Hup, Hup, Hup UVS wint de cup!

Donderdag 9 april mocht het tweede weer aantreden voor de beker. Na de zware uitwedstrijd naar Zutphen stond nu een nog zwaardere wedstrijd op het programma: de uitwedstrijd tegen Caissa. Elburg ligt in Gelderland (ja, dat heb ik moeten opzoeken) maar toch was het nog een flink eind rijden. We speelden dit keer in dezelfde opstelling als de vorige ronde, dus met Dennis, Lars, Ivar en ikzelf. Kon ik vorige keer nog mededelen dat we drie harde werkers in ons team hadden en een luie student, nu kan ik met enige trots vertellen dat we drie harde werkers en een werkzoekende in ons team hadden. Gevolg hiervan was wel dat ik met de verslaggeving in de beker opgezadeld ben. Ieder voordeel heb z´n nadeel zeg maar. Zoals gezegd zijn de bekerverslagen verder voor mijn rekening en ik kan alvast verklappen dat dit tweede deel een onderdeel is van een drieluik.
De reis naar Elburg verliep voorspoedig, waarbij gelijk al bleek dat Lars de scherpste was van het viertal. Waar de mensen in de auto hun hart vasthielden omdat een trein Lars met hoge snelheid naderde, had Lars goed gezien dat hij op het andere spoor reed en dat er dus niets aan de hand was. Verder kwamen we op de heenreis nog een naar ongeluk tegen met een auto die op de kop beland was. De herinnering alleen was al genoeg om ervoor te zorgen dat Dennis vaart minderde op dezelfde weg op de terugreis. Gelukkig kwamen wij verder wel schadevrij aan op de bestemming. Omdat we Lars al op tijd van het station hadden gehaald, kwamen we ruim op tijd op onze bestemming aan. Daar konden we twintig minuutjes wachten in een zijkamertje en hiermee werd voor mij maar eens bevestigd dat laatkomers het toch echt bij het rechte eind hebben.
We moesten deze ronde dus uit spelen tegen Caissa. Enige onderzoek heeft mij geleerd dat Caissa de god van het schaakspel is die uitgevonden of bedacht (hoe gaat zoiets eigenlijk met goden?) in 1527. Kasparov gebruikte de term in zijn boek ‘My Great Predecessors’ als zaken fortuinlijk voor hem uitpakken, voornamelijk in spannende stellingen en in veel gevallen wanneer er materiaal geofferd is. En we konden deze avond wel wat fortuin gebruiken, want de verschillen lagen deze ronde wel erg weinig uit elkaar:

Caïssa (2018) – UVS 2 (2023)
Jaap Amesz (2145) – Roy van den Hatert (2052)
Folke van Dorp (2093) – Dennis Arts (2051)
Peter de Korver (1971) – Lars Kurstjens (2049)
Espen Zecha (1864) – Ivar Heine (1939)

De verschillen zijn dus minimaal deze ronde en waarschijnlijk was deze wedstrijd op rating tussen de nummer 1 en 2 uit de beker. Het zou er dus op neer gaan komen op welke van Caissa zou zijn deze avond.

Bij de vorige wedstrijd tegen Zutphen moesten we Lars en Ivar ophalen. Omdat Ivar in Nijmegen was reed hij ook direct met Dennis en mij mee. Dit lijkt geen groot verschil te zijn, maar het had als gevolg dat Ivar dit keer de support-rol moest overnemen. Hij zat namelijk voorin de auto en moest dus Dennis assisteren. Daarnaast had Ivar dezelfde dag al 160 km gefietst en het was dus duidelijk dat we hem verder niet al te veel moesten belasten. Toen hij dan ook remise aangeboden kreeg hoefde hij niet lang te twijfelen. Zelf vat hij het kort samen:

‘160 km gefietst, totaal ZEN, oud-Indisch op het bord, “dode stelling” in lijn met de fysieke gemoedstoestand, remiseaanbod na 20 zetten door tegenstander bij veelbelovende stellingen op de borden van Lars en Roy, was er als de kippen bij om mijn hand uit te steken! :-)’

terrorZelf moest ik tegen Jaap Amesz, beter bekend misschien als Terror Jaap, de winner van de Gouden Kooi uit 2006. Voordeel was dat ik mocht loten en dus weer kon afdwingen dat ik met de witte houtjes mocht aantreden. Ik had dus wel enig idee wat voor vlees ik in de kuip zou krijgen. Ik besloot daarom voor de wedstrijd een beetje verbaal te sparren, maar de scherpste reactie die ik kreeg was die van Dennis. Daarom moest ik maar overgaan op plan b en gewoon een pot schaken dus.

Een voorsprong voor ons dus, maar de vooruitzichten waren verder niet heel rooskleurig. Dennis stond ondertussen minder en bij Lars was het nog hoogst onduidelijk. 2-2 leek dus een reële uitslag waarna er snelschaken zou volgen. Dennis wist het helaas niet te bolwerken. Een sterk offer van zijn tegenstander kostte Dennis veel tijd. Hij wist stukverlies te voorkomen en daardoor enigszins in de partij te blijven, maar Dennis was ondertussen al in erge tijdnood gekomen. Helaas bleken de rommelkansen niet voldoende.


Een gelijke stand dus en nog een partij te gaan. Gelukkig voor ons was dit Lars, onze scherpste speler. Ik heb van het einde van de partij niet zoveel gezien omdat ik me aan het voorbereiden was op het mogelijke snelschaken en daarom gaan we maar gelijk naar analyse van Lars.

Caissa was dus met ons deze avond! De benodigde 2,5 punten waren weer binnen zodat we ons geplaats hebben voor de halve finales! Die zullen plaatsvinden op zaterdag 16 mei en de overige drie teams zijn Doetinchem, Voorst en Wageningen 3. Alle support is welkom uiteraard! Pepijn, je kunt dus beginnen met het maken van een spandoek. Ik heb in de titel al een suggestie gedaan voor wat je erop kunt zetten. Een andere optie is ook ‘’Wij weten het zeker, US wint de beker!’’. En anders moet het bestuur zich er maar over buigen;)

cup2

Share

1 reactie

  1. Jaap Amesz schreef:

    Ik had om strategische redenen verloren van Roy ;), omdat ik overgelopen ben van Caissa naar UVS. Tja, die had niemand zien aankomen!

    Overigens was er in mijn analyse nog een kunstmatige redding na je goede kwaliteitsoffer met b4, door kunstmatig te rokeren door met de Koning van f8 naar h7 te lopen, maar in de praktijk blijft het dan veel makkelijker spelen voor wit. Alleen een computer kan het houden met zwart. Dus goed gespeeld! Misschien revanche voor mij dit seizoen. Ik ben gestopt met de Aljechin haha.

Geef een antwoord