Vijfde behoedt vierde voor degradatie

De ontknoping in de OSBO klasse 2B speelde zich af in Bennekom. Met veel gebak had Bennekom voor het zoet gezorgd. Het compenseerde bij voorbaat al het zuur wat nog zou kunnen komen. Alleen bij winst zou UVS 4 zeker veilig zijn; bij een gelijkspel afhankelijk van versterkte degradatie vanuit de KNSB en bij verlies zou er nog een theoretische mogelijkheid zijn dat we niet degradeerden, maar dan zouden we beticht worden van een ernstige vorm van match fixing.

Bart v Leeuwen, onze absolute topscoorder met 4 uit 4, Jan Zwikker en Wim de Jong konden om uiteenlopende redenen niet mee naar Bennekom. Normaal zoeken we de invallers bij het 5e, maar UVS 5 speelde dezelfde avond in Groesbeek zijn laatste wedstrijd. “Gelukkig” stond er voor het vijfde niets meer op het spel; zij waren “ongelukkigerwijs” reeds gedegradeerd. Thei van Laanen en Ruud van Roosmalen waren dan ook direct bereid hun team in de steek te laten en met UVS 4 mee te gaan. Superinvaller Jan van de Westelaken, die principieel nooit buiten het “Rijk van Nijmegen” speelt, liet zich overhalen. De drie invallers zorgden voor 2,5 punt. De vaste teamspelers haalden er nog 2,5 bij en de winst was binnen.

Toch ging het niet zo eenvoudig. Klaus met wit aan bord 1 liet zich in de opening verrassen en hield een onklause stelling over, wat uiteindelijk in een nul resulteerde. Klaus bericht over zijn partij het volgende: “Tegenstander Wibo Uylenbroek was een kenner van het Frans, maar werd verrast door 1.e4,e6 2.c4 . Toch speelde Wibo heel scherp en werd het een pittige partij, waarbij ik zo ongeveer 25 minuten tijd stak in een zeer interessant uitziende 8ste zet , die ik uiteindelijk toch niet durfde te spelen. Er waren desondanks nog remisekansen, ook nog toen ik , enigszins onder druk, onnodig een pion weggaf. Ik moest een gegeven moment een half uur tijd inhalen, waardoor mijn zetten haastig en minder doordacht werden, wat mij helaas fataal werd. Zie verder het diagramverslag van mijn partij!”

Bord 1 Klaus Wüstefeld – Wibo Uijlenbroek en de 8ste zet.
Het belangrijkste nieuws is natuurlijk, dat UVS 4 niet is gedegradeerd. Doet dan een verliespartij er nog toe? Ja, misschien wel voor hen die graag “Frans” spelen. Mijn tegenstander (al 40 jaar een kenner van het “Frans”) had in ieder geval 1.e4, e6 2.c4 zijn leven lang nog niet op het bord gehad en was zeer geboeid bij de analyse achteraf. Vandaar dat ik u allereerst de gehele partij aanbied, spannend, maar zeker niet perfect. Daarnaast wil ik u de indrukwekkende zettenreeks na (een eventueel) 8.Ld5 niet onthouden. Die achtste zet is een cruciaal moment in de partij, omdat ik (heel onverstandig) 25 minuten over die 8ste zet nadacht, maar de zet uiteindelijk niet durfde te doen. Ik had aan die zet gewoon niet moeten beginnen! Ik verloor zoveel tijd, dat ik tenslotte tegen het einde in totaal een half uur moest inhalen en daardoor de subtiele zetten miste voor misschien nog wel remise. U kunt in het tweede diagram meekijken naar wat er zou gebeuren, als ik toch 8.Ld5 gespeeld zou hebben.

Ons UVS4-offer heette deze keer Frans van den Hooven (4 ennen!). Met zwart aan bord 2 kreeg Frans ogenschijnlijk redelijk spel, maar op het moment dat hij dacht een pionnetje te winnen, had zijn tegenstander iets dieper gerekend en denderde deze met groot geweld door Frans’ verdediging.

Ikzelf speelde met wit aan bord 3. ”In feite had ik lange tijd een moeilijke stelling, waarbij zwart nogal wat dreigingen kon inbouwen. Helaas voor mijn tegenstander had hij, onder druk van de tijd, de witte damemanoeuvre onjuist ingeschat en was de partij pardoes uit”:


Stelling na 29. Dd2

Mede door de tijdsdruk schatte zwart de vreselijke dreiging Dxh6 niet juist in. Er volgde: 29….. Pxe2?? 30. Dxh6+ Kg8 en 31. Pxf6+


Nu is het geforceerd uit: 31…. Dxf6 32. Dxf6 Pxc1 en na 33 h6 volgt mat.
Zwart had het verlies nog wel even kunnen uitstellen met 32 … Pxg3, maar….

Onno op bord 4 had zo’n beetje iedere keer als ik ging kijken een pionnetje erbij gewonnen. Voor de 1e pion moest hij nog wel een tekort in ontwikkeling accepteren, maar daarna liep de partij op rolletjes en speelde Onno de partij met vaste hand naar een goed einde. Zelf becommentarieert Onno de partij als volgt: “Het Frans kwam op het bord en ik had zwart. Al na 20 zetten stond ik drie pionnen voor. Ik dacht gewonnen te staan, maar mijn tegenstander kreeg tegenspel met een koningsaanval. Uiteindelijk wist ik zelf met een koningsaanval af te wikkelen naar een eindspel met een toren voor”.

Aan bord 5 had Thei een ogenschijnlijk makkelijke avond, maar bezie zelf hoe de winst tot stand kwam:

Wim Krabbendam speelde langdurig met een stuk minder, waarvoor hij een stevige aanval kon vasthouden en uiteindelijk enigszins onverwacht een remise uit het vuur kon slepen.

Jan kwam zoals gewoonlijk in een voor hem voordelige stelling terecht. Zelf vertelt hij hoe het toch nog remise werd:
“Op zich prima partij, pion geofferd voor een snelle ontwikkeling. Helaas te veel tijd gestoken in het zoeken naar een geforceerde winst. Toen ik ook nog een blunder van de tegenstander en daarmee een directe winst over het hoofd zag, kwam er zand in het raderwerk en was remise een voorspelbaar resultaat. Had meer in gezeten”.

Ruud had aan bord 8 al vrij snel een “lekkere” stelling en zegt hier zelf over: “In mijn parij stond wit visueel wat sterker, maar zwart altijd wat beter. Na 22 … De4 was het niet eenvoudig de witte stelling te verdedigen en uiteindelijk ging mijn tegenstander mat met nog 1 minuut op de klok. Hierbij de partij, zonder verder commentaar”.

PSV/Dodo 2 – UVS 4: 3 – 5, en UVS 4 speelt komend seizoen weer 2e klasse.
r7pers

UVS 4 (met drie invallers)

UVS 4 (met drie invallers)

Share

2 reacties

  1. Klaus Wüstefeld schreef:

    Over de partij van het eerste bord tegen PSV Dodo(1.e4,e6 2.c4). Ik wil niet terugkomen op de verschillende plekken, waar ik telkens opnieuw remise uit handen liet glippen, maar er is op de 35ste zet een klein, maar ongelofelijk interessante combinatie in het eindspel mogelijk, volgens mij boeiend genoeg voor een schaakliefhebber Kijkt u zelf maar eens en speel de partij t/m de 34ste zet. Wit kan daar gewoon op een leuke wijze een pion winnen door 35.Pc6x!!Kd6 36.Td5x+! Kc6x (Kd5x?Pe7+) of als zwart na 35.Pc6x!! Pe7 speelt vervolgt wit met 36.Pe5+. Tijdens de partij dacht ik in tijdnood,dat 35…,Kd6 de weerlegging was.

  2. Klaus Wüstefeld schreef:

    Correctie op de eerste reactie: het hele verhaal van die leuke combinatie speelt zich af na de 32ste zet van zwart

Geef een antwoord