Mei: maand van het paard

Eindelijk. Het heeft wel erg lang geduurd, maar Giri heeft weer eens een potje gewonnen. Was wel een beetje een onopvallend potje. Tegen Tomashevsky in Khanty-Mansiysk. Het meest opvallende was zijn paard. Dat stond vanaf zet 2 een beetje te dromen op f3. Beetje grazen. Lekker relaxt. Rond de 29ste zet zag het paard echter groene weiden met hoog gras. Ietsje verderop. Dus het paard sprong via d2 naar c4 een vond daar sappige grassen. En het paard, hij graasde voort. Tot het op zet 54 beslissend in mocht grijpen op d6. Daar mocht het sterven… Kijk (klik) hier naar de kracht en pracht van het paard van Giri.
Soms is het genoeg voor paarden om er gewoon te staan. Lekker grazen. Lekker niks doen. Beetje staren naar de bloemetjes en de bijtjes. Heerlijk genieten van het zonnetje in de meimaand. In de ‘problemen’ zoals die op de UVS-site in mei besproken zijn, moet alles functioneel zijn. Bah! Al dat rendementsdenken. Hoe denk je dat die paarden zich daarbij voelen? Laat die beestjes toch lekker rondhuppelen! Hoe meer hoe beter. Zo’n hippe Holsteiner samen in de wei met een nukkige Nonius. En een Poitevin naast een Trait du Nord en een Oekraïens Trekpaard naast een nijvere Normandische Cob.

Zie hier een ode aan Het Paard. Een ‘probleem’. Wit zet mat. Daarbij wordt het bewijs geleverd dat ondanks het feit dat er al een hele kudde paarden op het bord staat, de beste zet tot twee keer toe is: promotie tot paard. Frappant nietwaar?
Makkie. Qua oplossing dan. Maar ehhh. Hoeveel paarden kunnen er eigenlijk maximaal op het bord staan in een officiële FIDE-partij? Met andere woorden: mogen al die lieve paardjes wel in deze sappige weide grazen? En welke kunnen (moeten van de FIDE) dan zonder het ‘probleem’ te verstoren worden afgevoerd naar het abattoir? Of kunnen we nog een paar Lippizaners extra de wei in sturen?

Wit geeft mat in 2

Mijn voorspelling voor juni: Iljoemzjinov wil stage lopen bij Blatter. Blatter reageert door zich kandidaat te stellen voor voorzitter van de FIDE – om te helpen en om de schaaksport schoon te maken. O ja: en respect ook. De wielerwereld kijkt belangstellend toe…

Share

2 reacties

  1. Klaus Wüstefeld schreef:

    Maarten jouw artikeltje is wel wat naar beneden gezakt, maar jouw paardengeschiedenis is me niet ontgaan. Is het jou ook niet opgevallen, dat paarden in de wei heel vaak dezelfde kant op kijken ?
    Bij jouw probleemstelling is dat ook. Men zegt, dat beesten graag met hun kont in de wind willen staan. Maar afijn, jouw probleemstelling is weer iets voor mensen, die de komende vakantie niets te doen hebben. Ik heb ook een leuk probleempje voor jou persoonlijk. Begin er niet aan, het kost veel te veel tijd. Ik geef de volgende opdracht:
    Zet een stelling op het bord, waarbij Wit nog alle stukken heeft, maar toch nooit Mat kan geven.Ook niet na vele zetten.Er zijn zeer veel oplossingen !

  2. Grande schreef:

    Hi Klaus, leuke opgave. Moet volgens mij goed te doen zijn. Ik ga er stiekem wel aan beginnen! Heb je het paardenprobleem al opgelost? Hoe probleem… het zijn heel lieve beestjes hoor!

Geef een reactie