September

Het zal niemand verrassen. September is de maand van de vrijwilliger geworden. Vrijwilligers zijn tegenwoordig all over the place. Het begon al vroeg in september. Daar hadden we eerst de Russen – neen: de Russische Vrijwilligers. Dat zijn dus vakantievierende buddies die gezellig een dag eropuit trekken naar de Oekraïnne. OK – soms loopt zo’n barbecue-partijtje uit de hand, maar dat krijg je als je met vuur speelt. De Amerikanen, neen: de Amerikaanse Vrijwilligers hebben het veel moeilijker om een geschikt vakantieoord te vinden. Vroeger was het makkelijk. Dan trok je met the good guy’s een paar grenzen over en dan was het meteen met zijn allen aan de bak in een midden-Amerikaanse bananenrepubliek. Maar tegenwoordig is de actie te vinden in het Midden-Oosten. Dus wat doe je dan? Je springt met je maten in een F18 en je gaat eens kijken hoe de plantjes groeien in de woestijnen van Irak en Syrië. Daar zijn trouwens wel meer vrijwilligers in geïnteresseerd. Vooral de wat rijkere oliestaten zien het belang van plantjes in de woestijnen van Irak en Syrië. Zelfs Nederland gaat vrijwilligers uitzenden.
Maar wij schakers hebben ook vrijwilligers. Toen Caruana zijn 7 uit 7 scoorde moest dat wel de allerbeste serie ooit worden. Voor minder doen we het niet tegenwoordig. Dus nu blijkt (met de kennis van nu) dat de monsterscores van Kortsnoj en Fischer eigenlijk niet meer dan wat gezellige potjes waren, gespeeld tegen vrijwilligers. Dilettanten waren het; houtjesschuivers – nog net geen minkukels. Ja in onze schaakwereld barst het van de vrijwilligers. Zo werd onze oppervrijwilliger herkozen tot President van de FIDE. Vooral, denk ik, omdat hij zo goed voor de sport is. En vooral ook vrij van corruptie. Want dat is wel een voordeel van vrijwilligers die zijn nooit corrupt. Of was het andersom – zijn die juist wel corrupt? Ach – wat maakt het uit. We gaan nog een paar jaar door met deze topper. Het gerucht gaat dat de statuten van de FIDE binnenkort aangepast gaan worden. Dan kan de president voor het leven gekozen worden. Goed plan toch? Dat geeft nog eens stabiliteit! Kijk maar eens naar de FIFA – daar hebben ze ze ook een Eeuwige President. En dat loopt toch fantastisch!
Maar wat hebben wij UVS’ers aan al dat vrijwillige gedoe? Niet veel. Hoewel ik in de externe competitie wel veel vrijwillige tegenstanders voorspel. Tegenstanders die er om vragen om van het bord gerost te worden. Ik voorspel glorieuze overwinningen en sowieso minstens drie kampioenen in de externe competitie. En intern blijf ik zoeken naar die vrijwilliger; die vriendelijke vriend die in de opening een pionnetje weggeeft en die zich zonder al te veel verzet van het bord laat schuiven. Of die machtige maat die een geweldig kwaliteitsoffer toestaat en die dan, zoals het een heer betaamt, vriendelijk doch beslist de partij op geeft. Daar ga ik voor. Of moet ik dat weer allemaal zelf afdwingen? Ik kan natuurlijk altijd een Russische Vrijwilliger meenemen…
Kasparov mag het dan wel afleggen tegen de oppervrijwilliger, maar Sjirov (een Spanjaard uit Letland – zijn daar ook al Russische Vrijwilligers gesignaleerd?) wordt er vakkundig afgetopalovd (is dat een woord? Ja, dat is een woord!). 17. Txb7 – kom er maar eens op.

Mijn voorspelling van Hollands fruit is Moskou is niet helemaal uitgekomen. Een nieuwe dan. Voor oktober: minstens drie UVS-teams glorieus aan kop in de externe competities. Het eerste en twee hebben al een voorzetje gegeven!

Share

3 reacties

 1. Pepijn van Erp schreef:

  Partijtje naspelend, denk je dan ‘Waarom geeft die Shirov zo makkelijk die kwal weer terug op f8?’ Reken, reken, “ah misschien is het wel afgelopen na 27… Ta8, 28.Pe7+ Kh8 29.Dxf7 Txd3 30.Pf8!” maar ach nee, dan redt zwart zich nog net met 30..Da2!
  Misschien hoort dat er ook wel bij voor een echt Topalovje, het kan allemaal wel, maar zou niet per se moeten winnen bij correcte verdediging.

 2. Pepijn van Erp schreef:

  Toch maar even in Stockfish gekieperd: die Kasparov had dus 27.Lb5 moeten doen, dan blijft alles erin en moet zwart alsnog een kwal inleveren, waarna wit stukken beter blijft staan. Dan zou 25… Td2 dus de min of meer beslissende fout zijn.

 3. Menace schreef:

  Fijne pot.

  Ik heb deze partij ooit als lesmateriaal gebruikt bij sv Zevenaar. Erg leerzaam allemaal, dynamische materiaalverhoudingen.
  Afgelopen zaterdagavond met Jaap zijn pot doorgenomen. Ook al zo’n feest!! Naspelen die handel!!

Geef een reactie