Het Derde: de trein dendert door

De kroeg is leeg. Het zal wel te vroeg zijn. De schakers van het derde verzamelen zich. Frowijn. Roept gedachten op aan warme wijn en kerst. De kroeg is zo klein dat hij nu (met zes schakers – Michiel, Tsji, Ivar, Matthijs, Pepijn en uw verslaggever) al redelijk gevuld lijkt. De teamleider (Wouter) is er niet. Heeft net in blinde paniek opgebeld dat hij vertrokken is uit Eindhoven en dat hij Thomas nog gaat ophalen en dat hij het wel zal halen en dat hij in paniek is. Gelukkig is Tsji de rust zelve. ‘Mannen, we gaan’. Zo, die knoop is alvast doorgehakt. Ik hoor Ivar en Michiel een raar gesprek voeren. Iets van: ‘Ja, als we allemaal een off-day hebben kunnen we ook verliezen.’ Hmmm. Wat nu? Wat is dit voor ondermijnende prietpraat? Hoe te reageren? Ze allebei aan hun haren van de barkruk trekken en ze in hun oor krijsen dat ze dit soort wangedachten maar op de plee moeten uiten, maar niet in het bijzijn van hun teamgenoten? Of in discussie met ze gaan. Zo van: ‘Nounounou jongens, dat is wel een erg zwarte kijk op de zaak: we hebben gemiddeld 250 ratingpunten meer!’… Misschien maar het beste om deze zwartgalligen te negeren. Dus op weg! Met een overschot aan auto’s hebben we de keuze: mijn unieke Prius die op benzine, gas en elektriciteit rijdt, of de diesel van Tsji. Tsji staat er op dat we zijn Mercedes inzetten voor de reis naar Elst. Hij heeft zijn auto net laten repareren en hij verwacht een voerspoedige maar vooral luxe tocht. Een kwartiertje-lang genieten zou het worden. Vol verwachting stapten we in de Merc van Tsji. We lieten ons wegzakken in de luxe fauteuils. Prachtig. Tot Tsji te motor startte. Adembenemende dieseldampen vulden de ruimte. Open ramen, dichte ramen, airco aan, airco uit – niets hielp. Dus een kwartier lang dieselgeur absorberen. Een passende voorbereiding op de hel…
In Elst staat een grote, verlichte kerktoren. Daaronder is een etablissement gevestigd met de naam: Onder de Toren. In een van de zaaltjes van dit zalencentrum zat de schaakclub Elst ons op te wachten. Onze entree bleef niet onopgemerkt. In no time stonk de hele zaal naar diesel, waarmee we meteen een flink psychologisch voordeel behaalden. Niet erg netjes dat we de gastvrijheid van onze tegenstanders op deze manier misbruikten. Maar ja – we konden niet anders.
Matthijs was het eerste klaar. Zo snel dat ik niks van zijn partij gezien heb. Het gerucht gaat dat het een terechte en overtuigende overwinning was. Pepijn was daarna klaar. Het was allemaal wat speculatief.


Pepijn speelt 24. f5 uit wanhoop. Na 24… Pxc3 25. fxg6, fxg6 26. Dg5 en opeens staat wit prima! Enkele zetten later is het punt binnen. 0-2 dus. Ik kon als derde de 400 punten ratingverschil verzilveren. Mijn tegenstander gaf al gauw een pion weg.


In de diagramstelling heb ik 21. Pc1 gespeeld. Na 21. …, Td4 22. De3 is kwaliteitsverlies niet te voorkomen. Later offerde mijn tegenstander nog een loper, zag zijn aanval niet doorslaan en gaf op. Ongeveer tegelijkertijd gaf Ivar een volle toren weg: 1-3. Jammer. We waren inmiddels een beetje gewend geraakt aan de uitslag 7,5 – 0,5. Die was nu niet meer haalbaar. De dieselgeuren waren inmiddels weggetrokken. En de tegenstanders putten moed uit dat punt. Opeens lijken die UVS’ers toch te verslaan! Ten aanval! Tjsi leek het eerste slachtoffer te worden. Zijn tegenstander had een woeste aanval van Tsji afgeslagen en stond op het punt om te gaan oogsten.


In de diagramstelling (zo stond het ongeveer – ik moet putten uit mijn geheugen) kan zwart bijna alles spelen. Hij speelt echter Dxd3??? en kan opgeven na Te7+. Tussenstand 1-4. Wouter zat inmiddels met een fijn eindspel.


De tegenstander heeft net Db1 gespeeld en hoopt het eindspel te houden. Het blijkt echter eenvoudig gewonnen. De koning loopt naar c5. Het paard naar f5 en klaar is Kees. Tussenstand 1-5


Thomas staat al een hele tijd een pion voor. Ik dacht dat wit hier inmiddels compensatie heeft door de druk op d5. Maar Thomas tikt het punt makkelijk binnen: 1-6.
Ondertussen zit Michiel al de hele partij te zwoegen. Zijn tegenstander lijkt hem strategisch te overspelen, maar Michiel doet er alles aan om de stelling dynamisch te houden. Ergens heeft het ongeveer zo gestaan.


Hier zou Michiel met Dxd2 opeens in het voordeel kunnen komen. Maar Michiel was zo bezig met compliceren dat hij bijna a tempo Db6 speelde. Ook grappig, maar toch iets minder sterk. Er volgde nog een heus tijdnoodduel waar de tegenstander van Michiel steeds zenuwachtiger leek te worden. Totdat Michiel pardoes een dame inzette. Dat kon de stelling niet meer hebben. Eindstand: 2-6
We zagen allemaal op tegen de terugreis. Terug de dieselgeur in! Maar gelukkig is het maar een kwartiertje rijden. Minder nog zo midden in de nacht… Maar dan moet je wel de kortste weg nemen. Dat deden we niet. De Mercedes dieselde met omtrekkende bewegingen richting westen, zuiden, oosten. Tot we ergens bij Lindenholt Nijmegen binnenreden.
De kroeg is leeg. Het zal wel te laat zijn. Door de beslagen ramen zien we Wouter, Thomas en Ivar zitten. Drie klanten. Tsji en ik maken er vijf van. De bardame trekt haar neus op als Tsji iets bestelt. Zelfs de nootjes smaken naar diesel. En zo gaan we ondanks de overwinningsroes toch met een nare smaak in de mond de nacht in.

r3

Share

Geef een antwoord