Ik ben Kareltje

Knap hoor! Een Kalasjnikov leegschieten. En dan ook nog twaalf onbewapende mensen raken! Ja, maar daar krijg je als Almoujahiding natuurlijk wel zes keer zoveel maagden voor in Djenna. Het was toch 72? Of was het 99? Altijd moeilijk om daar achter te komen. Wat dat betreft zijn islamieten niet te benijden. Er zijn namelijk erg veel geleerden die allemaal met dezelfde autoriteit zeggen te spreken, maar elkaar dan toch tegenspreken. Dat is best wel lastig als het om wezenlijke zaken gaat. Bijvoorbeeld als het gaat om het gebruiken van geweld. Is dat Halal (toegestaan) of is dat Haram (verboden)? Er is gelukkig wel een “Permanente Commissie voor het geven van Fataawaa” – die bepaalt wat de leer is.

Geweld is Haram.

Aha! Dus er is sprake van een misvatting: die Kalasjnikov-bruten zijn geen islamieten. En dus heeft IS geen islamieten in de Islamitische Staat. En dus heeft Al Quaida ook niks met Islam te maken. Of wel? Waarom roepen ze dan wel allemaal dat Allah groot is? Moeilijk hoor. Zijn dat dan een soort grijze leden of zo? Ik ben geloof ik blij dat ik geen islamiet ben. Veel te moeilijk voor mij.
Die onduidelijkheid is voor ons schakers best wel een dingetje. Want schaken mag niet. Schaken is Haram. Waarom? Het leidt tot uitspattingen en gokken. Hmmm. Moet je eens na een uur na aanvang van een schaaktoernooi een blik werpen in de toernooizaal. Dan is mijn eerste gedachte niet dat er een orgie gaande is – of dat de schakers zich overgeven aan allerlei uitspattingen. En gokken? Ik denk dat schakers vaak juist zijn begonnen met schaken om de geluksfactor zoveel mogelijk uit te sluiten. Maar dit soort gedachten heeft totaal geen zin. Argumenten tellen niet, want, zoals de Iraakse Sjiïtische Groot-Ajatolla al-Sistani zegt: ‘Wanneer wij de reden voor het verbod op een bepaalde daad niet kennen, dan moeten wij gehoorzamen in absolute gehoorzaamheid. Er is een reden voor die wij niet kennen, maar wanneer wij die niet kennen, betekent dat niet dat wij ons er niet aan moeten houden.”
Dus schaken mag niet: Haram Mutlaqan (zwaar verboden!). Zo is ook muziek Haram. En het afbeelden van mensen en dieren is Haram. Dat heeft er onder andere toe geleid dat in de Arabische wereld de schaakstukken werden aangepast.
arabische schaakstukkenGrappig. Ik heb dit soort schaaksetjes wel eerder gezien, maar interpreteerde dat toen als een redelijk geslaagde kunstzinnige poging om de stukken wat moderner vorm te geven. Blijkt dus al meer dan 1000 jaar oud te zijn, die vormgeving. Overigens wordt schaken niet in de Koran genoemd, en heeft de Profeet er geen opvattingen over nagelaten.
Maar Charlie Hebdo wordt ook niet genoemd in de Koran. En toch moordden Kalasjnikov-radicalen bijna de complete redactie uit. En de schrijvende pers, all over the world, laat weten: “je suis Charlie” – ik ben Kareltje.
Moeten wij schakers ook niet Kareltje zijn? Ik in ieder geval wel. Want ik bepaal zelf wel wat ik vind en wat ik schrijf. Hoop ik. En er is hoop. De geleerden zeggen namelijk ook: “Als een moslim een niet-moslim land binnentreedt, dan dient hij te voldoen aan de voorwaarden die daar bepaald zijn.” Dus, maar nu interpreteer ik…, zolang Nederland geen Moslimstaat is, kunnen we schaken. En is er geen reden voor Kalasjnikav-idioten om op woensdagavond om negen uur mitraillerend de club binnen te stormen onder het geroep van Allah Akbar! Misschien moeten die Kalasjnikovieten ook eens bedenken (OK, is wel erg veelgevraagd) dat de regels uit de Koran er zijn voor islamieten, niet voor ongelovigen. Wij ongelovigen hebben een grondwet en wetboeken en zo. Het is geen Koran, maar we doen het er maar mee…
Maar bestaan er dan geen islamitische schakers? Toch wel. In Iran, toch ook een islamitische staat, wordt vrolijk geschaakt. De topper daar heet Ehsan Ghaem Maghami en die kan best wel een houtje hakken. Zie hoe hij Karpov een lesje nederigheid leert.


Ik ben Kareltje – ik ben een gelovige: ik geloof in schoonheid, humor en vrijheid. En jij?

Share

Geef een reactie