Erop en erover

De derde ronde bracht me met zwart tegen Jorik Quint. Onze vorige drie ontmoetingen waren in remise uitgemond, maar eerlijk gezegd wist ik niet meer of ik al eens eerder met zwart tegen Jorik had gespeeld. Ik besloot om op 1. e4 maar eens met 1 … e5 af te wijken van het Siciliaans dat ik meestal speel. Daarna was het 2. f4, Koningsgambiet dus, even schrikken. Niet omdat ik dat nu zo enge opening vind, maar omdat het duidelijk was dat het meteen oppassen geblazen zou zijn vanaf het begin, geen tijd om rustig te acclimatiseren.
Na 7 zetten kwamen we in onderstaande stelling terecht, en ik had hier het idee dat wit al niet de meest gevaarlijke voortzetting had gevonden.

Share

1 reactie

 1. Jaap Amesz schreef:

  Hoi Pepijn,

  Ik kan weinig toevoegen aan je partij, omdat het een taktische partij is waarbij de computer simpelweg alles veel beter weet dan wij mensen.

  Wel heb ik de database gecheckt en een merkwaardige statistiek gezien. Op 2700+ niveau zijn in de afgelopen 100 jaar maar 10 koningsgambiet partijen gespeeld. Dan zou je denken, wow, dus dat koningsgambiet klopt van geen kant?! Zo staat het wel bekend he, dat het unsound is. Toch heeft wit maar liefst 50% winst tegen 10% voor zwart. Dit is veel groter dan het standaard wit voordeel van 10 a 15%. Nu is n=10 en pas vanaf n>30 heeft een statistiek waarde. Toch vond ik het apart om te zien dat het amper gespeeld wordt, terwijl het wel goed scoort bij supergrootmeesters.

  Op 2500+ niveau scoort wit slechts 3% beter dan zwart, dus dit is veel minder dan het standaardvoordeel wat wit kan behalen met sound openings.

  Op 2200+ niveau scoort zwart weer beter met 2%.

  Over alle partijen genomen, inclusief lage amateur ratings, scoort wit 6% beter.

  Zo zie je maar weer hoe een opening op verschillende niveaus verschillende resultaten geeft.

  Zelf zie ik het koningsgambiet niet als unsound, maar eerder als zonde van je wit voordeel.

  Trouwens 5 van de 10 partijen zijn van Ivanchuk op 2700+ nu ik nog verder kijk. Zo zie je maar weer dat 1 supergrootmeester een impact van 50% heeft op een op hoog niveau amper gespeelde opening.

  Ik hoop dat ik je hiermee van dienst was.

  Groetjes,

  Jaap Amesz

Geef een antwoord