Titelstrijd ongemeen spannend

stand8 

De strijd om het kampioenschap van UVS is nog in volle gang en zal pas komende maandag tijdens de laatste speelronde worden beslist. Drie kandidaten doen een gooi naar de titel: voormalig clubkampioen IM Hans Klip, Jaap Houben en IM David Miedema, die afgelopen dinsdag huidig clubkampioen FM Joost Retera het nakijken gaf. Miedema treedt met zwart aan tegen Hans Quint, Hans Klip met wit tegen Erik van Heeswijk en Jaap Houben met zwart tegen Dennis Arts.

De kans is verre van denkbeeldig dat twee of drie spelers gelijk eindigen. In dat geval vindt de apotheose plaats op de slotavond, in de serre naast de bar. Het intern competitiereglement schrijft voor wat er in dat geval gebeurt (art. 29):

1) In de A-groep wordt indien twee personen op de eerste plaats eindigen een beslissingswedstrijd gespeeld van 1:45 uur p.p., vervolgens 2 rapidpartijen (25 min.p.p.) en zonodig vluggertjes (5 min.p.p.; sudden death).

2) Indien drie personen bovenaan eindigen wordt er een halve rapidcompetitie gespeeld (30 min. p.p.) en worden zonodig vluggertjes (5 min. p.p. & sudden death bij 2 overgebleven spelers, 5 min. p.p. halve competitie bij drie overgebleven spelers) gespeeld tot er een beslissing is gevallen.

Die 1:45 uit lid 1 stamt nog uit een vervlogen tijdperk toen we nog niet met increment speelden. Indien de betreffende spelers geen bezwaar hebben, wordt dat tempo vervangen door 1:40 met 10 sec/zet.

Share

4 reacties

 1. David Miedema schreef:

  Is voor één beslissingsavond een lange partij van 1:40 + 10s niet veel te lang en oneerlijk.

  Te lang omdat we om 12 uur klaar zijn, na het niet uit kunnen melken van een remise-eindspel, en tot 1 uur rapidpartijen zullen spelen.

  Oneerlijk omdat één partij met zwart beginnen toch altijd wel een tikje moeilijker is.

  Daarbij wil ik toevoegen dat traditie nu eenmaal traditie is en dat we die ook moeten volgen als die oneerlijk is. Het gaat voor mij alleen om de volgende jaren, nu is het al te laat om te zeggen dat SB punten de doorslag geven ;)

 2. Jan van de Westelaken schreef:

  Tot 1 uur rapid en vluggertjes spelen lijkt me niet echt een bezwaar voor leden die dat toch al elke week doen en tegen 2 uur gemaand moeten worden om het pand te verlaten ; )
  Maar het gaat hier wel om de titel. Natuurlijk kunnen we het anders gaan regelen voor de toekomst. Iedereen kan een voorstel indienen dat we op de komende ALV kunnen behandelen.

 3. Luukmaestro schreef:

  Loten is eerlijker! Gelijke kansen voor eenieder.

  En ik ga er wel van uit dat die 3 musketiers naast hun partij(en) gewoon een simultaanschaak geven? Tradities zijn nu eenmaal tradities!

 4. Grande schreef:

  Klopt Luuk. Loten is eerlijker. Goed idee! Stemmen is ook een goed alternatief. Dan komt zeker de beste boven. Sporters en sportverenigingen zijn erg goed in stemmen. Kijk maar naar onze vrienden bij voetbal en wielrennen. En naar onze eigen Iljoezimov (of zoiets). Dus laat die ‘kampioenen’ maar eens vertellen wat ze ons te bieden hebben! Mijn stem gaat naar onze enige CM en moraalridder. Of mag die soms niet meedoen? In dat geval stem ik op de beste vrouwelijke kandidaat.

Geef een reactie