UVS 2 op kampioenskoers

Net zoals twee weken geleden kwam de winst UVS 2 zeker niet aanwaaien afgelopen zaterdag, maar ook hier konden we de zaal uiteindelijk met een verdiende 5-3 overwinning verlaten. De eerste beslissingen vielen al vroeg op de middag: Maarten van Rooij ging dwars door de stelling van zijn tegenstander heen en na niet veel meer dan een uur schaken stond hij al een stuk voor en was de strijd gestreden. Zie hier zijn analyse.

Net voordat Maartens tegenstander opgaf, legde mijn (Jans) tegenstander zijn koning om. We waren net uit de opening en de stelling was ongeveer in evenwicht, toen hij plotseling een eenvoudige tactic miste en zonder enige compensatie een stuk in moest leveren. Na ongeveer anderhalf uur stonden we dus als met 2-0 voor, maar op het eerste bord had Dennis Arts het zwaar. Hij had naar eigen zeggen twee varianten door elkaar gehaald waardoor hij zijn pionoffer niet het juiste vervolg wist te geven. Zelf zegt Dennis er het volgende over.

Een bord lager was Lars Kurstjens ondertussen goed bezig een klein voordeeltje uit te bouwen. Hij kreeg met zwart 1.b4 voorgeschoteld, de zogenaamde Orang-oetanopening. Lars reageerde voortvarend en er kwam al gauw een hoogst originele stelling op het bord waar Lars een klein plusje uit wist te halen. Hij leek de partij langzaam maar zeker naar zich toe te trekken, maar jammer genoeg ging er op het laatst iets mis.

Rond dezelfde tijd ging het er op bord 8 heftig aan toe. De Najdorf van Arno Sprinkhuizen leverde zoals gebruikelijk scherp spel op en toen de rookwolken opgetrokken waren bleek er voor beide spelers niet meer in te zitten dan een half punt. Arno’s eigen analyse:

Na twee remises op rij stonden we dus met 3-2 voor, maar de stand werd niet lang daarna plotseling gelijkgetrokken door de bord 5-speler van Wageningen. Ruud van der Spoel was vanuit een ingewikkelde Franse opening met 3.Pd2 in een net zo moeilijk middenspel terechtgekomen. Zijn pionnenstructuur was te prefereren boven die van zijn tegenstander, maar de Wageninger had veel actievere stukken. Ruud verdedigde echter knap en wist een gunstig eindspel op het bord te krijgen, toen het noodlot toesloeg.

Zo stond het opeens 3-3 en moesten Roy van den Hatert en Arie van den Hurk, op bord 3 en 4 respectievelijk, laten zien wat ze waard waren. Dat deden ze met verve.

Roy had gedurende de middag met rustig, positioneel spel zijn tegenstander zoekgespeeld en wist een gewonnen eindspel te bereiken. Daar kwam nog wel wat eindspeltechniek bij kijken, want ondanks zijn grote materiële voorsprong moest Roy tot op het laatst aan toe nauwkeurig zijn. Hij bleef echter scherp en kon uiteindelijk de stand naar 4-3 brengen.

Arie had dus genoeg aan remise om UVS de overwinning te bezorgen en aangezien hij in de opening al een pion had verloren, leek ons dat een prima resultaat. Arie had echter andere plannen. Met mooi spel wist hij beetje voor beetje het bord terug te veroveren, omsingelde de vergevorderde witte vrijpionnen en sloeg ze vervolgens een voor een van het bord af. Terwijl het hele team toekeek, tikte Arie met een pion meer het resterende eindspel gedecideerd uit.

Met nog twee ronden te gaan kan het kampioenschap ons nog amper ontgaan. We staan vier matchpunten los op de twee teams die de tweede plaats delen en hebben dus aan een enkel matchpunt uit twee wedstrijden genoeg. Volgende keer mogen we thuis tegen hekkensluiter Schaakstad 3 en dan kunnen zowel het eerste als het tweede bij winst kampioen worden. Lijkt mij wel een aardig scenario, u ook?

r7
r7s

Share

Geef een reactie