Wave 1 completed

Iedereen die wel eens Plants vs Zombies heeft gespeeld, kent het gevoel. De eerste aanvalsgolf van bloeddorstige zombies is afgeslagen, maar de verdedigingslinies hebben er wel eens beter bij gelegen. Enige reparatie is noodzakelijk voordat de volgende rij met ondoden er weer aan komt geschuifeld, klaar om je tuintje helemaal aan moes te hakken. In exact deze situatie bevindt UVS 1 zich, nu de KNSB-competitie ineens in de maanden maart en april zal worden afgeraffeld door middel van de laatste 4 ronden. Mocht deze vergelijking echter niet de juiste snaar bij u raken, beste lezer, dan bent u waarschijnlijk in goed gezelschap en zou ik het hoofd er verder ook niet over breken.
st5

Ronde 6 op 7 maart bracht De PION uit Roosendaal op bezoek, de nr. 2 zoals uit de stand hierboven blijkt. Zoals wellicht uit de introductie valt op te maken, volgen in ronde 7 en 8 respectievelijk Eindhoven en DJC Stein.

De Pion kwam met zijn elite achttal opdagen, dus wij konden onze borst natmaken. Gelukkig waren wij ook compleet en dus had iedereen een ongeveer gelijkwaardige tegenstander. Slechts op twee borden was het verschil meer dan 100 punten in ons voordeel, maar dit waren beide zwartborden. Hans Klip op 1 was een van deze borden. Hans kreeg een nogal slappe opening tegen, waarbij wit een loper tegen een paard gaf, maar wel een duidelijk plan overhield: de bezetting van veld e5 met een paard. Hans geeft zelf de volgende analyse:

Ik zat zelf op bord 2 en speelde tegen een tactisch zeer handige tegenstander, had ik gezien tijdens mijn voorbereiding.

Op bord 3 speelde David tegen hun sterkste speler. Hij heeft er zelf dit over te zeggen:

Op bord 4 speelde Paul tegen Mark Smits, die al jarenlang Koningsindisch speelt en nu ging het niet anders. Paul had telkens net een klein voordeeltje, maar uiteindelijk werd het punt in een lopereindspel toch terecht gedeeld.

Ondertussen had Jaap op bord als eerste een vol punt kunnen bijschrijven. Jaap was het andere bord, waar we een groot ratingoverwicht hadden, dus hier hoopten we inderdaad op een puntje. Het ging als volgt in Jaaps eigen woorden: Ik kwam met zwart vrij eenvoudig uit de opening met het loperpaar tegen een paardenpaar en een meerderheid op de damevleugel. Daartegenover stond een verbonden vrijpion voor mijn tegenstander, maar die was geblokkeerd en die blokkade kon hij niet verwijderen. Met mijn meerderheid wist ik een vrijpion te creëren. Mijn tegenstander kon een pion meesnoepen, maar gevolg was dat zijn paarden elkaar moesten dekken, aangevallen door mijn lopers. In combinatie met mijn vrijpion op het punt van promotie waren de dreigingen toen niet meer te dekken en gaf mijn tegenstander op.

004 002

Hiermee was de koek wel zo’n beetje op, maar de buit was ondertussen al binnen. Anton bereikte niet zoveel en speelde remise, terwijl op de onderste borden juist een zware pijp werd gerookt. Luuk had de opening ternauwernood overleefd en had compensatie voor een pion. In het middenspel heeft wit diverse kansen op meer gemist, maar juist toen Luuk kon afwikkelen naar een makkelijk dubbel toreneindspel, deed hij een onnauwkeurige zet, waardoor hij in een ingewikkeld toreneindspel van 3-2 kwam. Uiteindelijk wist hij dit toch remise te maken.

Guido tenslotte leek ogenschijnlijk een stelling te hebben, waar niet veel aan de hand was. Hij liet echter een grootschalige ruilactie toe, aan het einde waarvan zwart met 2 stukken een witte pion kon aanvallen, die slechts 1 keer verdedigd kon worden. Hiermee was het pleit beslecht, omdat het ook nog leidde tot een eindspel van paard tegen loper (en pluspion dus). Dit was de enige nederlaag in dit voor beide ploegen belangrijke treffen.

r6

UVS 1 blijft in de race voor het kampioenschap, maar de komende twee rondes zijn allesbepalend.

r6s

Share

3 reacties

  1. Roy van den Hatert schreef:

    Je vergeet dat Anton ook meer dan 100 ratingpunten meer had. En ook nog wit! Hoe kan dat nou gebeuren?!

  2. Luukmaestro schreef:

    Haha, goed punt Roy! Maar wat een laffe vergelijking Joost. Ik zeg: “Now feed us Eindhoven!”.

  3. Anton van Rijn schreef:

    Rekenen kan die Roy wel…

Geef een reactie