Loperpromotie (5)

Jammer David, dat je er zo’n ‘lompe’ oplossing van moest maken. Probeer het toch eens wat eleganter (zoals Jaap bijvoorbeeld – hoewel een loper i.p.v. een toren of f8 net ietsje mooier zou zijn geweest!). Wat doet in jouw ‘oplossing’ die pion daar op e4? Voegt niks toe. Zonder die pion is de oplossing hetzelfde. En dat paard op d2? Kan net zo goed een toren of een loper zijn. Oplossing (loperpromotie) blijft hetzelfde. En waarom staat die zwarte dame op f6? Hij kan net zo goed op e6 staan (zelfde oplossing). En als je toch functieloze paarden op het bord zet, dan kun je er net zo goed nog drie of vier op de eerste rij zetten: de oplossing blijft hetzelfde: 1.f8L blijft de beste zet. Je kunt ze ook ergens anders neerzetten of weglaten. Net als het paard op d2.
Wel een beetje blamerend David… Ik ben een lichtelijk verbaasd over de toch overwegend positieve reacties op jouw ‘oplossing’. Maar de oplossing van Erik is ook een beetje flauw. Die zet gewoon maar ergens een functieloze loper neer. (Bovendien kan de toren in zijn oplossing op b6 staan – scheelt weer een nutteloze pion; het kan zelfs met nog een pion minder, maar dat had je vast al gezien David). Met functieloze lopers (of ‘bisschoppen’ zoals jij ze noemt) had jouw ‘oplossing’ er ook zo uit kunnen zien:


1. f8L is de beste en winnende zet!

Ik zal het maar niet hebben over de erotiek van dit alles… Bisschoppen, boeren, paarden – ik moet er niet aan denken!

Share

Geef een reactie