Als je team maar wint!

UVS 4 – VDS 2 maandag 8 december 2014

Van Beekbergen naar Nijmegen is nog geen 50 km, maar wij spreken dan toch al gauw van een vreselijk eind voor onze tegenstanders om even een partijtje te komen schaken. Nadat ik het stukje op de site van Erik van de Plassche over zijn heldendaden in het Finse had gelezen, waar afstanden tot 50 km met rendieren worden afgelegd en voor een partijtje schaken voor de Finse OSBO je al gauw een weekend moet uittrekken. Je vliegt dan naar je tegenstander en je verblijft enige dagen in een luxe hotel met vele sauna faciliteiten en een geweldige kroeg. Toen ik dat las, dacht ik: wij moeten ook zoiets doen. We gaan de Ganzenheuvel verbouwen tot een schaakhotel met sauna, Turkse baden, bioscoop, helidak en alles wat we nog aan luxe verblijffaciliteiten kunnen bedenken. Een avondje schaken wordt dan al gauw een weekje op stap. Zover is het nog niet, maar daar het idee me niet losliet en ik er nu al iets mee wilde, heb ik aan onze tegenstanders uit Beekbergen voorgesteld om al zondag naar Nijmegen af te reizen en dan ’s middags de voetbaltopper NEC-Achilles te bekijken en ‘s avonds een bioscoopje te pakken. En dan maandag als verdere voorbereiding op de match vullen met een saunadag bij de Thermen van Nijmegen. Ik denk dat met deze voorbereiding onze tegenstanders een heuse kans hadden gehad. Ik wilde ze helpen. Zij hadden nogal wat redenen bedacht om dat voor deze wedstrijd nog niet te doen. Jammer, de avond was zeker anders verlopen.

Nu de wedstrijd.

003 006

Aan bord 1 gaf Michiel het goede voorbeeld door al snel een beslissend voordeel te behalen en binnen 2 uur spelen het punt te noteren. Ondertussen had Wim Krabbendam aan bord 8 groot voordeel en was snel klaar met zijn partij.
Jasper mocht met zwart aan bord 3 het Koningsgambiet bestrijden en dat deed hij met verve. Met dame en twee lopers trok hij ten aanval en het viel mij op dat ook de tegenstander weigerde meer stukken in de strijd te werpen, waardoor er een heel bijzondere stelling op het bord kwam. Jasper zelf over zijn partij:

“Sommige partijen laten heel goed zien hoe ver je nog van een grootmeesterniveau af zit, dit was er een van. Een partij vol tactiek waar de computerbeoordeling op het ene moment op een +3 en later op een +5 voor de andere. Hoe gemakkelijk een stelling fout is in te schatten en hoe groot de impact hiervan kan zijn, het komt allemaal voor. Gelukkig bleek ik het geluk aan mijn zijde te hebben en heb ik de partij mogen winnen! Een belangrijk moment was de volgende stelling:

positie 014

Waar ik met f5 een stuk dacht te winnen, bleek dit mijn ondergang te moeten zijn. Wit heeft namelijk een verdediging die ik niet op waarde had geschat waarna wit gewonnen komt te staan. Dit kon mijn tegenstander gelukkig niet waarmaken omdat het vinden van deze verdediging hem zoveel tijd koste dat hij de andere nodige zetten niet meer kon vinden in de overgebleven tijd waarna hij een stuk blunderde en ik een gewonnen eindspel had.”

Ismaïl vocht aan bord 6 voor de overwinning, maar de Beekbergenaar gaf geen krimp en zij besloten uiteindelijk tot remise. Ismaïl schrijft zelf over de partij de volgende voor mij onbegrijpelijke woorden:

”Het spijt me dat je het spel neem ik gelijk verloren
Goede resultaten waren ook goed dat de meerderheid van
Het is mogelijk dat in het begin ik je vertelde dat de groep is zwak
Maar bovenal moeten we ze verkeerd negeren
Terwijl ze niet te onderschatten vijand dat lijkt de mier
Ik speel met mezelf, ik heb een stoffig imago
Niet bij de volgende race gealarmeerd zou
Ik speel eerste of tweede in de tabel laten zien dat u
op uw vermogen om niet te zien heb besloten
Veel succes met betrekking tot een dominante
Ismael“.

017 013

Aan bord 2 speelde ik met wit geen grootse partij. Mijn tegenstander ondernam evenals ik weinig risicovolle pogingen, waardoor de partij in een remiseachtige stelling belandde. Echter de stand in de wedstrijd liet het niet toe voor mijn opponent remise te accepteren. In plaats van de rust in de stelling te houden, dacht ik dat er toch nog wat meer te behalen was en in mijn overmoedige bui verspeelde ik zowaar het gelijke spel en kon het mat niet meer vermijden. Het verdriet over mijn verlies verdween meteen toen het duidelijk werd dat we een forse overwinning gingen behalen. Och: “Als je team maar wint.”
René, aan bord 4 voor de zieke Klaus ingevallen, zegt over zijn partij: “Ik speelde met wit een Spaanse partij tegen Gerald Visch. Na lang geschuif – de eerste stukken verdwenen pas rond de twintigste zet van het bord – kreeg wit door inaccuraat spel van de tegenstander de mogelijkheid te beginnen aan de opmars van een centrumpion: e4, e5, d6, d7 en d8D. Zwart vond de juiste verdediging niet en merkte tot zijn schrik dat de promotie van het zo geliefde pionnetje niet meer of slechts heel moeilijk tegen te houden was. Hij probeerde nog de verbluffende zet Pg5xe5, waarmee een toren werd weggekaapt, maar in weerwil van de creativiteit achter deze zet, mocht ook dit niet meer baten. De zet werd overigens door de bureaucraten van de club illegaal verklaard en even later blunderde zwart in een opperste vlaag van zenuwachtigheid dus echt en was het pleit definitief beslecht. Afgezien van die wonderlijke paardzet een vrij saai potje, waarin wit gewoon wat minder fouten maakte dan zwart.”

027 026

Terwijl Frans van den Hooven en Onno nog bezig waren, was de winst al binnen. Frans speelde met 4 pionnen tegen een paard. Op het moment dat er 2 pionnen al behoorlijk dicht bij promotie stonden, blunderde zijn tegenstander en was de partij helemaal uit. Met een voorsprong van 5,5 – 1,5 kon Onno het laatste puntje rustig gaan ophalen: ”Mijn tegenstander heeft geprobeerd een koningsaanval op te zetten, maar die kon ik tegenhouden. Ik viel aan op de damevleugel en hij kon onvoldoende verdedigen. Zo kwam ik twee pionnen voor te staan en positioneel stond ik volgens mij iets beter. In een voor mij gewonnen stelling bood mijn tegenstander remise aan, maar dat heb ik natuurlijk geweigerd. In het eindspel kon ik een dame halen. Vlak daarna gaf mijn tegenstander op”.

r3

Share

Geef een reactie