UVS 1 doet sportieve plicht

Toen ik de indeling van het seizoen kreeg, leek de laatste ronde – uit tegen Venlo – op papier een zware dobber te worden. Venlo heeft echter het hele seizoen niet zijn draai kunnen vinden en wij verkeren daarentegen in bloedvorm. Uiteindelijk werd deze wedstrijd dan ook de minst spannende van het hele seizoen, al hoewel de einduitslag nog wel anders doet vermoeden.

Ik was zelf als allereerste klaar. Nu gebeurt dat de laatste tijd wel vaker, maar dan is de uitslag meestal anders. Ditmaal was mijn tegenstander wel erg optimistisch in zijn stellingsoordeel en gooide hij iets teveel pionnen naar voren. In de eindstelling na 15 zetten zijn de zwarte gaten al niet meer allemaal te verdedigen. De beste zet is 15. .. Pd7-b8, maar die kon hij niet meer over zijn hart verkrijgen, wat ik eigenlijk wel kon begrijpen.

Joost Retera – Henk van Gool

Hierna was het eventjes wachten op de volgende uitslag, maar daarna kwamen ze ook snel. Anton had met zwart redelijk gemakkelijk gelijk spel bereikt en remise was dan ook het logische eindresultaat.
Hans won in grootse stijl van Maarten Strijbos. Hieronder de analyse van Hans:

Niet lang daarna kon Luuk de 0,5 – 3,5 binnentikken. Luuk stond al een tijdje erg lekker, maar de exacte winstvoering heb ik gemist. Luuk heeft hiermee dit seizoen een 100% score met wit!

Toen Jaap ook nog binnen kwam wandelen met een punt, waren de matchpunten in de knip. Ik begreep niets van Jaaps stelling en hij leek me toch wel wat minder te staan, maar een lange denkpauze heeft blijkbaar zijn vruchten afgeworpen. In de woorden van Jaap zelf: ‘Met wit speelde ik tegen Joep Nabuurs de opening niet zo handig, waardoor ik al snel positioneel wat minder kwam te staan. Na een half uur in de denktank zocht ik de complicaties op. Mijn gevoel was dat er “iets” voor mijn tegenstander in moest zitten, maar ik kon niet vinden wat. Omdat ik positioneel wat minder stond koos ik daarom toch voor deze scherpe variant. Vervolgens dacht mijn tegenstander ook een half uur na en ook hij kon geen goede voortzetting vinden. Hierdoor kon ik een kwaliteit voor een pion winnen. Op dat moment maakte mijn tegenstander de inschatting dat hij met een kwaliteit minder op den duur kansloos zou zijn en hij koos er daarom voor om 2 stukken te geven voor zijn Dame, in plaats van het kwaliteitsverlies (zie diagram).

De zwarte stukken coördineren echter nog niet goed en daar komt bij dat ik in de diagramstelling direct een zeer belangrijke pion won met 25.Dxd4!. Hierna bleek het eenvoudig te winnen.’

Uit de resterende 3 partijen, wisten we helaas nog maar een halfje te halen. Het eindspel van David zag er erg goed uit, maar Rudi wist de laatste kans die hij nog kreeg, uitstekend te gebruiken.

De nederlaag van Guido zat er in mijn ogen de hele dag aan te komen, al hoewel de computer toch nog wel vertrouwen had in zijn stelling. Guido knokte zich echter terug in de partij en offerde een toren. Aan de zijlijn leken mij er diverse betere manieren te zijn om uit de aanval te lopen, dan die zijn tegenstander koos. Het was dan ook sneu om te moeten constateren, dat zelfs een middelmatige verdediging nog net afdoende was, om Guido te verschalken.
Paul zat tenslotte na een hele interessante opening en middenspel, tegen een lastig tot verloren eindspel aan te kijken. Volgens mij stond het op een gegeven moment zo:

Door enkele gepointeerde zetten wist wit de pion op h5 te winnen en daarna zou het gewonnen moeten zijn. Paul bereikte echter nog het eindspel van toren + pion op de 6e rij, dat erg ingewikkeld en misschien wel niet eens gewonnen is.

Zijn jonge tegenstander bleef het echter proberen en Paul bezweek helaas.
Al met al dus een relatief gemakkelijke overwinning met 3-5.

r9

Statistieken

Zo aan het eind van het seizoen kunnen we enkele statistieken opmaken:

UVS 1 heeft het hele seizoen afgewerkt met slechts 12 spelers. Negen spelers konden tot de basis worden gerekend. Hans, David, Jaap en Paul speelden alle 9 wedstrijden. Hiermee zijn dan ook meteen de spelers genoemd, die dankzij de vele zwartbeurten van Luuk, allemaal een witbeurt extra hebben gehad.

UVS 2 heeft 3x een invaller moeten leveren. Deze invallers speelden steevast aan het 8e bord en scoorden in totaal 1,5 uit 3, dus 50%.
De witspelers scoorden 26,5 uit 36, zo’n 73.6%. Zwart scoorde beduidend lager met 19,5 uit 36, oftewel 54.2%.

Opvallend was dat UVS tegen de uiteindelijke nrs 2-5 telkens een 5-3 overwinning haalde. Verder is opmerkelijk dat er geen enkele keer 4,5 – 3,5 werd gespeeld, terwijl dat volgens de ELO-tabel de meest waarschijnlijke uitslag was tegen de meeste van deze teams uit de top-5.

Ook tegen de lagere teams werd er beter gescoord dan kon worden verwacht volgens de ELO-verschillen, met natuurlijk als uitzondering de nederlaag tegen Stukkenjagers 2. Wel heeft UVS er hiermee voor gezorgd dat Stukkenjagers in de klasse bleef. Hadden zij immers ‘gewoon’ van ons verloren, dan zouden ze op bordpunten zijn gedegradeerd.

Uiteindelijk heeft UVS elke ronde een team op de been kunnen brengen met een gemiddelde ELO van boven de 2200, terwijl de tegenstanders over 9 rondes gemiddeld bijna 2130 hadden.

Noemenswaardig is tenslotte ook nog de prestatie van Jaap, die met 8/9 en een TPR van boven de 2500 topscoorder werd in de klasse. Overigens waren er 4 UVS-spelers te bewonderen bij de beste 15 spelers uit de klasse (op basis van TPR).

Zoals te verwachten bij een kampioensteam zijn de statistieken behoorlijk positief. Als we volgend jaar weer dit soort gemiddelden en scores kunnen noteren, dan hebben we zeker om de bovenste plaatsen meegedaan.

Iedereen bedankt die dit prachtige resultaat mogelijk heeft gemaakt!

Share

7 reacties

 1. Maarten van Rooij schreef:

  Eindspel van Paul. Raar dat het inderdaad zo moeilijk is voor wit om te winnen. Ik kan zo gauw geen systeem ontdekken. Met de pion op c6 of e6 is het simpel. Hoe wint wit hier? De engine geeft +64 met ellenlange varianten die eindigen in de beginstelling. Wie ziet hier de systematische winstvoering?

 2. Arno Sprinkhuizen schreef:

  In de 6-stukkendatabase staat toch echt dat het eindspel gewonnen is voor wit en je kunt dan ook zien hoe.

 3. Maarten van Rooij schreef:

  Arno, dat is geen antwoord op de vraag. Een antwoord zou kunnen zijn: zorg dat de loper niet op diagonaal x staat en de witte koning op y staat. Dat bereik je door a-b-c etc. Niet iedereen heeft overigens een 6-stukkendatabase (ik tel overigens maar vier stukken en een pion).

 4. Hans Klip schreef:

  Interessante discussie maar het eindspel dat Joost toont, is gewonnen. Ik was tijdens de partij benieuwd hoe het zou aflopen, want ik kon me herinneren dat het lastig is. David bracht meteen opheldering. Hij vertelde me dat het met een d-pion op de zesde rij gewonnen is (enkele uitzonderingsposities daargelaten, maar daarvan is hier geen sprake). David voegde er nog aan toe dat het met een c-pion op de zesde rij (dan wel bij een zwartveldige loper) normaal remise is. In het algemeen is bij toren+pion vs loper de winst niet al te gecompliceerd, aldus Balashov en Prandstetter in Basic Endgames. Als je maar deze regel volgt: eerst gaat de koning naar voren – in coördinatie met de toren om geleidelijk de zwarte koning terug te dringen – en pas dan de pion. Dan gaat het echter om posities waarbij de pion nog niet op de zesde rij staat. Met een d-pion op de zesde rij is toepassing van de regel niet meer mogelijk bij een optimale verdediging van de tegenstander. Er zijn dan twee winstmethodes: 1) de speler met de toren ruilt de toren tegen de loper om een gewonnen pionneneindspel te bereiken en 2) hij offert de pion om af te wikkelen naar een eindspel van toren tegen loper in een vorm die gewonnen is. Ik heb het einde van de partij van Paul niet goed gezien. Maar ik geloof dat het hem met erg weinig tijd niet lukte om zich optimaal te verdedigen (dat is met veel tijd al erg lastig), zodat hij op een andere manier verloor.

  Tip: probeer de stelling die Joost geeft uit in de Nalimov eindspel tablebases: http://www.k4it.de/?topic=egtb&lang=en. Voor de duidelijkheid: het gaat bij dergelijke tablebases om maximaal 6 stukken, dus minder kan ook. Een pion wordt hierbij als een stuk beschouwd.

  Uitleg over de normale winstmethode in toren+pion vs loper eindspel vind je hier: http://www.chess-insights.com/rook-and-pawn-vs-bishop.html

 5. Maarten van Rooij schreef:

  Dank Hans voor de uitleg. Zonder computer blijft het een erg moeilijke winstvoering. Wit kan maar in een paar gevallen de pion offeren. Als de zwarte koning op de 7de rij staat (e7 of c7) en de loper op d7 zijn alle stellingen remise. Dus zwart kan alleen d7 spelen (en de pion offeren) als zwart niet Ke7 of Kc7 kan spelen. Best wel lastig – in tijdnood helemaal!

 6. Hans Klip schreef:

  Mee eens Maarten. Je zal de loper eerst naar een ongelukkig veld moeten drijven. Dit kan alleen door handig te manoeuvreren met de toren, onder meer door te switchen tussen dame- en koningsvleugel. Kreeg de indruk dat Max Warderdam (Nederlands kampioen t/m 14 jaar) dat inderdaad deed.

 7. Arno Sprinkhuizen schreef:

  Uiteraard was het alleen mijn bedoeling om aan te geven of de stelling gewonnen was voor wit. Daar werd wat twijfel over geuit.
  Ik gebruik zelf de database die op de website van Schaakstad staat.
  Je kunt dan heel gemakkelijk spelen met de stelling en zien hoe je het moet spelen. Belangrijk is te weten wanneer je een winststelling hebt. Een gewonnen pionneneindspel zal wel het meeste voorkomen. Als je in de startstelling de loper van f3 op e8 plaatst is Tg8 en Te8x direct winnend. Dat motief komt vaak terug. Zonder deze database heb je aan de computer als analyseapparaat niet zo veel. Achter het bord zal het vaak voorkomen dat je weer opnieuw moet beginnen. Gezien de winst in maximaal 25 zetten heb je wat speelruimte. Correspondentieschaakpartijen die na 1 jan 2015 begonnen zijn mogen beslist worden door een beroep te doen op de eindspeldatabase. Vandaar dat ik daar vertrouwd mee ben. Winst en verlies is nog wel te zien, maar voor remise is die echt handig (anders speel je eindeloos heen en weer). Achter het bord heb je daar natuurlijk niets aan.

Geef een reactie