Schaken in Helsinki (6)

Het is (te) lang stil geweest. Misschien kwam het door het slechte resultaat van het afgelopen jaar waarin de doelstelling (Suomi Elo van 2201) niet bereikt werd of door de lange donkere winter gevolgd door een volkomen verregende vakantie in ons vakantiehuisje in Foppiano in Italië terwijl Helsinki ”geteisterd” werd door een hittegolf (die wordt hier wordt weergegeven in het aantal dagen waarin de gemiddelde temperatuur overdag boven de 25 oC ligt) waardoor de Fin liever binnen dan buiten bleef. Het doet er niet toe: het schaakseizoen is weer begonnen en weer is de doelstelling het Finse nationale meesterschap!

Het Finse schaakseizoen begint na de zomer altijd met het vervolg van de Suomen Cup (zie Schaken in Helsinki (4)). Dit jaar hadden zowaar HSK I als HSK II zich geplaatst voor de beste acht. Ik mocht mee doen met het eerste dat helaas slecht had geloot tegen Velhot, de landskampioen uit Porvoo. Ik speel aan bord 6 tegen Jukka Nybäck, een naamgenoot van de verreweg sterkste schaker uit Finland: Tomi Nybäck. Voor degenen die niet weten hoe hij eruit ziet hieronder twee foto’s: een typische Fin qua uiterlijk, maar wel een sterke schaker want in de Schaakolympiade in Tromsø in augustus dit jaar wist hij Carlsen op remise te houden! Finland eindigde op plaats 32, niet slecht maar het feit dat ze net boven Zweden eindigde moet genoeg zijn geweest voor een bescheiden feestje!

erik1
Tomi Nybäck (ELO rating 2603 op de FIDE ranglijst van oktober 2014)

 
Tomi Nybäck – Magnus Carlsen (het eerste optreden van Carlsen in deze schaakolympiade: link)erik2

 

 

 

 

 

 

De andere bekende Finse schaker is overigens Heikki Westerinen. In Suomen Shakki stond er in een nummer uit 2012 een prachtige foto van hem tijdens het Europese Kamioenschap voor Senioren in Slovenië waarin hij aan het eerste bord van Finland tegen de op 23 maart 1931 geboren Viktor Korchnoi speelt. Voor wie niet weet hoe Westerinen eruit ziet:

erik3

 
Heikki Westerinen (13 jaar jonger dan Korchnoi; speelt bij SalSK aan bord 4; Suomi ELO 2341)

Westerinen is vooral bekend vanwege zijn originele speelstijl en alcoholgebruik: lees bijvoorbeeld een verhaal van Ligterink op: link.

 

 

 

 

 

Maar goed, mijn partij tegen Jukka Nybäck was een saaie remise. Het team verloor kansloos met 4 – 0. Ook HSK II verliest en Velhot wint later de finale met 7 – 0 van KymS.

Op 27 september volgt de eerste externe wedstrijd. Met HSK II spelen we tegen de verliezende Suomen Cup finalist KymS uit Kotka. Ik verheug me op de wedstrijd en op Kotka. Dat blijkt een interessante stad te zijn: een belangrijke haven op een kilometer of 50 van de Russische grens. In het centrum moeten een aantal prachtige maritieme musea liggen en de oudste nog functionerende ijsbreker van de wereld: de Tarmo uit 1907. We vertrekken om 10:00 uur vanuit Pasila, een buitenwijk van Helsinki waar ik met tram en trein zo ben met het fantastische openbaar vervoer hier. Onderweg komen we langs Loviisa. Dit stadje is bekend omdat daar de oudste kerncentrale van Finland ligt. De nucleaire geschiedenis van Finland is interessant. Tijdens de Koude Oorlog wilde de regering zowel de Sovjet Unie als Amerika te vriend houden, gepersonaliseerd in de mythische figuur Urho Kekkonen (president van 1956 tot 1981) die de politiek van ”actieve neutraliteit” perfectioneerde. De Finnen kochten nucleaire technologie van beide kampen en leverde zelfs verrijkt plutonium aan de Sovjet Unie voor de productie van kernwapens. De andere kerncentrales staan aan de westkust bij Rauma. Daar wordt de krachtigste en modernste kerncentrale ter wereld gebouwd: de Oikiluoto 3. De bouw is echter een grote ramp geworden: jaren vertragingen en rechtszaken van de staat tegen het Franse bedrijf Areva over budgetoverschrijdingen met 200% van 6 miljard EURO. Op dit moment is de geraamde inwerkingtreding 2018 in plaats van 2010.

Onderweg stoppen we zoals altijd voor een bakje Finse koffie bij een ABC wegrestaurant waar we de andere vier teamleden ontmoeten. Daar worden me door teamleider Matti de nieuwe FIDE-spelregels uitgelegd: geen mobiele telefoon in de speelzaal, geen rugzak in de speelzaal en verplicht noteren gedurende de hele partij. Als je tegenstander twee zetten niet genoteerd heeft kun je de winst claimen! Waanzinnig! Ik vraag me af of dat in Nederland ook zo is? En dan zie ik later andere Matti gewoon foto´s nemen met z’n mobiele telefoon!

Helaas gaat de reis naar Kotka niet door. We stoppen een aantal kilometers voor de stad en spelen in een van hout opgetrokken gemeenschapshuis. We verliezen de wedstrijd met 5 – 2. We komen nog met 2 – 0 voor en het lijkt erop dat we gaan winnen. Maar dan wordt er helaas door een aantal spelers flink geblunderd … Ik speel aan één en veeg een Fins nationaal meester van het bord.

Voldaan naar huis! Door Matti werd ik voor de deur afgezet. ”Omdat ik had gewonnen”, zei hij. En met ”Thank you for the point” namen we afscheid.

Lc8 – a6 kan toch niet goed zijn?

Lc8 – a6 kan toch niet goed zijn?


Timo Nippula op de rug gezien

Timo Nippula op de rug gezien


Het clublokaal van KymS

Het clublokaal van KymS


Met Shakki Groet!

Share

1 reactie

  1. Benno Sterenborg schreef:

    Schaken in Nijmegen (43)
    A.s. Maandag zoek ik een tegenstander, lamaweten!

Geef een reactie