ASV 4 – UVS 2

UVS2 lijkt weer te weten wat winnen is. Afgelopen zaterdag werd ASV4 met ruime cijfers verslagen; toch wel wat onverwacht. Goed uitgerust met invallers die eigenlijk tussen het 1-ste en 2-de ‘bungelen’, en –zowaar- met een alles overziende (hm..) non-playing captain, moesten we er voor gaan zorgen om niet het slachtoffer van een dreigende versterkte degradatie te worden. Heel wat OSBO-teams staan er niet best voor in de 3-de klasse van de KNSB-competitie.

Nadat ik lekker in het zonnetje het krantje had doorgenomen en daarin wat smakelijke anekdotes van de inmiddels 83-jarige Kortsjnoi was tegengekomen, leken de partijen inmiddels al aardig onze kant op te gaan. Binnen het 2-de en 3-de uur kwamen er 4 remise-aanboden van ASV. Tsja, wat moet je..?

RuudP was met wit niet uit de verf gekomen tegen Barth Plomp, maar diens aanbod getuigde er eerder van geen zin om verder te spelen te hebben. Ruud gaf aan best nog wel te willen verder spelen (al was de stelling niet beter en had hij minder tijd): nou dat laat ik me geen 2-de keer zeggen. Lekker doorspelen met een eindspel, dus. Ruud kwam ver, maar een extra pion bleek niet meer te verzilveren.

Eigenlijk overkwam Jeroen dat ook. Achteraf bleek hij veel bedenktijd gestoken te hebben in een combinatie, er (helaas) van afziend omdat hij 1 variant niet sluitend kreeg. ik hoop dat Jeroen vóór zijn 83-ste nog ’n keer voor de volle bak gaat, want uiteindelijk is de intuïtie vaak meer afdoende dan de droge berekening.

In die 2-de categorie vind ik Maarten’s partij dus wél passen. Het Frans heeft hem ’n onwrikbaar vertrouwen gegeven: hij kon zich ’n geniale blunder veroorloven en een variant induiken die mij deed schrikken (stukverlies..??), maar waarvan ‘de enige zet’(..Txa2) alsnog de beslissende bleek.

Het dramatisch element kwam er ook. Niet ver van ‘geniale blunders’ is het gebied van ‘absolute bagger’. Ik vind het knap van Arie dat ie altijd erg eerlijk kan zijn over z’n eigen partijen. Dit is inderdaad de keerzijde van de wat intuïtievere aanpak. Soms gaat het goed fout; kijk en huiver:

Gelukkig viel er op dit gebied ook iets onze kant op, al moet ik zeggen dat dit meer afgedwongen dan ‘recht in het mes lopen’ was. Het 2-de remise aanbod was slim tegen Arno: geen duidelijk betere stelling en al te groot tijdsverschil. Tegen Désiré krijg je altijd een kans, Arno, en aangezien er veilig kan worden doorgespeeld (Arie stond slecht, RuudS goed) moest hij er toch nog even voor gaan zitten. Dat werd meteen maar ter harte genomen door tot in het 6-de uur terecht te komen. En ziedaar: kwaliteiswinst en een verdwaalde zwarte koning.

Dit was de stand van Arno tegen Désiré; 6-de uur. Zwarts koning was aan de wandel gegaan en op a2 terecht gekomen (op zich best knap).
1… Pxa3
En hups -in het 6-de uur, beiden weinig tijd- een kwaliteit terug? Nee. Onder de goede inzendingen over wits volgende zet wordt een gouden horloge verloot.

Tsji blijft me verbazen: al een behoorlijke tijd spelen we dit incremental kloksysteem, maar ondanks dat dacht hij zijn tegenstander door de klok te kunnen jagen. Prachtig. Die vlieger ging natuurlijk niet op. Daardoor werden er evenwel zo’n 4 winstkansen om zeep geholpen. Uiteindelijk bleef er paard-pion tegen 4 pionnen over. Remis.

RuudS kreeg niet echt kans om weer wat schaakritme op te doen: ook híér ’n remise-aanbod, maar Ruud was zelf al ondubbelzinnig: ik speel door. En na 15 zetten kwam ie ‘n stuk voor. De rest werd dus maar gelijk in de doos opgeborgen.

Pepijn daarentegen had wat meer te stellen. Wit leek op gegeven moment een gevaarlijke koningsaanval te kunnen opzetten. Ik moet zeggen dat het er eenvoudig uitziet hoe Pepijn alles onder controle blijkt te hebben; vaak een teken van ‘n ‘Goede pot’!

Nou, Frowijn werd luidruchtig bezet, in de Chinees sneuvelden glazen en de stamkroeg moest de deuren sluiten. Het is nog lang onrustig geweest in de stad!

r8pers

Share

Geef een reactie