Gebroeders Van Limburg Festival

gvl

PERSBERICHT

Nijmegen, maandag 18 augustus 2014
Levend schaakspel, grootmeesters, lezingen & schaakplein

Middeleeuws schaken prominent tijdens Van Limburg festival
Het Gebroeders Van Limburg Festival – dit jaar in het weekeinde van 29, 30 en 31 augustus- laat een breed publiek wederom kennismaken met de middeleeuwen en het werk van de gelijknamige wereldkunstenaars. En dit jaar is het FEEST! Alle reden om nog eens extra uit te pakken met nieuwe, verrassende onderdelen. Tevens herdenkt Nijmegen de 1400ste sterfdag van Karel de Grote, die het schaakspel in West-Europa introduceerde. Schaak en Vader van Europa staan dan ook prominent op het programma.
Voor de schaakliefhebbers is er van alles te beleven en dat geldt voor alle bezoekers van het sprankelende evenement. Grote namen komen naar de oude keizersstad. Wie gaat het simultaan opnemen in het middeleeuws schaken tegen de Ex-Nijmeegse grootmeester (GM) Friso Nijboer en de Nijmeegse (IM) Hans Klip.
Ook is er twee dagen lang in Museum Het Valkhof een schaakplein met vrije plekken om schaak te spelen. In Museum De Stratemakerstoren is een deel over de expo over Karel de Grote gewijd aan het schaken.

Betoverend
Spectaculair wordt het levend schaak met een hoofdrol voor Karel de Grote. En er zijn lezingen over het schaken en Karel zelf. Onder meer over zijn troon & prestige en zijn presentatie en p.r. Verdere hoogtepunten zijn de traditionele imposante optocht van ruim 700 reenactors op zondag, de vele bijzondere lezingen over onder meer magie, de bloedstollende toernooien, de levendige Middeleeuwse Jaarmarkt en de dagelijkse veelkleurige evenementen voor jong en oud. En breng ook een bezoek aan de levendige kampementen en laat uw zintuigen betoveren.
Op het grootste middeleeuwse festival van Nederland komen de wonderschone miniatuurschilderingen van de gebroeders Herman, Paul en Jan van Limburg (ca. 1380 – 1416) tot leven. Vele groepen laten de middeleeuwen in het Valkhofkwartier herleven
(Entree tot het festival is € 5,00 pp. Vanaf 6 jaar) Meer info www.gebroedersvanlimburg.nl.

Middeleeuws schaken
Schaken is een Middeleeuws spel dat door Karel de Grote bekendheid heeft gekregen in de wereld van adel, kasten en krijgsheren.
Zie over hem de Nijmeegse site: www.kareldegrotenijmegen.nl.
Al snel was het een populaire, maar ook serieuze denksport. Beoefenaars kraakten hun hersens terwijl ze elkaar om de eer bestreden met strategie en tactiek. De koning werd vaak uitgebeeld als Keizer Karel de Grote met zijn gevolg. In de westerse oervorm had het schaakspel nog andere regels. Zoals zonder eerste twee zet pionnen, rokade en en-passant. Deze speelmanier met eigen regels en voorwaarden gaan we ook inzetten tijdens het Middeleeuwse evenement.
Zaterdag 30 augustus
Zaterdag en zondag kan er vrij geschaakt worden met de Middeleeuwse (of moderne) schaakregels. Op zaterdag en zondag wordt er door Bernard van Houtum een Levend Schaakspel gevormd op de Middeleeuwse Jaarmarkt op het Museum Kelfkensbos. Een spectaculair gebeuren met Middeleeuwse figuranten en Keizer Karel de Grote zelf als hoogste inzet. Eerder op zaterdag geeft Leo Hovestad een analyse van de rol van Karel de Grote in het Middeleeuwse schaakspel in het Museum het Valkhof.
Zondagmiddag 31 augustus
Na de grote Blijde Incomste optocht ( start circa 13.00 uur) met middeleeuwers door de binnenstad is er weer een Middeleeuws Levend Schaakspel. Vanaf 14.00 uur begint bovendien in het Museum Het Valkhof een unieke Schaaksimultaan volgens de Middeleeuwse Schaakregels met de Grootmeesters (GM) Friso Nijboer en (IM) Hans Klip. Beide hebben een sterke band met Nijmegen, hebben er gestudeerd of wonen er. Iedereen kan aanschuiven. Wel verdient het aanbeveling om vooraf aan te melden via de speciale site: http://www.gebroedersvanlimburg.nl/limburgfestival/231/ mail: j.leijten@gebroedersvanlimburg.nl

De komende jaren zal het schaken binnen het Gebroeders van Limburg Festival (altijd laatste weekend van augustus) verder worden uitgebreid. Inmiddels zijn er legio nieuwe schaak-gerelateerde items en objecten onder de aandacht gekomen van de werkgroep o.l.v. Marko van Eekelen met projectleiders Melchior de Grood (ACTA! Levende geschiedenis) en Joris Leijten (Joleijt).

Ga voor meer informatie over festival naar www.gebroedersvanlimburg.nl.

Perscontact: Joris Leijten PR & Communicatie Gebroeders van Limburg, 06-43234179.
Eventueel ook: Marko van Eekelen 06-12450765 & Melchior de Grood 06 1959 1900

Share

Geef een antwoord