Maart: Beware the Ides of March.

“Beware the Ides of March.” Zegt de waarzegger tegen Julius Caesar. Natuurlijk wordt Julius vermoord op precies de 15de maart: the ides of march. De waarzegger zegt nu eenmaal ware dingen. Daarom heet hij ook zo.
Sindsdien (sinds het verschijnen van het toneelstuk Julius Caesar van William Shakespeare) heeft 15 maart een macabere betekenis voor de Engelsen. Dat is de datum waarop complotten tot een climax komen (Caesar wordt vermoord door zijn vertrouweling Brutus: “Ook gij Brutus!”). Dat is de dag waarop onheil ons treft. Zoiets als vrijdag de dertiende.
Maar niet alleen de Engelsen trillen van angst rondom the ides of march. Over de hele wereld wordt gesidderd. Er gebeuren altijd rare dingen rondom de ides. Het is niet voor niks dat Poetin rond de 15de maart opeens van de aardbodem verdween. Voor ons rest alleen de vraag of hij verdween om een complot te vermijden of om een complot tot uitvoering te brengen…
Ook ons schakers kan het lot treffen. Het Reykjavik Open 2015. Het is 15 maart: the ides of march. L’Ami speelt het toernooi van zijn leven. Met 8,5 punten uit 9 partijen is hij één ronde voor het einde al zeker van de eerste plaats. En de laatste ronde zit hij tegenover Eljanov, een goede grootmeester die anderhalf punt achter hem staat. Erwin droomt natuurlijk van 9,5 uit tien. Een topprestatie die voor eeuwig geroemd zal worden. Maar al op de eerste dag van het toernooi fluisterde een toevallige voorbijganger hem de volgende woorden in het oor: “Beware the Ides of March!” Erwin verstond het niet. Hij liep net een beetje te kibbelen met zijn vrouw over de aanschaf van een origineel IJslands schaakspel, gemaakt van ijs en sneeuw. Dus fluisterde de waarzegger dezelfde woorden maar in de oren van Alina L’Ami (mooie melodieuze naam!) en zij verstond het wel. Ze trok wit weg en heeft het hele toernooi niet meer gesproken. Het is onduidelijk of dat de reden was dat Erwin zo fantastisch speelde… Enfin het lot zette in de laatste ronde Eljanov tegenover Erwin. En Eljanov deed wat hij moest doen. De waarzegger had namelijk tegen hem gezegd: “You’re good on the Ides of March”. Dus Eljanov wint zonder veel omhaal. Maar waarom moest dat van het lot? Waarom was het lot nu net Eljanov gunstig gezind?

Het antwoord op die vraag vinden we 9 dagen daarvoor bij het Europees Schaakkampioenschap. Op 6 maart wordt daar een fantastische partij gespeeld. Volkskrantlezers zullen de stelling herkennen.


Kishmatullin wordt ‘angehaucht’ zoals de Duitsers (en een beroemde Twentse filosoof die bij UVS schaakt) zeggen. Hij krijgt inspiratie en doet een ongelooflijke zet. Hij speelt Kg1!!! Fantastisch! En het klopt ook nog allemaal. Wint wint in alle varianten. Kishmatullin onsterfelijk. Voor altijd blijft hij de man die de miraculeuze zet Kg1 speelde. Kei fijn voor Denis (zo heet hij van voren).
Maar veel minder fijn voor zijn tegenstander. Ook zijn naam zal altijd voortleven. De man die deze vernedering moest ondergaan: Pavel Eljanov. Arme man. Oekraïener ook nog. De duivel schijt altijd op de grote hoop. Een ernstige verstoring in het yin-en-yang-gebeuren. Vandaar. Het lot vond dat Eljanov ook weer eens een potje mocht winnen. Op 15 maart: the Ides of March.
Mijn voorspelling voor april: Minstens vier teams van UVS worden kampioen. Op the Ides of April! En David en ‘Winst’  zetten hun romantische relatie (zie verslag van het eerste) om in een verloving.

Share

Geef een reactie