In memoriam Sjoerd Sytema

Donderdag 20 november is Sjoerd op 87-jarige leeftijd overleden. Ongeveer twee jaar geleden is Sjoerd vanwege zijn gezondheid naar Middelburg verhuisd, omdat hij de laatste jaren van zijn leven in de buurt van zijn zoon, schoondochter en kleinkinderen wilde wonen. Dat Sjoerd UVS nooit is vergeten, bleek ook toen ik hem vorige week dinsdag aan de telefoon had; het eerste wat hij me vroeg was hoe het met UVS ging. Hij vertelde mij toen ook dat hij nog maar kort te leven had. Het lichaam was op.
Sytema-speld

Voor UVS en OSBO heeft Sjoerd veel verdiensten gehad.

Sjoerd
– is vanaf 1957 bijna onafgebroken lid van UVS geweest.
– is van 1975 tot 1983 voorzitter van UVS geweest.
– is in de jaren 80 voorzitter van de OSBO geweest.
– is lid geweest van de bondsraad van de KNSB.
– heeft in 2009 de gouden KNSB-speld gekregen.
– heeft vele jaren het “schaken overdag” in Nijmegen georganiseerd.
– is sinds 1983 erelid van UVS.

Sjoerd zal in mijn herinnering blijven als iemand die zijn afspraken nakwam, iemand die zich altijd aan zijn belofte hield, iemand die altijd de waarheid sprak, iemand die je niet kon ompraten.

Hij was iemand met het hart op de goede plaats.

Woensdag 26 november zal Sjoerd in Middelburg gecremeerd worden.

Lambert Hofman,
voorzitter

Share

4 reacties

 1. Maarten van Rooij schreef:

  Mooi. Zo’n kerel met principes. Dat was Sjoerd. Een kerel. En eentje met principes. Iemand die als bestuurder formeel, standvastig en recht door zee was. Sjoerd was zo’n man die je onwillekeurig met ‘u’ aansprak. Ik moest in ieder geval mijn best doen om er ‘je’ van te maken. En een UVS’er in hart en nieren. Elk zaterdag dat het eerste (en of tweede) thuis speelde was Sjoerd er ook. Nog net geen spandoek. Want Sjoerd er er de man niet naar om met spandoeken te lopen. In 2008 en 2009 heeft Sjoerd een column gevuld in de MeesterZ en op de site. “Uit het verleden samengesteld”. Aan de lay out kun je zien dat het gaat om authentiek materiaal. Authentiek. Dat was Sjoerd – altijd. En zo zal ik me hem herinneren.

 2. Marcel Verstappen schreef:

  Inderdaad, Maarten, meneer Sytema was een man om u tegen te zeggen. Een man die alom tegenwoordig was. Altijd op de club. Altijd enthousiast. Altijd zin om een potje te spelen. Hij was ook de man die ervoor zorgde dat ALV’s nog avondvullend waren. Mede dankzij zijn formele benadering en zijn bestuurlijke capaciteiten is het fundament gelegd voor de stabiele club die UVS nu is. We zullen zijn naam en verdiensten nog lang tegenkomen in de clubannalen. En dat heeft hij ook verdiend.

 3. Klaus Wüstefeld schreef:

  Inderdaad, zoals gezegd, iemand, die zijn afspraken nakwam, iemand die zich altijd aan zijn belofte hield, iemand die altijd de waarheid sprak, iemand die je niet kon ompraten. En niet alleen dat: hij kende de regels, niet alleen “de regels van het leven”, maar ook de regels van onze club en vond het belangrijk om zich daaraan te houden, zelfs als dat tegen zijn eigen belang in ging; ik heb het over het volgende “incident”: Wij wilden hem toentertijd op de slotavond van dat schaakjaar(in juli dus) verrassen met het erelidmaatschap. Daarom hadden we hem gevraagd om op die avond aanwezig te zijn.” Of ik op de slotavond kom, weet ik nog niet”, zei hij, ” kan ik niet tevoren zeggen, misschien heb ik dan geen zin of voel ik me niet goed”. Na enige aandrang van mijn kant, vroeg hij: “waarom moet ik er bij zijn?” Ik zei:”we hebben een leuke verrassing voor je”. Hoe hij er bij komt weet ik niet, maar hij zei daarop toen letterlijk: “Als jullie mij soms toevallig erelid willen maken, dan kom ik niet, want je kunt iemand volgens de statuten alleen erelid maken op een algemene vergadering”. Ik stond er versteld van, niet alleen omdat hij voorvoelde, dat hij erelid zou worden, maar ook omdat hij het afwees,als dat niet op de algemene vergadering zou plaatsvinden. Later heb ik hem nog in een persoonlijke brief willen overtuigen,maar hij bleef bij zijn standpunt. We hebben de plechtigheid toen enigszins moeten aanpassen.Dat was eigenlijk best hinderlijk.Toch heb ik hem op een of andere manier wel gewaardeerd in zijn principiële houding en wie vaak met hem in contact was, zal het er mee eens zijn, dat het gewoon een aardige lieve man was.

 4. Jan van de Westelaken schreef:

  Het verhaal van Klaus illustreert treffend een kwaliteit van Sjoerd die mij het meest zal bijblijven en die tegenwoordig maar zelden meer in één adem genoemd wordt met bestuurders: onkreukbaarheid. Dat die kwaliteit vaak werd aangezien voor starheid en onbuigzaamheid, is iets wat hij voor lief nam. UVS, de OSBO en de KNSB zijn er wel bij gevaren. Een pracht-UVS’er.

Geef een antwoord