Klasse! 1e ……… 1e klasse!

Zaterdag 11 april wordt in de UVS-annalen bijgeschreven als de dag waarop UVS 1 voor het eerst in haar geschiedenis promoveert naar de 1e klasse KNSB. Wij zijn, met nog 1 ronde te spelen, niet meer te achterhalen door onze concurrenten.

r8s

Een korte terugblik: de basis voor dit kampioenschap werd gelegd in de afgelopen 3 ronden, waar wij telkens tegen een nieuwe nr. 2 moesten aantreden. Eerst kwam De Pion op bezoek, wat een zwaarbevochten overwinning opleverde. Vervolgens moesten we naar Eindhoven, die toen tweede stonden in de stand en een monsterteam op de been hadden gebracht. Een benauwde overwinning daar betekende dat Eindhoven was uitgeschakeld en nog slechts 1 team ons kon tegenhouden: DJC Stein. Die ontmoeting vond afgelopen zaterdag plaats….

Al bij binnenkomst zie ik dat DJC Stein alle registers heeft opengetrokken en hun theoretisch beste achttal op de been heeft gebracht. Navraag leert, dat men er nog nooit eerder in is geslaagd om deze groep spelers tegelijk te laten spelen. Het ratinggemiddelde van Stein tikt dan ook gemiddeld bijna de 2250 aan(!), waarmee ze sterker voor de dag komen dan de teams van Voerendaal 1, Utrecht 1 en Pathena Rotterdam in de Meesterklasse die dag.

stein

Aangezien ik de laatste tijd al mijn partijen in remise zie eindigen, besloot ik mijzelf maar op het 1e bord te zetten. Na urenlange voorbereiding blijk ik te moeten spelen tegen hun joker: ze hadden nog een IM op de ledenlijst staan, die speciaal voor ons zijn debuut maakte dit seizoen. Dat had ik natuurlijk niet meegenomen in mijn voorbereiding.
Stef Soors – Joost Retera:


Aanbod aangenomen en missie geslaagd. Nu nagelbijtend de rest van het team vanaf de zijlijn volgen met een drankje geserveerd door Valerie, die vandaag vrijwillig achter de bar stond. Bedankt voor de goede service en de lekkere overwinningsbiertjes!

001 002

Op bord 2 speelde David tegen FM Lennert Lenaerts. Een FM met een KNSB rating van onder de 2100, maar in België heeft hij wel gewoon 2200+. Blijkbaar wil het in Nederland nog niet zo lukken. Het kritieke moment in de kwam toen David een pion won en daarmee de lont in het kruitvat stak. De zwartspeler onderschatte zijn eigen tegenkansen en ging daarna gewillig mee in de afwikkeling die David voor ogen had. Zonder verder verzet ging hij vervolgens ten onder.

Op het derde bord was Jaap als eerste klaar. Zijn tegenstander kwam wat te laat binnen en speelde de opening snel…., te snel?!

003 007

Op het vierde bord zat Hans met wit voorzichtig/omzichtig te manoeuvreren. In wederzijdse tijdnood leek Hans toe te slaan en wikkelde hij af naar een eindspel met een pluspion. Zoals een goed teamspeler betaamt, stelde Hans met een remiseaanbod de overwinning en daarmee het kampioenschap veilig!


Luuk had een zware dag: als enige van UVS 1 en UVS 2 liep hij zaterdag tegen een nederlaag aan….. en dat terwijl hij voor hem onkarakteristiek uit de opening gekomen was met een goede stelling. Daarna ging het toch ergens mis, want de stelling werd geopend, terwijl Luuk nog moest rokeren. Een blunder in een toch al niet eenvoudige stelling bezegelde uiteindelijk zijn lot. De partij zelf:

Van tevoren had ik mijn hoop gevestigd op Paul op 6. Na het voorlezen van de opstellingen echter moest ik dit al direct bijstellen. Een eenvoudig puntje voor Paul zou het vandaag niet worden tegen de sterke FM Jelle Sarrau. De openingsslag ging volgens mij een beetje verloren en wit moest gaan keepen. Dit wist Paul met verve te doen, zodat zwart uiteindelijk maar remise aanbood in wat inmiddels een zeer speelbare stelling voor wit was geworden. Voor het teambelang werd ook hier de vrede getekend, omdat de overige borden er inmiddels goed voor stonden.

005 024

Guido dan op 7. Naar eigen zeggen kreeg hij de opening op het bord, die hij wilde. Slechts met één verschil: wit ging kort in plaats van lang. Om de nuances van dit verschil uit te rekenen, spendeerde Guido bijna al zijn toegestane tijd en was hij rond de 20e zet al bijna aan zijn laatste 2 minuten bezig, aangevuld met telkens 30 seconden per zet. Hieronder Guido’s commentaar:

Op het laatste bord zou Anton hebben moeten zitten, maar hij kreeg in de aanloop naar de kampioenswedstrijd griepverschijnselen, zodat we met sterinvaller Roy uit UVS2 konden spelen. Roy speelde een aanvallende partij en leek optisch best goede winstkansen te hebben, maar ook hij speelde op bord 8 nog steeds tegen een FM. De zwartspeler verdedigde zich op momenten zeer listig en leek op een gegeven moment het initiatief over te nemen. Roy bezweek echter niet onder de druk en wist het eindspel paard +loper tegen de twee lopers van zwart remise te maken. Roy analyseerde zelf zijn partij:

004 021

Dit was de laatste partij van de middag en bepaalde de eindstand op 5-3 voor UVS 1, zoals we alle topduels met 5-3 hebben weten te winnen.

Volgend jaar hebben we twee extra spelers nodig, want we gaan met 10 man spelen. De sollicitatieprocedure gaat binnenkort van start. Aanmeldingen die vergezeld gaan van een kratje bier worden met voorrang in behandeling genomen.

029

Naschrift redactie: het nieuws van het kampioenschap bleek ook te zijn doorgedrongen tot de burelen van De Gelderlander (dinsdag 14 april):

gelderlander

Share

1 reactie

  1. Hans Klip schreef:

    Weer een leuk verslag, Joost! Ook op de site van DJC Stein staat een relaas met fragmenten van alle partijen. De sportieve conclusie: ‘Helaas, maar als UVS van dit sterke DJC met 5-3 wint (misschien dan wel wat geflatteerd, maar ok), dan zijn ze terecht kampioen. Hierbij nogmaals proficiat voor UVS en we wensen ze veel succes in de 1e klasse.’ Zie: http://www.limburgsschaakcafe.nl/artikel/1993

Geef een antwoord