Mei

De maand waarin voor het eerst een vrouwelijk lid iets publiceert op de site! Jammer dat het dan weer net over zoiets vrouwelijks als hygiëne moet gaan. En over wie de bril rechtop heeft gezet of niet. Terwijl links en rechts over heroïsche gevechten wordt uitgeweid, moet de eerste vrouwelijke column gaan over zeep en zeik. Maar allez! Het is toch fantastisch dat de site beschreven en belezen wordt! Dus niet zeiken, Grande!
Goed. Ik zeik niet. Hoogstens zittend – met de bril omlaag. Ook ik ben voor orde en netheid.
Verder was de meimaand een hosannamaand. Vooral omdat zowel het eerste als het tweede team van UVS zich wisten te handhaven in hun klasse. OK – wat minder hosanna voor het derde, vijfde en zevende team. Uitdagingen genoeg volgend jaar! Het eerste deed het goed in mei onder andere door de koplopers te verslaan. ‘Koploper’ – wat een rare uitdrukking eigenlijk. Misschien kijken wij als schakers wel zo naar onze lopers: je hebt een gewone loper en een koploper. De koploper is dan natuurlijk de ‘goeie’ loper. De loper die beslissend ingrijpt. De loper die de wedstrijd wint. Dat zijn bijvoorbeeld de lopers die geofferd worden op g7 en h7 waarna een spoedig mat volgt. De mooiste ‘koplopers’ zijn wat mij betreft de lopers die helpen bij het mat zetten.
Hieronder een stelling die allereerst opvalt door de hygiënische omstandigheden: al het vuil is verwijderd. De stelling is schoon: orde en netheid – fijn voor onze vrouwelijke clubgenoten. Maar dat is niet alles. Er is hier ook sprake van een koploper. Ik zou haast zeggen een kopkoploper. Oppervlakkig beschouwing zou tot de conclusie kunnen leiden dat wit niet verder komt dan remise. De witte koning kan de zwarte pion niet meer inhalen en als de witter loper ingrijpt valt zwart de pion op b2 aan. En toch wint wit.


En mat zetten met de pion is toch eigenlijk het mooiste wat er is. Mooier nog dan een schoon toilet.

Ben benieuwd wat juni ons gaat brengen.

Share

Geef een reactie