November

We hebben een wereldkampioen! Een topper! Een publiekslieveling die ook nog eens enorm fotogeniek is en al een aanbod van Wehkamp heeft om de modelijn 2015 te showen. Een killer, een man of the match, een kanjer. Kortom: een supertoffe gast. En die stijl! Om van te smullen. Altijd leuk om een paar spectaculaire partijfragmenten van de wereldkampioen te laten zien.

Zie hier het beslissende moment uit de moeder aller matchen. Eén brok dynamiek. Het gaat niet om materiaal. Het gaat niet om lijnen, velden, diagonalen. Het gaat om dynamiek. Het gaat om transparantie, om transcendentie, om levitatie! Het gaat erom dat je op het juiste moment gas geeft en … misschien wel belangrijker… dat je op het juiste moment temporiseert. Anand, we weten het, is de oppergrootmeester, de Johan Cruijff van de temporiserende versnelling. Anand heeft hier zojuist het uiterst vileine en übersubtiele Kb7!!! gespeeld. Krachtpatsers als Aronin, Karjakin en Kramnik zouden hier uit pure wanhoop Koning D spelen. Koning D? Ja – Koning Doos. Maar niet Carlsen. Niet onze wonderboy met zijn Wehkamp-jeans en zijn kloeke citroenwatertje.

Neeneenee. Onze brok onverzettelijkheid kromt zijn rug. Haalt uit het diepste der diepten een zet die de schaakwereld voor de komende decennia bezig zal houden. Zijn ogen vorsen. Zwijmelende groupies vallen flauw in de zaal. Bay Watch Revisited heeft een nieuwe topacteur gecast – contracten worden opgemaakt. De miljoenen zijn al aan het rollen voordat deze kruising van Nurejev, Brad Pitt, George Clooney, Messie, Van den Hoogenband, Armstrong en Federer zijn zet heeft uitgevoerd. Er gaat een lichte trilling de wereld rond; iedereen weet het: het orakel gaat orakelen. Sony en Phillips vechten hun zoveelste battle uit. Wie mag een tv bij Magnus neerzetten? Opel en Hyunday worden op het strafbankje gezet op Wallstreet: beide hebben geruchten verspreid dat MC in hun topmodel zijn modellenwerk zal gaan verrichten.
Magnus beweegt. Hij strijkt even bevallig door zijn haar. Zijn haar dat danst. Magnus zet! Ahhhhhhhhhhhhhh!
Kh2!!!!!!
Magnus is de uitvinder van de Higgs-Koning (zie mijn oktoberbijdrage – en in mijn augustusbijdrage ‘voorspelde’ ik de zet Kh2 al!). Alle witte stukken worden sterker; alle zwarte stukken worden zwakker. En het kan nu nog maar één kant op. Het spel is voorbij. De match is voorbij. Alles ist vorbei – les jeux sont faits – alt er over (dacht MC zelf nog).

Maar er is meer. Het genot van het publiek kan ook op een andere manier geprikkeld worden. We hebben Magnus kunnen bewonderen om zijn peilloze transcendentie: met zijn goddelijke lichaam weet hij een serene, simpele doch dodelijke koningsstap te produceren. Maar als het moet kan deze vrouwvriendelijke denkmachine flitsend combineren. Hier kunnen de oude tovenaars als Tal, Kasparov en Topalov alleen maar buigen.
Anand waande zich even Topalov en heeft pardoes een toren op b4 gezet. Maar zie! Hoe geniaal kan een wereldkampioen zijn? Wat niemand toch ooit in zijn hoofd zal halen, is voor Magnus, de Labrador-achtige knuffelbeer, niet meer dan een aantrekkelijke uitdaging. Hij slaat de toren er gewoon af! Met zijn loper ook nog! Lxb4!!!! Gast! Epic! Zo te kunnen schaken… En duizenden tienermeisjes weten het zeker: schaken is een sexy sport; paarden en hockey zijn zooo 2013! En Magnus blikt olijk in de camera – was dat een knipoog?

Maar zonder dollen: het was een zwarte november. MC heeft het schaken vermoord. Combinaties behoren voorgoed tot het verleden. Ooit een combinatie van Magnus gezien? Echt genieten van prachtzetten kun je alleen nog maar door oude partijen van Kasparov, Topalov, Tal na te spelen. Bij het naspelen van partijen van de catwalkboy moet je echt wat speed (pot sterke koffie mag ook) bij de hand hebben anders val je gewoon in slaap. Er rest ons dus niets dan te wachten tot een echte kerel (Giri?) op staat. Ook Magnus zal voorbij gaan (“også Magnus vil passere” – denkt Magnus als hij in zijn IKEA-bedje ligt in zijn Palomino-pyjama). Echte kerels (Guns & Roses bijvoorbeeld) denken dan:

“So never mind the darkness
We still can find a way
Because nothing lasts forever
Even cold November rain”

Ik voorzie een zonnige toekomst – ver weg. En in december mengt Turkije zich nog nadrukkelijker in het integratiedebat in Nederland. Dan zal Erdogan aan Rutte uitleggen hoe dat ook alweer werkt, democratie en vredig samenleven met andere volken, religies en geslachten. Daar weet hij alles van – die Erdogan… Ik denk dat de zwarte pieten massaal naar Turkije emigreren. En de vrouwen ook. En Giri wint Qatar. Dagutmarwit!

Share

Geef een reactie