Veldhoven – UVS: 5-3

Afgelopen zaterdag was het zover: de 1e dag van de Olympische Spelen met op het programma de 5 km heren…. En oh ja, er werd ook nog geschaakt: Veldhoven tegen UVS 1.

Op papier waren wij licht favoriet, maar met een schuine blik op de stand was het duidelijk dat Veldhoven de ploeg in vorm was en wij kampen met een tekort aan scorend vermogen. Hierdoor stonden wij met slechts 3 matchpunten uit 4 wedstrijden onderaan de middenmoot. De punten waren dus welkom.

De uitslagen hieronder staan (ongeveer) in volgorde van beëindiging. Als eerste was de vader van de pasgeboren Isabel klaar. Het vaderschap kost blijkbaar nu al de nodige slaap en ratingpunten.
De opening verliep nog naar wens, maar toen er geschaakt moest worden waren drie kortsluitingen genoeg voor respectievelijk een positioneel nadeeltje, stukverlies en tenslotte een weggeblunderde toren.

Vervolgens moest Dennis erg lang wachten op de volgende uitslag, want bijna alle partijen gingen de tijdnoodfase in. De uitslagen kwamen daarna snel: Pim wist te winnen in een goede partij:

Ruud had inmiddels verloren. In zijn eigen woorden: “Op bord 8 kwam ik met zwart tegenover een jeugdtalent te zitten. De opening was voor hem, maar toch plaatste hij op zeker moment twee vraagtekens achter een zet van hem, zo hoorde ik later van Anton, kennelijk in de hoop dat ik een vergiftigd stuk zou proberen te winnen. In dat valletje trapte ik niet (die vraagtekens waren mijzelf overigens niet opgevallen), maar mijn tegenstander had dergelijke onsympathieke trucjes helemaal niet nodig. In een stelling met tegengestelde rokades kwam zijn koningsaanval veel sneller dan de mijne, en met een kwaliteitsoffer joeg hij mijn koning het vrije veld in alwaar deze vakkundig werd mat gezet. Optisch leek ik eerder soms nog iets te hebben, maar bij de analyse bleek dat ik eigenlijk geen tegenkansen heb gehad.”

2-1 achter dus op dit moment. Maar goed nieuws uit de hoek van Arie:

Vervolgens was ikzelf aan de beurt. Zoals wel vaker dit seizoen, wist ik een goede stelling wederom niet te winnen…. Ik begin er al aan te wennen:

Huub Schenning – Joost Retera ½ – ½

Na de tijdnood stonden er nog een paar troosteloze eindspelletjes op het bord en was de kans op een goede einduitslag verkeken…. Of toch niet?!
De tegenstander van Paul deed een ultieme winstpoging (lees: verliespoging) maar uiteindelijk werd dit toch remise:

Anton verloor zijn eindspel, terwijl hij nog een remisewending miste. Hij zal hier zelf op terug komen en Lars tenslotte verloor van een goede tegenstander:

Al met al dus weer een 5-3 nederlaag tegen een tegenstander die we in goeden doen toch moeten kunnen hebben.

r5s
De stand na 5 ronden lijkt er enigszins penibel uit te zien. De komende twee ronden hebben we de kans om dit om te gooien. Ronde 6 en 7 tegen Paul Keres 2 en PION zullen bepalend zijn, want de laatste 2 rondes krijgen we de topfavorieten nog.

r5pers

Share

Geef een antwoord