Kleurrijk spel, dat schaken…

Nu de beker zijn einde nadert en de kampioen bekend is, vind ik langzaam weer de tijd voor mijn andere hobby: retrograde.
Graag neem ik de lezer mee op reis langs enkele problemen.
Ik hoop dat u net zoveel plezier beleeft aan het oplossen als ik.

dia1

Nee uw beeldscherm is niet kapot. Ook zijn uw ogen nog prima. Ja, u ziet echt twee witte koningen in bovenstaand diagram. U begrijpt het al: het is weer retrograde-tijd. Het leek me aardig om ditmaal een zogenaamd kleuren-probleem te publiceren. Bij dit soort problemen wordt aan de oplosser gevraagd om de juiste kleur aan de stukken te geven. Tevens wil ik van u graag horen wat de laatste zet is geweest in bovenstaand diagram.

Als u tot hier bent gekomen met lezen dan mag u zich een liefhebber noemen. Laat ik u dan snel een volgend probleem voorschotelen:

dia2

Simpele vraag: Mag zwart, die in bovenstaande stelling aan zet is, nog kort rokeren?

dia3

En als uitsmijter hoor ik graag wat wits laatste zet in bovenstaande stelling is geweest. Dit mag voor u als geoefend oplosser inmiddels geen probleem zijn. Echter is daarmee de kous niet af: er staat namelijk ook nog een stuk op h4. Dit wordt afgebeeld door de zwarte stip.

Welk stuk is dit?

Share

2 reacties

 1. Bert-Jan Boer schreef:

  Stop de tijd!
  Op de kop af drie jaar lang heb ik werkelijk elke vrije minuut besteed aan het oplossen van het eerste retrogadevraagstuk. Nu denk ik het antwoord gevonden te hebben:

  Het eerste dat me opviel was dat een van de koningen dubbelschaak staat door de toren op d8 en de dame op c6. Enig mogelijke verklaring hiervoor is dat de laatste zet c7xd8T was. Dus kunnen we concluderen dat Td8, Dc6 en Kd6 wit zijn en Kc8 zwart. Onmogelijke schaakjes voorkom je door Pe8 en Tf6 van de witte kleur te laten zijn en de pion op b7 van de zwarte kleur.
  Een zwarte pion op b7 betekent weer dat de loper op a8 een gepromoveerde witte pion is geweest, dat betekent dat de loper op a8 wit is en dus ook de pion op a7. Ergo de laatste zet van zwart moet geweest zijn c7xPd8 want alleen een paard op d8 geeft de mogelijkheid dat zwart op de voorlaatste zet een stuk naar dat veld heeft terugetrokken.

  Hopelijk heeft Dennis voor deze oplossing een jonge jenever over. Die zet ik dan tzt graag naast het biertje dat ik eerder won door Pepijns puzzel op te lossen want aan een stevige kopstoot ben ik nu wel toe :-)

 2. Menace schreef:

  Ha Bert-Jan,

  Ik heb al vaker mijn verwondering uitgesproken over je! Maar nu ben je wel een echte koning hoor!! Je maakt een kleine typefout, want het is niet zwart, maar wit die c7xd8T uitvoert. Verder klopt wat je schrijft allemaal.

  Het probleem vraagt oorspronkelijk ook naar de laatste zwarte zet, want had je opgemerkt dat het paard ook maar van een veld (e6) af had kunnen komen?

  Neem vanavond een Jonkie voor je mee! Wat is je favo merk?

Geef een reactie