April

Voor schakers is april een belangrijke maand. We bereiden ons voor op de finale. De competities naderen hun hoogtepunt. Nog een paar overwinningen en de buit is binnen. Maar ook voor andere, gewone, mensen is april een belangrijke maand. De maand van onze koning: hoezee, hoezee, hoezee!!! Mooi om te zien hoe ‘onze’ Willem zich als een Oekraïner in Oost-Oekraïne voelt op zijn eigen feestdag. Wat een dramatische koningswandeling. Overal wil hij zijn, overal – maar niet hier in Amstelveen! Nee, de Koning heeft duidelijk een hekel aan koningswandelingen. Wij schakers niet. Wij lusten er wel pap van. Weet je nog die triomfmars van Short tegen Timman? Timman heeft zojuist h5 gespeeld. Hoe moet wit nu verder? Short vond een grappig plan: de koningswandeling.

31.Kh2 Rc8 32.Kg3 Rce8 33.Kf4 Bc8 34.Kg5 1-0

Nee, dan Maxima. Die voelt zich op zo’n dag als een Rus in Oost-Oekraïne – als een vis in het water dus. Vrolijk lachend en wuivend baant zij zich een weg door de feestelijkheden. Hier en daar een handje geholpen door een goede burgervader.  (zie YouTube)  Vriendelijke man die burgervader: hoe hij onze koningin beroerde – vaderlijk, empathisch, sympathiek. Wij echte schakers doen dat ook: de koningin beroeren. Niet te vaak, want als je de koningin te vaak beroert wordt het een beroerde koningin. En vroeger – back in the good old times – wisten de grootmeesters daar wel raad mee. Zie hoe Keres genadeloos profiteert van zo’n beroerde koningin. Ben benieuwd wat mei ons gaat brengen.

Share

1 reactie

  1. Benno Sterenborg schreef:

    Ik hoef maandag niet in te halen, wie wil dan tegen mij uithalen?

Geef een reactie