UVS stunt tegen kampioen

Zaterdag 10 mei moest UVS in de laatste ronde van het seizoen aantreden tegen DVP uit Vianen. Zij waren vrijwel verzekerd van het kampioenschap, terwijl wij zeker waren van een plaats in de middenmoot.
Deze toernooisituatie werd goed geïllustreerd door de opstelling van beide teams. Zij kwamen op in bijna de sterkste opstelling, terwijl wij – met het oog op de precaire situatie van UVS 2 – met enkele invallers uit UVS 3 speelden. Ieder voor zichzelf dan maar en wellicht komen we dan opgeteld er wel vanaf met een blauw oog. Het zou anders lopen….
Als eerste was Roy klaar aan bord 4. Een beetje ongelukkige indeling had hem gepaard met hun sterkste speler: Reiner Odendahl. Dit is wat Roy er zelf over te zeggen had:

Vervolgens kwam er nog meer slecht nieuws. Op bord 8 had Michiel een scherpe Benoni op het bord, waar hij de zwarte pion op d6 wist buit te maken. Dit kostte hem echter wel wat tijd, zodat zwart meer dan voldoende compensatie wist te krijgen. Ik had als toeschouwer altijd het gevoel dat wit langs de afgrond liep en uiteindelijk ging het ook ergens mis. 0-2 achter op dat moment.

003 002

Luuk met wit dan…. Wit?! Ja, wit! Luuk heeft een boek gekocht om zijn witrepertoire wat op te vijzelen en dat betaalde zich meteen uit. Hij heeft geprobeerd er een analyse aan te wijden, maar wegens technische moeilijkheden is dat niet helemaal gelukt. Wel heeft hij de partij aangeleverd en enkele schaaktechnische opmerkingen ernaast geplaatst: In het kort: een plusje opgebouwd dat steeds groter werd. Toen niet de optimale voortzetting van mijn plan en zelfs de mogelijkheid voor mijn tegenstander om met 31… a6 de boel gelijk te trekken. Uiteindelijk op tactiek tegen de 40 zetten aan en kleine tijdsdruk gewonnen. Mijn tegenstander liet met 39… Tf1 en 40… Tc1 wel meteen alles lopen, na 39… Te2 40. Dxh6 had er nog hard gewerkt moeten worden.

Tsji viel in op bord 6 en had uit de opening een lekkere stelling tegen het Frans. Een duidelijk aanvalsplan over de g-lijn en wat meer ruimte. Toen hij een remiseaanbod afwees van zijn tegenstander en achteraf bleek dat hij had gewonnen, dacht ik dat het een partij uit één stuk was, maar het teamverslag van DVP en de analyse van Tsji zelf wijzen iets anders uit…..:

008 009

Mathijs had zwart aan bord tegen Ornett Stork, wiens familienaam uiteraard bekend is in UVS-kringen. Dit is wat Mathijs zelf te zeggen heeft over zijn partij:

De oplettende lezer weet dat het inmiddels dus 2.5-2.5 staat met nog 3 partijen te spelen. Dennis was hiervan als eerste klaar. Na zijn traditionele fout in de opening, wist hij het tij toch nog te keren en de remisehaven te bereiken. Zijn analyse:

007 005

Ikzelf had een lekkere massagestelling, waarin ik feitelijk nooit kon verliezen en dus op twee resultaten kon spelen:

Hiermee hadden we een matchpunt binnen gesleept, terwijl DVP al kampioen was. Als laatste was Anton nog bezig om een ingewikkeld eindspel van toren+pion tegen 2 lichte stukken te spelen. Dit leek me goed voor Anton, maar op het einde moest hij toch zijn toren geven tegen de twee laatste pionnen van wit, zodat er geen matpotentieel meer was en dus remise.

Eindstand 4.5 – 3.5 waarbij de invallers netjes 50% scoorden!

r9pers

[Red.: Dennis had een schaakspel van chocola meegebracht dat gretig aftrek vond. Opvallend was dat niemand zich aan de koningen waagde…]
013

Share

Geef een antwoord