Afscheid van de Ganzenheuvel

Met pijn in het hart gaat UVS afscheid nemen van Forum de Ganzenheuvel. Na 33 jaar komt er een einde aan ons verblijf in de Benedenstad, waar we in 1982 zijn neergestreken en altijd met veel genoegen hebben gespeeld.

Na de ontruiming afgelopen jaar heeft de gemeente ons nog een seizoen de gelegenheid geboden om op de vertrouwde plek te spelen, maar inmiddels heeft zij te kennen gegeven dat die opzet niet gecontinueerd zal worden en dat het pand een andere bestemming zal krijgen waarbij voor ons geen plaats meer zal zijn. Daarmee was ook de eventuele optie om het bargebeuren in eigen beheer te gaan uitvoeren meteen van tafel.

Omdat het bestuur al serieus rekening hield met een dergelijk scenario, is met name de voorzitter achter de schermen koortsachtig bezig geweest alternatieven te zoeken en te bezoeken. Het aanbod van de gemeente om een ruimte te gaan betrekken in een wijkgebouw was voor ons niet bespreekbaar omdat de sluitingseis van 23.30 uur ons koude rillingen bezorgde. Dat zou in onze visie de UVS-identiteit te ernstig aantasten. De zoektocht langs schimmige zaaltjes leek vooralsnog niets op te leveren, todat de gemeente ons wees op een mogelijkheid die bij het afwegen van plussen en minnen positief uitviel: café Elmeran aan de Nieuwe Nonnendaalseweg 161. Dit bruine volkscafé, waar tijdens WK’s alles oranje kleurt (klik hier), beschikt over een zaal die ruim genoeg is. De pluspunten op een rijtje:

elmeran
– De zaal is groot genoeg. Ongeveer zoals we nu hebben.
– De tafels zijn 120×80; per tafel één bord. Er staan 35 tafels.
– Verlichting is redelijk/goed.
– De zaal is aangekleed en voor de grote ramen hangen grote gordijnen.
– Hoewel de zaal betegeld is, is het geluid van de stoelen beduidend minder dan in de Ganzenheuvel.
– Het café zal op maandagavond alleen voor ons schakers open zijn. Tot 2.00 uur!
– Er is een aparte rookruimte.
– Vlakbij is een bushalte (Fuchsiastraat).
– De loopafstand tot het station is beduidend minder dan vanaf de Ganzenheuvel.
– Vrij parkeren en er zijn voldoende parkeerplaatsen.

Dat was al met al voldoende reden om de onderhandelingen te openen met uitbaters Piet en Diana Remmers. Inmiddels is er overeenstemming bereikt voor het komende seizoen. Nog een hele belangrijke overweging was dat de huurprijs niet, zoals dat tegenwoordig heet, significant zal afwijken van de prijs die we tot op heden betaalden. Indien we bij de gemeente waren gebleven, zou dat nagenoeg een verdubbeling van de huurprijs hebben betekend, en in het verlengde daarvan een contributieverhoging van zo’n € 10,- Daar kunnen we nu vanaf zien.

Het bestuur

Share

8 reacties

 1. Justin schreef:

  Ik lees alleen iets over de maandagavond, maar hoe zit het met de externe wedstrijden die op zaterdag zijn? Worden die ook daar gehouden?

 2. Jan van de Westelaken schreef:

  In principe wel. Mogelijk moet er een enkele keer worden uitgeweken vanwege bruiloften en partijen, maar de details van de overeenkomst moeten nog worden uitgewerkt. We verwachten geen ‘Griekse’ onderhandelingen ; )

 3. Klaus Wüstefeld schreef:

  Ik was vanavond ( maandagavond 22 juni) vroeg klaar tegen Ismail (Jamshedy) en daarom ging ik thuis eens kijken hoe het zit met de bushaltes in de buurt van de nieuwe schaakzaal. Voor Ismail is het heel prettig: Hij kan gewoon met lijn 6 direct naar de schaakzaal. Bushalte Fuchsia is de halte van Lijn 6 vlak bij Albert Heijn aan de Molenweg, waar ook een grote parkeerplaats is. Een handige lijn om van allerlei plekken in Nijmegen bij de nieuwe schaakzaal te komen. De Lijn komt niet alleen bij het centraal station, maar slingert door heel Nijmegen en komt bijvoorbeeld ook in Dukenburg( meen ik gezien te hebben). Je kunt zelf bij Google kijken( lijn 6 Nijmegen). Je kunt de hele lijn prachtig zien via een filmpje van lijn 6. Je moet dan invullen bovenaan op je computer: https://www.youtube.com/watch?v=A4OHPLtHluU. Je krijgt een spannende film te zien: je gaat in een rotgang met de bus (lijn 6) door Nijmegen van het begin tot het einde. Als je met de bus gaat kun je in sommige gevallen misschien beter via de Graafseweg komen en gaan ( dat is vanaf de nieuwe schaakzaal de andere kant op) , dat is iets verder, maar het scheelt niet eens zo veel.Halte Rozenstraat aan de Graafseweg is dan het dichtst bij.Het voordeel van de Graafseweg is,dat er daar meer buslijnen alle kanten op gaan en de laatste bussen gaan ook een half uurtje later dan aan de Fuchsiaweg ( rond 00.30 uur ).

 4. Klaus Wüstefeld schreef:

  Nog eventjes over het verhaal van lijn 6. Je kunt eenvoudig nu direct klikken op: https://www.youtube.com/watch?v=A4OHPLtHluU. Dan zie je gelijk de film van lijn 6. Je hoeft dus nergens meer iets in te vullen !

 5. Erik van Oosterhout schreef:

  Geweldig dat het bestuur in staat is geweest zo’n goed alternatief te vinden (met behulp van de gemeente). Bedankt voor de moeite! Wel maak ik me enige zorgen over het aantal tafels. 35 tafels x 2 spelers = 70 spelers. Als iedereen komt opdagen betekend dit dat er niet genoeg plek is. Zeker kijkend naar het de snelle aanwas kan dit een probleem vormen. Zou het aantal tafels/ of het formaat eventueel aangepast kunnen worden?

 6. Lambert Hofman schreef:

  Leuk filmpje Klaus. Lijn 6 heet voortaan UVS-lijn.

  Maak je geen zorgen Erik: er kunnen gemakkelijk 35 tafels in de zaal staan en op het podium kunnen nog een tiental tafels geplaatst worden. Dus we kunnen nog groeien.

 7. Justin schreef:

  Het is wel fijn dat ieder zijn eigen tafeltje krijgt. Wat je dan zou kunnen doen is er wieltjes onder zetten en als je na afloop van de partij nog even wilt analyseren rij je gewoon je tafeltje weg! Geen onhandig gegoochel meer met die borden. ;) En bij mooi weer rij je ‘m naar buiten! :p

 8. Erik van Oosterhout schreef:

  Mooi, dat is goed nieuws! Nogmaals bedankt en mijn complimenten! :)

Geef een reactie