UVS 3 pakt wederom flink uit

De uitslag van onze vorige wedstrijd was allerminst geflatteerd, maar tegen PION 3 kwamen de zevenenhalve bordpunt niet zonder slag of stoot én een portie mazzel tot stand. Ik zelf (bord 4) had misschien de partij die het meest rechttoe rechtaan was en ik was ook het eerste klaar:

Dat was zo’n anderhalf uur spelen. Voor de volgende uitslag moest ik nog eens zo lang wachten. Her en der speelde tijdnood aan de borden dus een grote rol. Zo ook bij René ten Bos, die het op bord 7 tegen Aad van Wieringen opnam. Dat ging eigenlijk niet zo voorspoedig, er stond lange tijd een wat gesloten stelling op het bord waarin beide spelers een paardenpaar en zware stukken hadden. René wilde op een gegeven moment de stelling openbreken, maar dat kostte een pion. Van Wieringen gebruikte echter veel te veel tijd en ging door de vlag.

Op bord 6 kreeg Matthijs Broeren een versnelde draak voorgeschoteld. De opening verliep niet helemaal naar wens, maar toen kon Matthijs toch verassend snel toeslaan:

De rest was niet moeilijk meer.

Eigenlijk niet zo verrassend dat de meest bizarre partij bij Maarten van Rooij te zien was. Die had na 25 zetten de volgende ruïne voor zichzelf gecreëerd:

Thomas Willemsen bereikt ook niet veel in de opening, maar wist in het middenspel toch een pionnetje te winnen. Het binnenslepen van het volle punt was een kwestie van techniek en tijd, een grootheid waarvan zijn tegenstander ook wat teveel gebruikte: die ging door de vlag.

Een ander topbord had het ook niet gemakkelijk. Tsjisang Cheung bereikte niets in de opening, het middenspel was ook vrij doods en toen begon het rommelen. Even leek hij er een pion bij voor te blijven, maar toen ik weer eens een blik op het bord wierp, bleek Tsji er eentje achter te staan!”Nou ja, zal wel remise worden”, dacht ik. Hiernaast de stelling na 37… Pg2+ Er volgde 38. Kg3, a4?! En nu speelde Tsji objectief gezien niet eens de beste zet 39. Le7 Zwart speelde echter achteloos 39… Pe3?? en kon na 40. Tg5+kiezen of hij zich op h8 (door Lf6) of h6 (door Lf8) mat zou laten zetten!

Onze teamcaptain Wouter Dinjens kreeg gemakkelijk spel in de opening, maar had daar misschien iets meer uit kunnen halen. Nu volgde nog een lange strijd, maar het zag er wel naar uit alsof Wouter het onder controle had. Ik zag alleen het einde nog, waarin Wouter een pionnetje meepakte en zijn tegenstander snel overspeelde.

Justin zou dus nog voor een perfecte uitslag kunnen zorgen. Die was na een redelijk gelijk opgaande partij, uiteindelijk in een wat minder eindspel beland. Een paar handige zetten zorgden voor afruil van een potentieel gevaarlijke vrijpion en gezien beide spelers daarna niet al te duidelijke winstplannen zagen en over weinig tijd beschikten, werd er tot remise besloten.

r2

Share

Geef een antwoord