Ook Mook niet gespaard door UVS3

Als je naar de einduitslag kijkt, een ruime overwinning van 6½-1½, zal je misschien de indruk krijgen dat het wederom een makkie was voor UVS daar in Mook. Maar dat zit toch net iets anders. Ons team is er een meester in om ‘virtuele spanning’ in de wedstrijd aan te brengen. Op veel borden blijft de uitslag tot ver in het derde of zelfs vierde uur totaal ongewis, zelfs soms voor teamgenoten. Maar dan, als het merendeel van de aanwezigen in de speelzaal al met de jas aan nog even een blik werpt op de borden voor het vertrek naar huis, vallen de puntjes één voor één als rijpe appeltjes in het mandje van UVS. Dat was dit keer niet anders.

Nou ja, er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Meestal ben ik dit seizoen wat eerder klaar. Ook in Mook weer, tegen Ton van Dijk, oud UVS-er op bord 3:

Op de andere borden ging het dus niet zo vlot. Kort na mijn overwinning kwam Michiel remise overeen met Huub Blom, niet echt een spannende partij. Op de overige borden stond het ook min of meer gelijk. Thomas kreeg op het eerste bord spelend een remiseaanbod van Jan Spoorenberg, ons ook goed bekend bij UVS. Het was gezien de stand in de wedstrijd een beetje tricky om dit meteen te accepteren, gelukkig stond Thomas een zee aan tijd voor en kon even afwachten wat er bijvoorbeeld op het bord naast hem gebeurde.


stelling na 19… Da5-a3
Jorg Benningshof (1848) – Tsjisang Cheung (1989)

Tsji had er een trucje ingebouwd, maar dat is eigenlijk niet eens zo overtuigend. Er volgde 20.Dxf6 (na 20.Tdd2 staat wit gewoon erg goed) 20… Pxa2 ja, dat is even schrikken. Zelfs zo dat wit niet de goede voortzetting vindt 21.Td3? na 21.Te3 heeft wit nog steeds een plusje 21 … Pc1  nu wint zwart materiaal 22.Tee3, Pxd3 23.Txe3, Thf8 het volgende valstrikje en wederom tuint wit er in 24.Pe5? Txd4 en wit gaf op. Op 25.Txd4 komt natuurlijk 25… Dxb3+ en 26… Dc3+ en zwart wint de toren met rente terug en staat dan een sloot materiaal voor.

Dit leek wel voldoende zekerheid voor een goede teamuitslag te bieden. Thomas kon dus het remiseaanbod accepteren en even later nam Ivar op bord 5 ook de remise aan. Allebei geen enerverende partijen.Tussenstand 3½-1½ voor de goeden, maar op de andere borden was het allerminst duidelijk. Wouter zat te zwoegen tegen Niek van Diepen en die stelling konden we eigenlijk wel als verloren beschouwen. Bij Mathijs stond een moeilijk te beoordelen stelling op het bord, maar bij Justin werd duidelijk dat hij nog maar voor twee resultaten aan het spelen was, remise of winst:

Toen zeker was dat Justin ging winnen (zo rond zet 38) had Mathijs zijn partij al naar zich toegetrokken en een vol punt gescoord.

Als kers op de taart wist Wouter tegen alle verwachting in ook nog te winnen. Een speculatief stukoffer gaf hem wat spel, maar belangrijker was dat er een lekker onduidelijke stelling op het bord kwam die de witspeler waarschijnlijk teveel tijd kostte. Die bezweek uiteindelijk, offerde onnodig materiaal terug en Wouter kon vrij gemakkelijk afwikkelen naar een eindspel met een kwaliteit meer.

r5
r5s

Share

4 reacties

 1. Hans Eshuis schreef:

  Gefeliciteerd mannen. Door de nederlaag van ASV is de voorsprong op de nummer 2, SMB 2,nu 3 matchpunten en 8 bordpunten. In de volgende ronde volstaat een gelijkspel tegen SMB, voor het binnen halen van de titel.

 2. Jan van de Westelaken schreef:

  Hm, volgens mij kan Mook in dat geval theoretisch nog langszij komen…

 3. Justin schreef:

  Theoretisch, theoretisch… dat is toch geen instelling?! We gaan gewoon nog even twee keer met 8-0 winnen en daarmee klaar! ;)

 4. Jan van de Westelaken schreef:

  Het scheelt Huub wel een tripje naar de Ganzenheuvel met die zware kampioensschaal ;p Nu kan hij die gewoon in Mook uitreiken. Is er al een bordes gereserveerd voor de huldiging?

Geef een antwoord