UVS 4 kent zijn plaats

Tussen alle kampioenen past ons alleen bescheidenheid. Hoewel de kampioenen nog steeds geen oog hebben voor anderen die niet kampioen zijn geworden, durf ik het nu, na 2 weken, wel in een klein artikeltje te vermelden dat UVS 4 niet kampioen is geworden. Natuurlijk, als we gewoon de laatste wedstrijd tegen ASV 6 in Arnhem gewonnen hadden, waren we ook kampioen geweest en hadden we lak aan Fibonacci gehad. Ja, 1,2,3,4,5 was een nog mooier rijtje geweest. Het is ons niet gelukt en daar balen we nog van!

Vrijdag 10 april was de slotavond van klasse 2D bij ASV in Arnhem. De enige wedstrijd die er nog toe deed was nr. 1 tegen nr. 2: ASV 6 – UVS 4. Gezien het hogere ratinggemiddelde van ASV was onze inschatting dat een overwinning moeilijk zou worden, maar uiteraard niet onmogelijk. Alleen bij een overwinning zouden we kampioen zijn. Tijdens de wedstrijd groeide het geloof in een overwinning met de minuut. Frans van den Hooven trof aan bord 4 de oud UVS-er Marco Braam, die nog niet vergeten was, dat hij medeverantwoordelijk was voor de degradatie van UVS 3 vorig seizoen. Kennelijk wilde hij dat toch nog goed maken door een leuke combinatie van Frans volledig te missen. (0-1). Klaus legt zelf uit hoe hij tegen zijn gewoontes in toch vrij snel in de avond remise overeen kwam. Onno en Wim Krabbendam mochten tevreden zijn met hun remise tegen spelers die meer dan 100 ratingpunten meer hebben. (1,5 – 2,5). Terwijl er bij onze wedstrijd nog op 4 borden voor de overwinning gestreden werd, waren alle andere wedstrijden afgelopen en waren alle spelers van de overige teams reeds naar huis! De zaal was erg leeg. Ondertussen werd Ismail enigszins overspeeld door een onderschatting van de aanval van zijn opponent en was de stelling op mijn bord pot remise.(3-3) De hoop op een overwinning was er nog steeds omdat zowel Erik aan bord 1 en Michiel aan bord 2 goede vooruitzichten hadden op een positief resultaat. Helaas in de tijdnoodfase grepen zij beiden mis en …. verloren.

Einduitslag ASV 6 – UVS 4 5 -3, waardoor ASV 6 promoveert. Aangezien alleen nog ASV en UVS spelers aanwezig waren, werden er geen prijzen uitgereikt en waren er verder geen feestelijkheden. We vertrokken aangeslagen naar Nijmegen.

Bord 5 Klaus Wustefeld UVS 4 – Robert Naasz ASV 6

“Presteren en willen winnen” is doel en de grote drijfveer van de wedstrijdsport en van de vele spelletjes die bestaan. In linkse en religieuze kringen hoor je, zeker de laatste tijd, steeds vaker het geluid, dat winnen en presteren niet in orde is. Men ziet dan gevaren. Prestatiezucht ligt op de loer… men leert anderen te kleineren enz. N.a.v. dit soort opvattingen stimuleert men om spelletjes te creëren waarin winnen niet mogelijk is. Dat kunnen ook best wel leuke spelletjes zijn, maar waarom die haat tegen winnen en graag presteren? Daar is toch niets mis mee? Het kan toch allebei naast elkaar goed zijn?
Ook het team van UVS4 was er op uit om tegenstander ASV 6 te vermorzelen. Dat bleek niet alleen uit de woorden van teamleider Lambert, maar ook uit de e-mails vooraf van mijzelf en Erik. De vraag van mij was o.a. “welk overhemd moet je aantrekken om de tegenstander het meest te verwarren?”
Erik stelde voor om helemaal geen overhemd aan te trekken en met blote bast aan te treden: dat zou pas opschudding veroorzaken! Je zegt maar wat onzinnigs, want het kriebelt wel vóór zo’n wedstrijd en je wilt wel kampioen worden! Daar ging het om. Dat is helaas niet gelukt en daar ben ik ook schuldig aan. Ik wil het goed maken met het team door als verontschuldiging mijn partij te plaatsen. Misschien helpt het ook een beetje bij de rouwverwerking.
Ook mijn tegenstander Robert Naasz was schuldig aan het feit dat het slechts remise werd. Het was een slimme jongen. Ongetwijfeld een verre afstammeling van Boer Naas. Guido Gezelle (19de eeuw) schrijft over hem. Ik citeer Guido Gezelle: “Wie heeft er ooit het lied gehoord, het lied van Boerke Naas? ’t en had, ’t is waar, geen leeuwenhert, maar toch, ’t en was geen dwaas. Boer Naas, die maar een boer en was, nochtans was scherp van zin”…….. (zie het hele gedicht van dit fantastische en humoristische verhaal bij “Boerke Naas” op Google.)
Afijn hier volgt de partij.

r7

Share

2 reacties

  1. Marcel Verstappen schreef:

    Klaus, wat dacht je van Tf8: Df8:(?) en Dd5:! met pionwinst? Die winst had je mooi binnen kunnen halen tegen een hypernerveuze tegenstander die in tijdnood even een eenvoudig zetje miste ;-) Anders gezegd: remise overeenkomen tijdens zo’n cruciaal duel zou uit den boze moeten zijn. Alleen glorieuze overwinningen of tragische nederlagen zijn toegestaan: de welbekende dood of de gladiolen.

  2. Klaus Wüstefeld schreef:

    Briljant idee, Marcel. Zeker gezien de laatste informatie, die ik kreeg van een bevriend ASVer, dat Robert Naas een zeer goed speler is, maar dat hij bijna altijd tegen het einde van de partij zelfmoord pleegt. Hij schijnt de mooist gespeelde partijen te verliezen. Als ik dat eerder had geweten zou ik jouw idee (Tf8x!!) geprobeerd hebben: en dan licht hypnotisch stilletjes in mij zelf zeggen “Robert Df8x, Robert Df8x…Df8x…Df8x”

Geef een reactie