen van clubgenoten, anders wordt het zo klef.

 6. Jaap Amesz schreef:

  Van mijn kant wordt het in ieder geval niet klef, want ik heb geen idee wie Grande is, noch Menace. Misschien moet Grande inderdaad maar wat over Menace schrijven, dan kunnen ze samen lekker klef doen. Mits ze van elkaars echte identiteit weten natuurlijk…..maar dat is logisch zou Stockfish zeggen.

 7. Arjan Schoonen schreef:

  Oui!
  Deze zomer zaten mijn kinderen veelvuldig te schaken op een camping waar mensen langsliepen die alleen een stokbrood droegen. Dat was in het land van Michel de Montaigne, de veelschrijver. Deze man had het niet zo hoog zitten met onze sport:
  “Het verstand is een gereedschap dat overal voor te gebruiken is en op elk onderwerp in kan gaan…{bla bla bla, het is immers een veelschrijver} … Of dat Alexander de Grote schaak speelt? Wat voor snaar wordt in zijn geest geraakt door dit onnozele kinderachtige spel? Ik verafschuw het en ik mijd het omdat het onze aandacht al te zeer opeist… Moet je eens kijken hoezeer onze geest dat belachelijke tijdverdrijf opblaast en er zoveel belang aan hecht dat wij er helemaal gespannen van worden … Woede, nijd, haat, ongeduld, welke hartstocht drijft ons niet in onze mateloze eerzucht om te winnen? En dat terwijl je er beter een erezaak van zou kunnen maken te verliezen. Want het misstaat een man van eer te excelleren en meer dan middelmatig te zijn in zoiets onbenulligs.”
  De troost voor een ieder die minder dan middelmatig speelt, is dat Michel de M. het niet erg gevonden zou hebben. Sinds ik dit heb gelezen, durf ik met opgeheven hoofd een potje van mijn kinderen te verliezen.

 8. Grande schreef:

  Beste Jaap,
  Fijn om te horen dat jij niet klef wordt. Het is ook niet makkelijk om zomaar in een keer als nieuweling geïntegreerd te raken in een oude clubcultuur. Maar je zou eens kunnen bladeren in oudere artikelen op deze site. Dan krijg je een beetje een idee. Ook wie ‘Grande’ is. Klik links maar even in het rijtje van auteurs op ‘Grande’. Elke 1ste van de maand kun je een nieuwe bijdrage verwachten. Daarbij probeer ik altijd drie thema’s te combineren: maatschappij, schoonheid van het schaken, UVS. Vandaar dat er ‘namen vallen’. Marcel verstappen is bijvoorbeeld weer zo’n naam die nu valt…
  En jouw naam viel vooral omdat je Stockfish nogal eens noemt.
  Jammer dat ik mijn stokvisgrapje moet uitleggen: heeft vooral te maken met de betekenis van stokvis – niets met jouw bijdragen. Hoewel het plotseling overschakelen op het Engels tijdens analyses wel wat potsierlijk overkomt. Maar daar kom ik wellicht later op terug.
  Verder moet ik zeggen dat ik blij ben dat je er bent en dat ik uit zie naar je volgende analyses.

 9. Menace schreef:

  http://www.stokvisonline.nl

  Voor de nieuwste Stokvis!

 10. Jaap Amesz schreef:

  @ Grande

  Laat ik voorop stellen dat je een foute aanname doet. Ik heb namelijk totaal geen behoefte om geintegreerd te raken in de oude clubcultuur van UVS. Ik had wel de hoop bij UVS, mijn eerste club waar ik slechts 7e geplaatst was op rating -in tegenstelling tot mijn andere 4 clubs waar ik 1e op rating was- iets van een cultuur te vinden waar er gesnakt werd naar schaakprogressie waarbij ik via de sterkere spelers een graantje mee zou kunnen pikken. Alleen dat is er simpelweg niet. Dat is helemaal prima hoor, genoeg schakers komen wekelijks binnen voor een gezellig potje en dat was het dan, waaronder spelers die sterker zijn dan ik.

  Zelf zoek ik toch wat anders. Vandaar dat ik ik mijn partijen in het Engels schrijf, zodat ik op Engelstalige internationale schaakforums meer kans heb om gelijkgestemden te vinden. Bij UVS vind ik die niet. Google verteld me dat potsierlijk betekent dat iets zo raar is dat je erom moet lachen. Dat is dan natuurlijk wel vanuit een bepaald standpunt, waaronder verschillende normen & waarden liggen.

  Geen idee wat de normen & waarden zijn van de oude UVS clubcultuur of van jou als schaakblogger. Ik zoek graag schakers die de focus leggen op eigen partij analyse op strategisch vlak. Waarom? Omdat de computer alles tactisch toch beter weet dan welk mens dan ook op aarde en omdat de computer niet kan praten is het handig dat sterke schaker een plan in woorden vertellen. Wat David Miedema, een IM, dus een goede schaker, voorstelde om een trainingsdag te doen met paard eindspelen is ook niet wat ik zoek. Dan kan ik net zo goed de groene eindspel boeken van Euwe, of de Averbach serie, of Dvoretsky’s Endgame Manuel of Batsford Chess Endings openklappen. Ik heb IM’s als David nodig om naar mijn partijen te kijken.

  Ik zoek schakers die op een gepassioneerde manier balen van een achteraf dom plan en zich willen verbeteren om zo niet over 10 jaar nog dezelfde of lagere rating te hebben wat voor 99% van de volwassenen geldt.

  Tot nu toe ben ik een eenling hierin bij UVS. Dat is helemaal prima, met veel plezier kom ik een potje schaken bij UVS om te schaken volgens de menselijke maat. Iets wat ik weer niet vind tegen, jawel daar komt ie weer, Stockfish, dat nare siliconen monster, wat zeg ik, vis! ;)

  Er zit niks anders op dan een Oost-Blok Grootmeester 10 dollar te betalen voor een partij analyse. Het grote voordeel van mensen geld geven is dat ze wel doen wat je wilt. ;) Misschien moet ik het UVS bestuur ook geld geven, want persoonlijk vind ik het dan weer, volgens mijn normen & waarden, potsierlijk dat ik het bestuur een schriftelijk vraag heb gesteld waar geen reactie is opgekomen. ;)

  Leuk je artikelen, ik blijf ze lezen!

  Groetjes,

  Jaap

Geef een antwoord