UVS 4 blijft op schema

Na de overwinning van UVS 4 en het verassende gelijkspel van koploper ASV 6 is de achterstand van UVS 4 op ASV nog maar 1 wedstrijdpunt. De competitieleider heeft ook voor onze klasse de enig juiste indeling gemaakt: in de laatste ronde mogen namelijk UVS4 en ASV6 onderling uitmaken wie promoveert. Uiteraard mogen er dan in de voorlaatste ronde geen vreemde uitslagen komen.

In de wedstrijd tegen “De Zeven Pionnen” uit Epe van maandag 9 februari bleek al na twee uur spelen dat er een flinke overwinning aan zat te komen. Klaus en Ismail hadden weinig moeite met hun tegenstanders en de opponent van Frans vd H was ziek thuisgebleven. 3 – 0. Helaas lukte het Jasper aan bord 2 deze keer niet zijn scherpe aanvalsspel tot een goed einde te brengen. 3-1. Onno stond al snel een pionnetje voor en gaf dat voordeel niet meer weg.

Onno: ‘Er kwam het Orthodox Damegambiet op het bord. Ik kon al snel zijn pion op c4 winnen. Mijn pion op c4 heb ik behouden. Later in de partij won ik een tweede pion. Mijn tegenstander kreeg een koningsaanval, maar dit was voor hem onvoldoende compensatie voor de materiële achterstand. Kort voor het einde van de partij won mijn tegenstander één pion terug en moest ik oppassen voor schaakjes met zijn dame. Ik probeerde deze schaakjes te verhinderen door een tegenaanval. In tijdnood maakte hij een blunder waardoor ik mat in één kon geven.’

hof
Ook bij mij was er ondertussen na zware strijd een voordeeltje op het bord te zien.
Wit: Hans de Goede Zwart: Lambert Hofman

Stelling na 21 ….. g6? Wit heeft een mooie stelling met goede mogelijkheden. Met 22 f5 lijkt wit de stelling van zwart binnen te vallen, maar de verdediging staat nog te goed. Het gaat wit een pion kosten en de zwarte pion op e4 wordt ineens de krachtige motor voor de winst.
Er volgde: 22 …. Pxf5 23 Pxf5 exf5 24 Lxf5 en dan 24… Lc5.

Met een stand van 5-1 en een gewonnen stelling bij Michiel aan bord 1 vond Wim K het wel goed zo en ging akkoord met remise. Jammer dat Michiel zijn beduidend betere stelling uiteindelijk toch niet tot winst kon voeren. Maar met een 6-2 overwinning zijn we tevreden en kijken we uit naar de eerstvolgende wedstrijd tegen Zutphen.

009 003

Het commentaar van Klaus over zijn partij en de wedstrijd:

‘De jongeman tegenover mij was uitermate vriendelijk. Betekende dat, dat hij ook op het bord erg vriendelijk zou zijn? Of juist niet? De wet van het tegengestelde! Mijn voorlopige conclusie was: ‘het zal wel een zeer agressieve speler zijn’. Dat idee werd bevestigd, toen hij vrij spoedig het initiatief nam om koffie te halen. Zijn vraag was ook erg origineel en riep bij mij vragen op inzake zijn schaakstijl: ‘Wilt u koffie of iets anders lekkers?’ Vooral dat ‘lekkers’: waren dat bitterballen of bedoelde hij een gepeperde schaakzet? Harry was een frisse vriendelijke jongeman, die ook nog eens effectief en recht door zee dacht, want toen hij koffie haalde, nam hij zelfs koffiemelk en suiker mee en voegde eraan toe dat hij niet wist wat ik bij de koffie gebruikte. Hoe vaak heb ik het niet meegemaakt dat mijn tegenstander met zwarte koffie aankwam, zich verontschuldigde dat hij vergeten had te vragen wat ik erbij moest hebben. ‘Koffiemelk’, zei ik dan. Voorts spoedde zo’n figuur zich voor de tweede maal naar de bar, om koffiemelk te halen. Dan wist ik dat ik die avond zou winnen. Niets van dit slome gedoe bij mijn tegenstander deze avond. Eén keer lopen, effectief. Ik was gewaarschuwd en speelde (voor zover ik dat kon) heel voorzichtig. Niettemin gaf hij mij een leuke kans om een aanval op zijn koningsvleugel op te bouwen. Hij schrok daar zo van, dat hij een paard offerde voor 2 pionnen. Het leek een leuke oplossing, maar mijn aanval ging gewoon verder. Afijn, kijk zelf maar.’

r5
r5s

Share

2 reacties

  1. Jan van de Westelaken schreef:

    In Epe, thuisbasis van De Zeven Pionnen, schijnen ze te weten dat UVS 4 de handdoek al gegooid heeft. Van hun website: ‘UVS blijft met deze zege tweede op de ranglijst en maakt zich nauwelijks illusies op meer. Daarvoor is ASV6 uit Arnhem te sterk.'(bron). Of is onze voorzitter slinks bezig de tegenstander zand in de ogen te strooien?

  2. Klaus Wüstefeld schreef:

    De verslaggever van Epe probeert onze sterkte in te schatten, altijd leuk als je zoveel aandacht krijgt van een aardig clubje als Epe. Of ASV te sterk voor ons zou zijn, doet echter niet ter zake. Ook is het zinloos te spreken over wel of niet illusies. Alles moet nog gespeeld worden en er kan nog heel veel gebeuren: pech,geluk en toeval zullen elkaar afwisselen met schaakkwaliteit . We zullen wel zien aan het einde van de competitie, wie er kampioen wordt. Vast staat in ieder geval dat UVS 4 een leuk potje kan schaken.

Geef een reactie