UVS 1 neemt lastige horde

Het flink versterkte UVS 1 is dit seizoen een van de titelfavorieten in de tweede klasse D van de KNSB-competitie. Het team kende een goede start. Op 27 september werd het lastige Dordrecht met 5-3 verslagen.

Het eerste team telt vier nieuwe gezichten. De internationale meesters David Miedema en Hans Klip spelen nu niet alleen intern, maar ook extern. De andere versterkingen zijn Jaap Houben (kwam de laatste drie seizoenen in de meesterklasse uit voor Utrecht) en de talentvolle Guido van Mierlo. Luuk Peters, Joost Retera, Paul Span en Anton van Rijn zijn overgebleven van vorig jaar. Ook Pim Haselager is beschikbaar. Met een gemiddelde KNSB-rating van 2231 is UVS 1 een grote kanshebber voor het kampioenschap van 2D en daarmee de promotie naar de landelijke eerste klasse. Maar gemakkelijk zal het niet worden. Wij zijn ingedeeld in de zuidelijke tweede klasse, duidelijk de sterkste van de vier. Eindhoven is op papier gelijkwaardig, met o.a. Bas van de Plassche, Frans Kuijpers (Nederlands kampioen in 1963!) en vrouwengrootmeester Erika Sziva in de gelederen. Ook Venlo en DJC Stein zijn niet te onderschatten.

Dordrecht hoort niet in het rijtje titelkandidaten thuis, maar is wel een lastige tegenstander. Dat bleek al in de twee onderlinge confrontaties van de afgelopen jaren, die in een gelijkspel eindigden. Dordrecht trad aan met versterking Rik de Wilde, terwijl wij Joost misten. De eerste uitslagen waren in ons voordeel. Na vier uur spelen prijkte de tussenstand 3-1 op het scorebord. De vlotte zege van Luuk Peeters op Berend Eikelboom vind je al in het eerdere snelle verslag. Ook Lars Kurstjens won soepel. Hij kraakte de verdediging van Melvin Holwijn met een leuk stukoffer op g6. Let vooral op de opmerkelijke manoeuvre van het zwarte paard van b8 naar c6-b4-c6-e7-g6-e7-c6 tussen zet 6 en 15. Het commentaar bij de partij is van Lars.

010 014

Anton van Rijn en ik moesten genoegen nemen met remise. Anton leek wat beter uit de opening te komen, maar Lennard den Boer reageerde met een goed getimed tijdelijk pionoffer. Daarna was er weinig meer te beleven. Ik speelde tegen Mark Timmermans, de gevaarlijkste speler aan de kant van Dordrecht. Het werd eeuwig schaak nadat ik een (toegegeven: toevallige) kans miste. Die had ik wel mogen – of eigenlijk moeten – zien.

Ondanks de duidelijke voorsprong bij de tijdcontrole was het op dat moment allesbehalve zeker dat we zouden winnen. Paul Span en David Miedema hadden het moeilijk, terwijl Jaap Houben en Guido van Mierlo ongeveer gelijk stonden. Paul Span werd geconfronteerd met eerst een pionoffer en vervolgens een stukoffer. Het was tamelijk speculatief wat zijn tegenstander Rik de Wilde deed, maar Paul reageerde niet optimaal en verloor uiteindelijk zijn dame. David Miedema speelde op bord 1 tegen Lukas van der Linden. Voor wie deze speler niet kent: Lukas komt uit de befaamde SMB-jeugdopleiding van Pater Krekelberg (waar ook o.a. grootmeester Friso Nijboer en de meesters Jeroen Vanheste en Dharma Tjiam het schaken hebben geleerd) en heeft een tijd voor SMB 1 gespeeld. Sinds een aantal jaren is hij actief voor Dordrecht, hoewel hij tegenwoordig weer in Nijmegen woont. Terug naar de partij. David moest flink keepen na een ongelukkige zetverwisseling in de opening en wikkelde tenslotte af naar een toreneindspel met een pion minder. Dat hield David remise, al liet hij wel na afloop zien dat Lukas nog ergens een winstmogelijkheid had gemist.

027 015
009 012

Een belangrijk half punt, want hierdoor kwam de score op 3,5-1,5. Intussen was duidelijk dat Jaap Houben tegen Rene Krul en Guido van Mierlo tegen Piet Pluymert in ieder geval niet zouden verliezen. Guido had na lang manoeuvreren de overhand gekregen. De beloning bleef uit, omdat hij eeuwig schaak toeliet. Jaap won na een spannende strijd wel. De partij kreeg een abrupt einde toen zijn tegenstander een pion liet doorlopen. Speel deze fascinerende ontmoeting (met een analyse van Jaap) na! Daarmee werd de eindstand op 5-3 bepaald. De kop is eraf…

r1

[Red: klik hier voor het verslag van Dordrecht.]

Share

Geef een reactie