UVS 5 en ASV 9 in balans

Het is vlak voor middernacht als Wim Heuvelmans onder het kritische oog van pak ‘m beet 30 schaakgrootmeesters een remise laat glippen, waardoor UVS 5 de punten moet delen met de Arnhemmers van ASV 9. Deze apotheose van een spannende schaakavond drijft het Vijfde terug naar de tweede plek met één matchpunt achter stadgenoot SMB.

De hele avond leken er weinig vuiltjes aan de lucht: de uiterste borden 1 en 6 werden blijkbaar het minst afgeleid door de rare manoeuvres van hun buren, en konden daardoor hun eigen goede spel spelen. Invaller Ron van Dijk aan bord 6 incasseerde als eerste een vol punt, nadat hij zijn tegenstander compleet in de hoek had geduwd. Ook mijn partij aan bord 1 was snel beslist; als je een tegenstander treft die te zeer in de afwachthouding zit, dan kun je vroeg of laat vuurwerk verwachten: zie verslag. Een comfortabele 2-0 prijkte op het scorebord. Er kwam wat klad in deze mooie tussenstand, toen Wim de Jong aan bord 3 noodgedwongen met remise genoegen moest nemen.

Nog minder florissant werd het na de nederlaag van Bert-Jan Boer, die vrij kansloos van het tweede bord werd geveegd. Thei van Laanen weigerde een remiseaanbod aan het vierde bord, maar was daardoor toch zo uit het veld geslagen, dat hij een eenvoudige winstweg miste. Dus kwam de zware taak om te winnen op het (vijfde) bordje van Wim te liggen. Alle aanwezige stuurlui verzamelden zich om het bord om te zien hoe Wims tegenstander een relatief eenvoudige winst over het hoofd zag. Het gemanoeuvreer met zijn paard bracht hem in eerste instantie geen steek verder, waarna toch nog de teamzege in het verschiet lag. Dankzij het vermaledijde nieuwe tijdsysteem met steeds 10 seconden erbij raakte de Arnhemmer meer en meer uit tijdnood en zag hij toch de winnende voortzetting. Jammer dat Wim verzuimde in deze statische atmosfeer een remiseaanbod te doen. Eindstand: 3 – 3.

r3

Share

Geef een antwoord