Motor UVS 2 hapert een tikkeltje

Zaterdagochtend 7 februari reden wij welgemoed naar Doetinchem. We stonden riant aan kop, en als we vandaag nog even tegen het op papier bijna even sterke Doetinchem 1 zouden winnen, was het kampioenschap zo goed als binnen, aldus onze captain Dennis Arts. Jan Pijkeren moest het vandaag wegens griep helaas af laten weten, maar de momenteel drukbezette vaste kracht Ruud van der Spoel was toch weer bereid te spelen nadat gebleken was dat alle beschikbare invallers uit het derde kennelijk iets belangrijkers te doen hadden deze zaterdag.
Even winnen is een goed voornemen, maar je moet het natuurlijk wel waarmaken. Het zijn sympathieke lui, die Doetinchemmers, en we speelden in een seniorencentrum, dus wellicht was het dat waardoor we deze dag niet allemaal even scherp waren. Ik vond dat we het grootste deel van de wedstrijd misschien al met al een klein overwicht hadden, dat we echter, zoals de titel van dit stukje al deed vermoeden, niet wisten te verzilveren. Roy van de Hatert kwam op bord 1 gunstig uit de Franse opening tegen de sterke speler Marino Kuper. Jeroen Clermonts stond misschien een beetje gedrukt na de loperspel-opening van zijn tegenstander, maar zijn stelling leek op z’n minst houdbaar. Onze captain was een beetje aan het rommelen tegen het Hollands van good old Goossens, die we al decennia bij Doetinchem tegenkomen, maar hij rommelt dit seizoen bijzonder effectief dus ik had er alle vertrouwen in. Lars Kurstjens stond naar mijn idee minder maar kent de opening die hij speelt als geen ander en zou vast wel een vindingrijke oplossing voor het stellingsprobleem weten te vinden. Arie van de Hurk op 5 kreeg na snelle dameruil een heel gunstig eindspel met mooie lijnen voor zijn loper en torens tegen een gedrongen stelling met kreupel paard van zijn tegenstander. Arno Sprinkhuizen had een kalme stelling, ikzelf (Ruud van de Plassche) had een mooie drukstelling tegen de wat passieve Siciliaanse variant die mijn tegenstander had gekozen, terwijl mijn naamgenoot vrijwel gelijk leek te staan na zijn Slavische opening.
De zestien heren schaakten kalmpjes door in het ruime Doetinchemse schaaklokaal en pas na een paar uur spelen kwam er tekening in de strijd. Jeroen Clermonts was als eerste klaar; hij koos het verkeerde plan, zijn tegenstander kon een machtig en onaantastbaar paard op f5 krijgen en Jeroen liet zich toen – Maartens recente column indachtig – maar helemaal mat zetten. Daartegenover stond dat Dennis en Arno beide het initiatief wisten te pakken, met energiek spel steeds beter waren komen te staan en de winst binnenhaalden. Hier volgen de verslagen van beide topscorers, Dennis nu maar liefst met 5 uit 5!

Mooi, 2-1 voor de goeden dus en we leken op de overige borden nergens te hoeven verliezen. Ikzelf stond op dat moment duidelijk beter en had goede hoop op een vol punt. Maar helaas…

Dennis had als aanwijzing gegeven: stug doorspelen, ze vallen wel om in het vierde uur. Dat klopte, maar dan moet je natuurlijk niet even later ook zelf meevallen, zoals ik deed.

Ruuds partij liep even later ook remise. Hier volgt zijn commentaar.

Maar goed, we stonden nog steeds een punt voor. Helaas lukte het niet de voorsprong vast te houden. Arie gaf de kwaliteit terug omdat hij zo meende af te wikkelen naar een gewonnen pionneneindspel, maar dat bleek niet gewonnen, sterker, na een blufzet kon hij nog maar met moeite remise houden. Lars hield zijn slechtere stelling keurig binnen de remisemarge, kreeg op het laatst zelfs kansen, meen ik te hebben gehoord, maar zijn partij werd remise. Toen hing alles af van Roy, die als laatste nog bezig was aan bord 1. In tijdnood gaf hij eerst zijn voordeel weg, en daarna met een misrekening het hele punt. Ai. Hier volgt Roys eigen partijverslag.

De einduitslag was daarmee 4-4, en we gingen in Doetinchem in lichte mineurstemming iets te eten zoeken, omdat de kans reëel was dat de concurrent nu een matchpunt dichterbij zou komen. Maar later die avond bleek dat ASV 4 ook 4-4 had gespeeld. We staan dus nog steeds een riante 2 matchpunten en 3 ½ bordpunt voor op de nummer 2, en hebben een lichter programma voor de boeg. We liggen op koers!


r5

Share

2 reacties

  1. Maarten van Rooij schreef:

    Jammer van het punt. In de partij van Roy kan zwart na 27. Pxe6 Txe6 28.Lxd5 toch gewoon Lf7 spelen? Dan is slaan op c4 m.i. geen optie. Dus terecht niet ingegaan op deze variant.

  2. Roy van den Hatert schreef:

    Zetje verder kijken, Maarten. Dan volgt natuurlijk 29.Lxe6 Lxe6 30.d5! en je incasseert nog meer materiaal.

Geef een reactie