Matchpuntje

‘UVS 2 speelt gelijk tegen SMB 1′, een paar jaar geleden zouden de mensen ongelooflijk opgekeken hebben bij zo’n kop. Het grote SMB dat jarenlang in de hoofdklasse bivakkeerde een matchpunt weggeven tegen het tweede team van de zwakkere stadsgenoten? Onbestaanbaar. Maar de tijden zijn veranderd, SMB1 speelt samen met UVS2 in de promotieklasse en op papier is UVS2 zelfs wat sterker. De matchpunten waren voor beide teams belangrijk, omdat je dit seizoen alleen maar veilig lijkt voor degradatie als je in de bovenste regionen eindigt.

Het snelst klaar waren Arno Sprinkhuizen en Christ Verstegen (die voor SMB in de externe speelt) op bord 4, een bloedeloze remise. Die werd gevolgd door een remise op bord 2 van Jeroen Clermonts tegen een ongerate speler met de naam Razdolski, die al een flinke score heeft neergezet in de competitie. Die remise was dus vermoedelijk geen slecht resultaat. Intussen verliep de strijd op het bord daartussen, mijn bord, allerminst bloedeloos. Ik kreeg door niet al te goed op te letten de gelegenheid een heel goed kwaliteitsoffer te brengen, maar faalde daarna vreselijk in het afmaken en verloor zelfs. Kijk zelf maar hoe dat ging:

[vimeo]http://vimeo.com/88538357[/vimeo]

Maarten van Rooij had volgens mij net wat eerder zijn partij tegen Eric de Ridder met een vol punt voor ‘de goeden’ afgerond. Beetje flauw dat zijn tegenstander het stikmatje dat de partij beeindigde niet even op het bord liet komen en drie zetten eerder opgaf. Het stond dus weer gelijk en spannend bleef het. Wouter Dinjens en Tsjisang Cheung stonden wat beter, maar bij Ruud van de Plassche en Arie van den Hurk zag ik maar weinig kansen op uitslagen waar je wat aan hebt. Wouter kreeg de overwinning uiteindelijk in de schoot geworpen.

Peter Schut – Wouter Dinjens, stelling na 27… Pc3-e4+.
Wit wist zo’n beetje de enige direct verliezende zet te spelen 28.Ke3?? en toen bleek na 28… Pf6 dat die koning daar wel erg ongelukkig staat. De toren op d7 kan het paard niet blijven dekken zonder verloren te gaan middels het paardvorkje op d5.
In plaats van 28.Ke3 had wit bijvoorbeeld 28.Kg1 moeten spelen, dan heeft zwart nog steeds de beste kansen, maar het is wel lastig om die in winst om te zetten, bijvoorbeeld 28… Pf6 29. Tdc7 Pd5 30.Td7 Ta7 31.Td8+ Txd8 32.Pxd8

Ruud van de Plassche redde het niet. Na de opening won hij wel een pion, maar dat was geen aanwinst voor zijn structuur, een lelijke dubbelpion op de h-lijn. Toen ik wat later keek, stond Ruud al weer een pion achter en de rest ging er ook snel af.  Bij Tsjisang ging het beter op bord 8. Na een kalme opening met een Maroczy structuur waar Tsjisang zo’n fan van is, stond hij eigenlijk helemaal niet zo goed, vond ik. Het leek erop dat hij net de verkeerde stukken had geruild, maar even later wist hij toch de stelling een positiever karakter te geven:

Onderaan dit bericht een aanvulling, waarin Tsjisang laat zien wat er net voor dit fragment gebeurde.

014 008
009 012

Nu hing het dus van Arie af of we twee matchpunten zouden binnenslepen of er met eentje genoegen zouden moeten nemen. Arie deed er alles aan om zijn slechte stelling te keepen, maar het mocht niet baten:

4-4 dus, had meer in gezeten.

 
Aanvulling

Tsjisang vertelt hoe hij zijn tegenstander wist in te pakken.

K.S. Cheung (UVS2) -J. Ottenheim (SMB)
Wit speelt en wint. 25.Pxe7 Kxe7 26.f6+ deze zet had zwart waarschijnlijk niet gezien.. [direct.. 26.Dxd6+ leidt tot een betere stelling voor zwart, na 26…Ke8 27.Df4 Db8 28.Dh4 De5] 26…Kxf6 27.Dc3+ [Thomas Willemsen zag de killer… 27.Dxd6+ Le6 28.e5+ Kf5 29.De7 Txd1 (29…De3) 30.Txd1 …met dreigingen als Dh4, of direct loper g4 en mat] 27…Ke7 28.Dxg7. Wit staat met +2 voor en schuift de partij uit.

r6pers

Share

Geef een antwoord