Utrecht 2 – UVS 2

“The most amazing things that can happen to a human being will happen to you, if you just lower your expectations.”
(Phil Dunphy; Modern family)

Zaterdag speelden voor het eerst in onze clubhistorie twee teams in de landelijke competitie!* Wij traden aan tegen het op papier zwakkere Utrecht 2. Na wat heen en weer mailen over “waken voor de beruchte onderschatting” en “waar gaan wij eten om onze overwinning te vieren?” stond ik als kersverse teamcaptain klaar bij Frowijn. De handgeschreven opstelling met de erbij gezochte KNSB-nummers in de tas en dan maar hopen dat iedereen komt.

Vooraf was er ontspanning. Tsji die deed alsof die niet zou meerijden omdat het “cabrio-seizoen bijna voorbij was”. Hij voerde de grap zo ver door dat hij met cabrio en al naar Utrecht reed en terug. In onze auto werd verteld over een interview met de ‘uitvinder van de donderdag’: “Ik weet het nog goed, het was op een woensdag!” (Kamagurka). Over schaken werd met geen woord gerept, niemand had zich voorbereid.

Toen de wedstrijd begon werd ik er dan ook een beetje door overvallen. Op bord 2 was ik na zet 3 out of book en begon rustig een forse tijdachterstand op mijn tegenstander op te bouwen. Rechts van mij zag ik Lars op 1 met een klein plusje de opening uitkomen (bleek niet helemaal te kloppen). Jan stond er links van mij op 3 ook goed voor na de opening (zie verslag). Na anderhalf uur ging ik even rondkijken en had ik er veel vertrouwen in.

Mijn eerste taak als teamleider kondigde zich na ruim 2 uur aan. Een por in mijn rug van Tsji, spelend op bord 5. Uit zijn verhaal haalde ik “Potremise” in combinatie met “Dan moet ik wel hele gekke dingen gaan doen”. Met mijn kennis van “Tsji en gekke dingen” en zonder kennis van de stand op de borden was dit een eenvoudig advies. Vervolgens zonk ik weer in mijn eigen partij en tijdsachterstand. Ik zag ondertussen nog dat Jan naast mij een kwaliteit voor stond in een lastige stelling.

Rond de tijdscontrole ging het snel. Met weinig tijd op de klok en een zetherhaling eindigde mijn eigen partij in remise. Eindstelling met herhaling Dh4, Le1, Dh6, Ld2:

Terwijl ik richting de analyseruimte liep zag ik gelukkig bij Ruud v/d Spoel op bord 8 een leeg bord met een zwarte koning, een mooie start!

u2a u2spoel
Bron foto’s: facebook Paul Keres

Stand 2-1.

Op 6 volgde ook een remise van de andere Ruud, omdat “zijn tegenstander niet wilde winnen met een paardvorkje”. Rare jongens, die Utrechtenaren… Jeroen ontsnapte ondertussen met een eeuwig schaakje aan 7, terwijl Lars uiteindelijk onvoldoende bereikte aan 1 en terecht remise moest geven. Lars stond nog wel een pion voor, maar het voordeel was beperkt. Het eindspel was nog interessant:

Jan won! Zijn tegenstander had naar eigen zeggen 18 jaar niet geschaakt, zo’n opmerking neemt de glans van je overwinning toch een beetje weg…

Als laatste was Arie klaar op 4. Zijn tegenstander ging complicaties uit de weg en Arie probeerde nog, maar moest uiteindelijk berusten in remise.

Wat nemen wij hieruit mee? De eerste matchpunten zijn binnen! We staan 2e!! Wij zijn allemaal van de 0 af!!! De “verwachte scores” zouden op basis van de ratingverschillen ongetwijfeld hoger liggen, door de ratingverschillen – TPR’s en dat soort gekkigheden. Maar zoals de titel van het verslag al doet vermoeden, ik wil helemaal niets verwachten van ons team dit seizoen. Volgende week wacht Wageningen 2. Wij laten ons weer verrassen.

* Naschrift JvdW: UVS heeft eerder al drie seizoenen met twee teams in de landelijke competitie gespeeld: 2010-2011, 2011-2012 en 2012-2013. Zie voor de teamhistorie: http://www.uvsnijmegen.nl/index.php/algemene-informatie/clubhistorie/teams/

r1
r1s

Share

4 reacties

 1. Menace schreef:

  Congrats heren met de eerste overwinning!

  Die ‘nieuwe aan het roer’ moet wel zijn feitenkennis nog een beetje bijschaven. Ik ga overigens nog steeds uit van een kampioenschap voor het tweede. Dit schreef ik ook al in mijn laatste verslag van vorig jaar.

  Zeg Luukmaestro, wist je dat Phil ook nog andere juweeltjes van uitspraken heeft? Laat ik er enkele herhalen:

  “Watch a sunrise at least once a day.” en “You can tell a lot about a person from his Biography.” moeten bij iedereen wel bekend zijn neem ik aan.

  Laat ik afsluiten met het volgende feitje: UVS2 heeft nu al 14 wedstrijden op rij niet meer verloren! De laatste keer gebeurde dit in Voorst in januari/februari 2014. Netjes!

 2. Luukmaestro schreef:

  Hahaha, inderdaad bekend maar mooi om ze weer even aan te halen.

  En feitenkennis is niet mijn kracht. Een redactionele slag voorafgaand aan publicatie had ook gekund jawest! Verwacht niet teveel van me! ;)

 3. Grande schreef:

  Mooi. Iedereen nog ongeslagen. Maar wat een remiseschuivers zeg!

 4. Luukmaestro schreef:

  Nou zeg! Wie mag die Grande wel niet wezen? Zal thuis wel niks te vertellen hebben die man!

Geef een antwoord