Schaken in Helsinki (7)

Het is 6 december: Itsenäisyyspäivä, ofwel Onafhankelijkheidsdag. Eén van de belangrijkste nationale vrije dagen voor de jonge Finse staat, waarop een receptie plaatsvindt in het Presidentieel Paleis waar zo´n 2000 genodigden komen en waarop altijd op TV de film “De onbekende soldaat” uit 1955 wordt uitgezonden. Alles is dicht, dus tijd voor de UVS-website!

Laat ik beginnen met een interessante quote uit de Volkskrant waar in oktober in het artikel ‘Panisch over een pilletje’ Loes Reijmer naar aanleiding van een aantal doden na het slikken van ecstasy schrijft: ‘De respondenten zijn geworven op plekken waar jongeren samenkomen die van uitgaan houden, zowel virtueel – via de online dance-community Partyflock en gerichte advertenties op Facebook {Trimbos} – als live, door jongeren in clubs en op raves te ondervragen {Jellinek}. Onder hen ligt het middelengebruik nou eenmaal hoger dan bij de jongeren die op zaterdagavond met een glas bier boven een schaakbord hangen.’ Schaken is toch eigenlijk een soort ‘superfood’!

De tweede wedstrijd van het seizoen met het tweede team van HSK is thuis op 18 oktober tegen LahS uit Lahti. De week daarvoor gaan we met de familie op herfstvakantie naar ons huisje in Foppiano in Italië. Omdat het daar zo´n beetje de hele week regent, heb ik tijd genoeg om mij weer eens in mijn geliefde Pirc-verdediging te verdiepen middels het door Viktor Moskalenko geschreven The Perfect Pirc-Modern.

Jyrki Kiltti (Suomi Elo 2264) – Erik van de Plassche

Een mooie score: 2 uit 2 aan het eerste bord! Met het team gaat het ook goed: onze voorzitter zet zijn tegenstander stikmat en de winst voor HSK II wordt behaald door Pawel Blaszczyk met zwart. Met nog een minuut of 7 voor beide spelers staat het zo:

Zwart heeft net 1 .. Qa5 gespeeld. Wit speelde 2. Rc7 wat er slim uitziet maar na 2. .. Qa1+ gaf zwart eeuwig schaak. Winnend was 2. Rd8+ Ke7 3. a8Q Qxc3+ 4. Kb1 Qb3+ 5. Ka1 Qc3+ 6. Ka2 Qc2+ 6. Ka3 en de koning loopt naar a7.

1Ilkka Mäkinen, onze nieuwe voorzitter, op weg naar ‘kolomatti’ ofwel: stikmat! Naast Ilka zit Pawel Blaszczyk.

De volgende wedstrijden zijn 15 en 16 november. Met het tweede moeten we naar Mikkeli waar we tegen MikkSK zelf spelen en tegen JoeSK uit Joensuu . Ik heb er enorm veel zin in want Matti vertelt me op een clubavond dat ze een mökki hebben gehuurd nabij Mikkeli, met sauna natuurlijk, en omdat ik tegen twee Russen zal spelen. Tegen Joensu met zwart tegen Dmitry Sklyarov (Suomi Elo 2434) en tegen Mikkeli met zwart tegen Viktoria Chernyak. Ik ben me al wat aan het voorbereiden op 1 Pf3 met de ‘Anand-opstelling’ 1 .. d5 2 g3 g6, als ik een mail krijg van de teamleider van het eerste Antti Lehto met de mededeling: “We need good chess player to play chess Finnish Championchip League in Oulu”. Ik sla het af want ik kan het tweede toch niet in de steek laten (en een avondje met schakers in de sauna missen …)! De dag daarop belt Matti me met het vriendelijke doch dringende verzoek om mee te doen met het eerste. Tja, het teambelang gaat voor dus knarsetandend accepteer ik het “offer I cannot refuse”. Het eerste speelt dus in Oulu: op zaterdag tegen OSS uit Oulu zelf en op zondag tegen JyS uit Jyväskylä. Het is 540 kilometer van Helsinki naar Oulu dus op vrijdag gaan we met het … vliegtuig om dan zondag met de trein weer terug te keren. We spelen en slapen in hetzelfde hotel Lipohjankievari in Kempele dat een kilometer of 5 van Oulu ligt.

Oulu is groot geworden door de produktie en export van ‘pine tar’ via de haven in deze stad aan de Oulujoki rivier. ‘Pine tar’ werd vroeger veel gebruikt als houtverduurzamingsmiddel voor schepen en daken en voor de produktie van zeep. ‘Pine tar’ is een biocide en via mijn werk weet ik dat de Scandinavische landen een zogenaamde ‘essential use derogation’ hebben voor het gebruik van dit middel. Waar dit kortweg op neer komt is dat deze landen een ‘beleidsmatige truc’ hebben toegepast waardoor ze geen vergunning volgens Europese richtlijnen nodig hebben om het middel te kunnen blijven gebruiken voor het teren van bijvoorbeeld Viking schepen in musea. Nadat de markt voor ‘pine tar’ was ingestort richtte Oulu zich op IT. Middels een samenwerkingsverband tussen de Technische Universiteit en Nokia ontwikkelde de stad zich tot het Silicon Valley van Finland. Op het hoogtepunt gingen er per dag zo’n 20 – 25 vliegtuigen van Helsinki, waar het hoofdkantoor van Nokia staat in Espoo, en Oulu. De neergang van Nokia heeft echter enorme gevolgen gehad voor Oulu. Een groot aantal bedrijven gingen failliet en de stad wordt nu het Detroit van Finland genoemd, waar hetzelfde gebeurde na de ineenstorting van General Motors. Het verblijf in Oulu wordt verzacht doordat ik zaterdag ga lunchen bij een collega die toevallig 500 meter van het hotel woont. Adriana komt uit Slowakije en is getrouwd met Mohammed, een Jordaniër die doceert aan de universiteit. Door de week woont Adriana in Helsinki en dat weekend zijn ze (gelukkig voor mij) in Oulu.

Vrijdag vertrekken we dus met het vliegtuig: Norwegian Airlines om 20:45 uur. Het vliegtuig is enorm groot, groter dan naar Milaan, en zit helemaal vol. Na een voorspoedige vlucht van maar liefst 45 minuten landen we in Oulu. Daar nemen we de taxi naar Kempele en komen aan in:
2Het hotel waar we slapen en spelen.

Het blijkt een soort gerenoveerde boerderij te zijn waarbij de stallen omgebouwd zijn tot hotelkamers:
3Het hotel …

Nadeel is tevens dat het zo’n beetje aan de rand van Kempele ligt waardoor we een kilometer of twee moeten lopen in de vrieskou om iets te eten of drinken te kunnen kopen. Vooral zaterdag is dat lastig omdat er na afloop van de wedstrijd alleen drank te krijgen is in het hotel, in tegenstelling tot wat er op de web-site staat. Gelukkig heb ik de prima warme lunch bij Adriana gehad zodat ik na een biertje zonder al teveel honger naar bed ga. Finse gezelligheid …!

En dan het schaken. Dat gaat prima! Vooraf hadden we gehoopt op één punt tegen Oulu omdat JyS veel te sterk lijkt op papier. Tegen OSS weten we echter zowaar te winnen en dat met 7 spelers! Op het vliegveld blijkt namelijk dat onze eerste bordspeler Joose Norri niet op komt dagen. Hij blijkt in het ziekenhuis te liggen en is de dronkaard uit “Schaken in Helsinki 2”. Het schijnt wel vaker voor te komen …Doordat Joose niet meedoet schuiven we allemaal een bord op en speel ik aan zes. Het maakt niet uit: ik win beide partijen! Tegen JyS verliezen we kansloos met 5 – 1 en ben ik de enige winnaar! Vier uit vier: het Finse meesterschap komt in zicht! Maar dan moet de kwaliteit van mijn partijen misschien toch wat omhoog. Hoewel, eigenlijk komt het aan op koelbloedigheid in de laatste 10 tot 20 minuten. Ik probeer niet in tijdnood te raken en dan maakt het niet zoveel uit of je wat minder of wat beter staat. Kijkt U zelf maar:

Dietmar Vinke (Suomi ELO 2163) – Erik van de Plassche

En dan zondag. We beginnen om 11:00 uur zodat iedereen nog naar huis kan …
4De speelzaal: met kerstboom en een klein podium waar bord 1 van OSS speelde.

Erik van de Plassche – Tommi Franssila (Suomi ELO 2214)

Voldaan vertrek ik met 5 andere spelers met de taxi naar het station in Oulu. Daar eten we eerst nog een vreselijk vieze pizza voordat we aan de lange treinreis beginnen. En dan blijken het ‘echte’ schakers te zijn: de hele weg wordt er door John, Antti en Vesa gespeeld op een zakschaakspelletje en worden alle partijen doorgenomen. Vesa stapt in Tampere uit waarna het nog ruim 2 uur is naar Helsinki. Om een uur of één ‘s nachts rol ik in bed!

5In de trein: Vesa Heinola (aan het raam, nog net zichtbaar, bord 1); naast hem Antti Lehto (teamleider, bord 3); John Fieandt (aan het raam, met bril en muts, bord 4); naast hem Pasi Pollari (bord 7, voor zondag overgekomen uit Helsinki) en Erkki Suomalainen (bord 5, geboren in Oulu).

Share

1 reactie

  1. Maarten van Rooij schreef:

    Mooi hotel. Maar ehhh … kun je niet net zo goed voor UVS spelen? Nijmegen is makkelijker te bereiken dan Oulu! Het toreneindspel na 35. Txb4 is natuurlijk een klassieker. Altijd goed om in je bagage te hebben. Net als Loper-Paard tegen Koning. Mooi instructiemateriaal voor de jongens van het Tweede!

Geef een reactie