Safe

safe
UVS 1 zal ook volgend jaar weer uitkomen in de tweede klasse KNSB. Afgelopen week werd het klassebehoud veilig gesteld door in de derby te winnen van Pion Groesbeek. Dit ging echter niet zonder slag of stoot, om in honkbalterminologie te blijven.

Op het eerste bord blijft Paul maar scoren. Deze keer wist Jasper Bons de complicaties na een stukoffer van Paul niet het hoofd te bieden. Paul heeft hierover het volgende te zeggen:

002 006

Op het tweede bord moest ik zelf een bestrijdingswijze zien te herinneren tegen de stonewall. Het geheugen is niet meer wat het geweest is, maar de schaakstelling die ontstond was de hele tijd net ietsje fijner voor mij. In tijdnood ging het uiteindelijk hard mis met mijn tegenstander:

Het derde bord was voor Pim, die belust was op een schaakrevanche… en die kreeg hij. Als laatste was hij bezig bij een stand van 3,5 – 3,5 om een toreneindspel met 2 pluspionnen uit te schuiven, wat nog niet zo makkelijk was. Pim vond echter één van de smalle paden die naar winst leidden en bezorgde UVS daarmee de overwinning! Het slot ging zo:

035 003

Over de borden 4, 5 en 6 kan ik kort zijn. Hier had de Pion zijn ratingsterksten geplaatst en ondanks zware tegenstand van onze kant wisten zij hier ook daadwerkelijk 3 punten te scoren. Alleen Anton kreeg hier echt te weinig, want in een stelling die technisch gewonnen leek, wist hij zich zelf een beslissende knockout toe te brengen. Lars vocht dapper en had lange tijd een redelijke stelling. Hoe dit mis ging, is aan mijn aandacht ontsnapt.
Dennis wist zijn openingsdebacle niet meer recht te breien. Hij was toch zo dapper om zijn partij te becommentariëren:

Bord 7 dan: Luuk wist vakkundig alle jus uit te stelling te halen, hierbij ongetwijfeld mede geholpen door zijn tegenstander en de vrede kon snel getekend worden. Dit was overigens de enige remise van de middag.

009 008

Tenslotte verzuchtte Roy op acht, dat hij alweer een zwarte Leeuw tegen kreeg. Gelukkig wist hij waar de witte kansen lagen. In zijn eigen woorden:

De komende twee ronden wachten ons nog de nummer 1 en 3.

r7pers

Share

2 reacties

 1. Maarten van Rooij schreef:

  Bij de partij van Paul:
  Mooie zet: Pxf2! Was dat niet ook een beroemde partij waarin Fisher gehakt maakte van zijn tegenstander met Pxf2 gevolgd door Pg4 en daarna Db6? @Pepijn: jij weet vast welke partij dat was.
  Mooie meerslag ook daarna.

 2. Paul Span schreef:

  Beste Maarten,

  Ik denk dat jij verwijst naar de partij Byrne – Fischer, USA Championship, New York 1963. Fischer offert op zet 15 inderdaad op f2 met zijn paard. Op youtube zijn verschillende analysefilmpjes te vinden over deze partij. Bijvoorbeeld: http://www.youtube.com/watch?v=6S7_4BS4CbE
  Het is de moeite waard het filmpje te bekijken!

Geef een antwoord