Normen en rekenregels

column

In het gebouw waar ik elke maandag schaak zijn twee kleine kamertjes. Deze ruimtes staan ook wel bekend als het toilet. De plek waar ik op de maandagavond één of meerdere malen de deur achter me sluit, diep zucht en doe wat ik daar behoor te doen. Daarna was ik mijn handen met lekker ruikende zeep gevolgd door het afdrogen van mijn handen aan een echte stoffen handdoek. Maar het is ook de plek waar ik al enige tijd over nadenk, zonder betrekking op mijn lopende schaakpartij. En het denken loopt vaak uit op vele vragen over hoe mijn clubgenoten denken over sociale regels of simpelweg logisch beredeneren. Nadat ik het licht heb aangedaan en verder de ruimte in loop zie ik tot mijn verbazing vaak hetzelfde als wat ik in mijn studentenhuis aantref: de wc-bril staat omhoog. Nu mag ten eerste duidelijk zijn dat dat als vrouw iets is waar veel associaties mee verbonden zijn. Hebben de mannen niet opgelet tijdens de lessen van hun moeder of is dit inmiddels weer verloren gegaan door een eventueel alleenstaand bestaan? Of is dit een kwestie van statistieken? Want als je er een berekening op los laat is de kans groot, ongeveer 96%, dat de volgende persoon die het toilet zal betreden inderdaad een man is en dus baat heeft bij het feit dat de bril al omhoog staat. Nu wil ik absoluut niet forceren dat mensen zich door dit verhaaltje aangesproken voelen om zich aan te passen. Liever niet zelfs, want de keren dat de bril omlaag staat denk ik inmiddels niet meer dat dat uit beleefdheid is, maar om een andere reden waarbij ik onbewust mijn reukorgaan gebruik in de hoop dat mijn voorgevoel niet bevestigd wordt. Misschien moet ik ook niet filosoferen over de gebruiken binnen een mannenwereld waar ik met mijn bijdehante opmerkingen als extravert, niet stilzittend, impulsieve jonge meid aan deelneem. Ik ga weer op mijn handen zitten.

Share

2 reacties

  1. Lambert Hofman schreef:

    Goed gesproken Ruth! Voed het volk maar eens op.

  2. Klaus Wüstefeld schreef:

    Altijd verfrissend, Ruth, zo’n origineel stuk over toilet of WC. De schaakpartijen op de site vind ik altijd ontzettend boeiend, maar na een paar partijen heb je ook eens behoefte aan iets anders en het probleem van de WC ligt voor mij ook dicht bij. Überhaupt is de toiletgang in de sport een nogal weinig besproken onderwerp, hoewel het een groot probleem kan zijn. Wat doe je tijdens een sportprestatie als je plotseling “moet”. wielrenners in de finale bijvoorbeeld: dan ga je niet zomaar naar het dichtstbij zijnde toilet. . je laat het dan vanaf je zadel rondspetteren (zo hoorde ik ongeveer een succesvol wielrenner zeggen. Dat hoeven wij als schakers gelukkig niet te zeggen. . hoewel?! Wat doe je in de tijdnoodfase als je dringend moet? Je kunt naar de WC rennen, maar als je terugkomt heb je de schaakpartij verloren. Ikzelf moet altijd dringend naar de WC als het spannend wordt.Eens moest ik zo dringend, dat ik wegliep terwijl ik aan de beurt was. Ik rende in gestrekte draf naar de eerste WC, mijn gulp reeds half geopend, ik moest gelijk doordraven naar de tweede ernaast, want de eerste was bezet. Toen ook deze bezet was ,rende ik de trap op naar boven . Ik liep al rood aan van de druk. Overigens, Ruth even tussen haakjes: naar mijn weten zijn er 4 kamertjes, waar je je spullen kwijt kunt. Één grote voor gehandicapten, soms ben ik dat bijna, en dan zijn er nog 3 kleinere. Afijn boven aangekomen bleek ook daar het 3de toilet bezet. Wanhopig en inmiddels paars aanlopend sleepte ik mij langs de bar naar de 4de, naar mijn weten de laatste, gelegenheid. Daar stonden 3 heren enthousiast te plassen. Gelukkig was er ook een WC pot achter een deur. Jawel met de bril omlaag ! Zeker een (bridge) vrouw op het toilet geweest, dacht ik. Die vrouwen leren het ook nooit. Het was voor mij te laat. Ik had geen tijd meer om die plank omhoog te trekken. Natuurlijk heb ik achteraf de WC-bril met WC papier droog en schoon gemaakt.
    Tja de vraag : hoe moet het nou ? Plank omhoog of omlaag. Elk vóór heeft z’n tegen. Iets voor moralisten en discussiegroepen.Als man kun je eigenlijk het beste plassen in een urinoir. Of toch niet. De eerste keer toen ik in die 4de WC het probeerde ,schrok ik hevig: Het urinoir spoelde zichzelf door ! Was ik vergeten op de spoelknop te drukken of niet ? Doet hij het zelf !? Ik herinner me nog ergens anders een toilet waar ik langere tijd op gezeten had. Ik stond op om het resultaat van mijn inspanningen te bewonderen, maar de zaak was helaas al vanzelf weggespoeld. Blijkbaar zaten in het toilet kleine camera’tjes, die zodra de billen zich terugtrokken een elektronisch sein sein gaven van “doorspoelen maar”. Maar afijn om nog even op Ruth’s probleem terug te komen. Er bestaat een kleuterschool, waar de kleuterjuf de jongetjes verplicht om zittend te plassen. Discussiepuntje. Overigens best wel vies om een WC plank alsmaar met je handen omlaag of omhoog te moeten doen.Daar moesten ze ook iets voor bedenken: twee knoppen aan de wand, eentje voor omhoog en eentje voor omlaag, eentje voor dames, eentje voor heren.

Geef een reactie