Gebroeders van Limburg Festival 2015

Middeleeuws schaken verbeeld

Tijdens het 11e Gebroeders van Limburg Festival, zaterdag 29 en zondag 30 augustus, zal opnieuw middeleeuws geschaakt worden op verschillende manieren.

gvl1Het Gebroeders van Limburg Festival verbeeldt het leven van de gebroeders Van Limburg en hun 14e-eeuwse middeleeuwse tijdgenoten in Nijmegen aan het Gelderse en Franse Hof.  De miniaturen die de Gebroeders Herman, Paul, en Johan van Limburg hebben geschilderd voor de hoven geven een beeld van de Middeleeuwen dat in detail wordt uitgebeeld. Helaas hebben zij geen schaakscène afgebeeld maar weten we uit andere bronnen dat er in de middeleeuwen veel geschaakt werd aan het hof tussen mannen en mannen en vrouwen.

Vorig jaar is het festival begonnen met een levend schaakspel groep waar we schaakstellingen laten zien  en naspelen met middeleeuwers in kostuum.  Keizer Karel de Grote, die het schaakspel heeft verspreid over West-Europa, zal aantreden als witte koning, de zwarte koning is koning Ton.

gvl2

Zaterdag 29 augustus zijn er twee voorstellingen om 14:00 uur en om 15:00 uur en op zondag om 14:30 en 15:30 uur op het Mariënburgplein. Op zondag is daarvoor de grote Blijde Incomste-stoet te zien door de binnenstad met alle middeleeuwers.

In het Archief aan het Mariënburgplein kan geschaakt worden, o.a. met ‘middeleeuwse” stukken en stellingen voor kinderen. IM David Miedema, Valerie Jansen en anderen zullen schaakuitleg geven en spelen. Het is een samenwerking met schaakclub UVS uit Nijmegen.gvl3

gvl4Voor sommige plekken op het festival zal entree geheven worden. Er is een combiticket van € 5,00 voor Valkhofpark met kampementen, Stevenskerk, Museum het Valkhof, Mariënburgkapel en archief. Meer info is te vinden op www.gvlimburg.nl.

Dit jaar zullen er helaas geen lezingen zijn over het schaken of een simultaan.

Opvallend genoeg zijn er over de schaakstukken in de middeleeuwen nog diverse theorieën, van hele abstracte stukken van hout en of kristal (Karel de Grote, Aken) tot hele figuratieve stukken (Karel de Grote, Parijs, het zgn. Charlemangespel, en het Lewis-spel uit Scandinavië). Hier is nog veel onderzoeksmogelijkheid tot uitwerking en verwerking. In Nederland zijn tot nu toe veel losse stukken gevonden die niet aan elkaar te koppelen zijn.

Share

Geef een antwoord