Is de 60+ UVS’er topfit?

Er is weer een onderzoek naar de geestelijke vermogens van de oudere (60+) UVS’er . Wie wil, kan meedoen. Je kunt er ook nog een tientje per uur mee verdienen. Dat kan een leuke bijverdienste worden . Als je maar heel lang en traag over de antwoorden doet, kan het uren duren: tel uit je winst. Tijdens het onderzoek kun je bijvoorbeeld ook nog langdurig naar de WC gaan: een kniesoor die daar op let, maar het levert wel wat op. De opbrengst van wetenschappelijke onderzoeken moet, zoals dat in wetenschappelijke kringen hoort, opzienbarend zijn, zoals bijvoorbeeld een onderzoek naar het gevolg van veel regenval. Na een ondervraging van zo’n 400.000 mensen gedurende 5 jaar staat wetenschappelijk vast, dat na een regenbui de grond buitenshuis nat wordt en binnenshuis niet. Ook al heeft men veel objectieve (heel zekere ) gegevens verzameld, dan nog wordt vaak het eindresultaat van het wetenschappelijk onderzoek (de interpretatie) bepaald door de wensen van de onderzoeker. In het dagblad ”de Gelderlander” tref ik vanmorgen een wetenschappelijke conclusie aan: “Gespierde 60+ oudere leeft langer”. Ik dacht gelijk aan het onderzoek van de 60+ UVS’ers . Hoe kwamen die Amerikaanse onderzoekers tot de conclusie: “gespierde oudere leeft langer ”? Heel simpel: van 3600 (!) 60+ mensen werd lange tijd geleden de spiermassa gemeten en de mensen met de meeste spiermassa leefden het langst. Simpel, zo lijkt het, maar zowel het “lang leven” als de “spiermassa” hoeven niet met elkaar in (causaal) verband te staan , maar kunnen wel een gemeenschappelijke oorsprong hebben, bijvoorbeeld een speciale hoeveelheid van een bepaald hormoon, dat niet alleen invloed heeft op de spieren, maar ook de lengte van leven. Wie dat speciale hormoon niet of te weinig heeft kan de hele dag aan gewichtheffen doen en andere activiteiten verrichten om zijn spiermassa te vergroten, maar of dat levensverlengend zal zijn?
Nog een ander “wetenschappelijk” onderzoek : wetenschappelijk is vastgesteld, dat mensen die stoppen met roken vreugdevoller in het leven staan, niet meer depressief, minder somber. Iemand kan echter een belangrijke levensbeslissing genomen hebben of na jaren werkloosheid een leuke baan gekregen hebben, iemand ontmoet hebben, die zijn leven in positieve zin veranderd heeft, of gaan geloven in een God, welke zijn leven doet veranderen. Kortom een nieuwe levenservaring kan invloed hebben op beide, namelijk op stemming èn op stoppen met roken. Als die positieve levenservaring ontbreekt, hoeft het stoppen met roken de stemming niet gunstig te beïnvloeden. Over enige tijd staat er overigens in de “Gelderlander” dat het wetenschappelijk bewezen is dat de “60+ UVS’er geestelijk frisser en intelligenter is dan de gemiddelde Nederlander”. Er zullen dan massa’s 60-plussers naar UVS komen om daar frisser en intelligenter te worden.
Je vraagt je af waarom een ouderenonderzoek bij 60+ begint. Wat is oud? Onlangs speelde ik intern tegen Wim Heuvelmans. Hij gepromoveerd uit groep 5 en ik gedegradeerd uit groep 3. Op papier dus een groot klasse-verschil zou je zeggen, ook een aanzienlijk leeftijdsverschil (zijn leeftijd schat ik dus in). Wat doet dan de 70-plusser ? Ik probeerde hem in het begin te overrompelen door via de h-lijn zijn koningsvleugel binnen te dringen. Die aanval stuitte op een grondige verdediging en een afnemend creatief vermogen van mij. Toen Wim daarna via de damevleugel zelf een aanval opzette, bracht hij mij in een matnet , waaruit ik waarschijnlijk alleen maar kon ontkomen doordat hij in tijdnood was. Ook achteraf nog heb ik geen zin om dit helemaal uit te analyseren. Had Wim nog mat in handen of niet? Een boeiende probleemstelling. Kijkt u zelf maar.

Share

9 reacties

 1. Benno Sterenborg schreef:

  Yeah, yeah, science is not dead …….. It just smells funny!!

 2. Dirk van Nuland schreef:

  Een zeer interessante stelling. Ik denk dat zwart inderdaad winst mist na zet 41.Lb2 Niet 41…,Dc2 maar 41…,Pe4+ De witte koning kan eigenlijk alleen naar een zwart veld anders verliest hij de dame. (na 42.Kg2,Pf6+ met schaak door de loper op c6)(na 42.Kf1,Pxg3+ wit kan niet terugslaan, want het paard op e2 staat gepend)42.Kg1 loopt ook niet goed af (42…,De3+ 43.Kh2,Df2+ 44.Kh3,Pxg3 45.Pxg3,Dg2+mat)Dus blijft alleen over 42.Ke1,Dd2+ (nu wint zwart op zijn minst de loper op b2) 43.Kf1,DxLb2 ..het is nog niet uit, maar wit staat toch echt wel verloren. Met nog maar 20 seconden op de klok wordt het natuurlijk lastig om de partij ook daadwerkelijk te winnen. Dat zou het voor een jeugdige speler ook zijn.

 3. Klaus Wüstefeld schreef:

  Ja Benno,het is een puzzel, maar je hebt een winstvariant gevonden ! Ik heb nog een leuke aanvulling op de enige beetje goede zet voor Wit in jouw versie namelijk na 42.Ke1!Dd2+ 43.Kf1 en nu niet Db2x,maar 43…,Pg3x+! en Wit moet steeds Dameverlies vermijden totdat hij uiteindelijk niet aan Mat kan ontkomen: 44.Pg3x,Dg2+ 45.Ke1,Dg3x+ 46.Kd2 (anders speelt zwart Lb5,Lf3 of Pf4x)46…,De3+ 47.Kc2 (Ke1?La4!) 47…,La4+ 48.Kb1,Dd3 49.Ka2,Lb3 mat. Dat had Wim binnen 1 minuut niet kunnen bedenken. Wat zal hij het leuk (?) vinden, dat wij zo hard werken om zijn verloren partij achteraf toch nog te laten winnen. Overigens lijkt me (ook) na 41.Lb2… De3+! interessante gevolgen te hebben als Zwart daarna 43…,Lf3! speelt.

 4. Klaus Wüstefeld schreef:

  Even recht zetten jongens! Ook al was de eerdere reactie van Benno zeer krachtig, toch reageerde ik in mijn stukje op de vondst van Dirk, hoewel ik hem aansprak met de naam van Benno.

 5. Dirk van Nuland schreef:

  Inderdaad Klaus op 41.Lb2..,De3+ en 43…,Lf3 heeft wit ook weinig kans. Ik zat me helemaal blind te staren op 41…,Pe4+, maar De3+ is zeker zo effectief.

 6. Klaus Wüstefeld schreef:

  41…,Pe4+ was perfect, maar 41…,De3+ moet zich nog bewijzen. Het ziet er wel ontzettend dreigend uit, maar ik zag nog niet een geforceerd mat. ik dacht”dat zal Dirk wel vinden” ( was zelf te lui)

 7. Hans Klip schreef:

  41…Pe4+ wint inderdaad maar het kan een zet eerder eenvoudiger. De pionzet 40…c4! (in plaats van 40…Dxd3) wint op slag. Wit heeft geen zinnig antwoord: 41.Dg5 Dxe2+ of 41.dxc4 d3.

 8. Wim Heuvelmans schreef:

  Na een weekje afwezigheid zag ik de bijdrage van Klaus.
  Twee dingen daarover:
  – Als het regent blijft het binnen droog. Deze stelling klopt maar ten dele zoals vele bewoners aan de Hensgtsdalseweg en omgeving ervaren hebben. Gemiddeld eens in de 10 jaar wordt het daar bij regen van binnen nat (en vies).
  – Klaus brengt ook even mijn leeftijd ter sprake. Ik mag er mogelijk jonger uit zien dan ik ben, maar ik trek al meer dan een jaar van Drees. Gevolg: vooral aan het einde van de partij zie ik het niet altijd even scherp meer. Zo ook in het onderhavige geval.

 9. Klaus Wüstefeld schreef:

  Tja Wim, dan ben je een week op vakantie en heb je je verzoend met je verlies tegen mij en dan Kom je thuis: is niet alleen ( tegen alle wetenschappelijke prognoses in) je huis van binnen helemaal nat, maar hebben intussen een aantal UVSers ook nog eens hard gewerkt om te laten zien,dat je toch had moeten winnen.Je had liever terecht verloren ! Als klap op de vuurpijl toont Hans Klip nog eens aan, dat je nog eenvoudiger had kunnen winnen.Heeft Wit dan helemaal geen goede verdediging ? Ik vrees van niet, maar toch … Wat doet zwart vanuit de oorspronkelijk getoonde opstelling ( helemaal bovenaan) na 39.Pf3 (met als hoofdidee Pd2?)

Geef een antwoord