UVS 5 verliest opnieuw

Na gelijke spelen in ronde een en twee van de OSBO-competitie en verlies in ronde drie en vier, heeft UVS 5 in ronde vijf opnieuw verloren. Ditmaal was Kasteel 2 te sterk. De Wychenaren wisten op het einde van de avond de laatste partij te winnen, waardoor de eindstand 3-5 werd.
Toch zag het er gedurende de wedstrijd helemaal niet zo slecht uit voor UVS 5. Op bord 1 stond Jasper van Dalen duidelijk beter tegen Jorik Quint (die speelt momenteel in groep B van de interne UVS-competitie). In een spannende partij slaagde Jasper erin Jorik eerst letterlijk en vervolgens ook nog figuurlijk van zijn voetstuk te stoten: 1-0.

Tegelijkertijd had Clive Michelo op bord 2 met een minimum aan bedenktijd een betere stelling bereikt met toren, loperpaar en enkele pionnen tegen toren, paard, loper en enkele pionnen. Lange tijd leek deze partij minimaal op remise uit te draaien (terwijl Clive volgens J.H. Donner natuurlijk dik gewonnen stond!), maar helaas ging er iets mis waardoor hij zijn partij, ondanks het grote tijdsvoordeel, toch nog verloor: 1-1.
Zelf speelde ik op bord zes tegen Ritchy Duin. In een tactische partij waarin ik een tikkeltje beter stond, dacht mijn tegenstander een pion te kunnen winnen. Dat was echter een misrekening. Uiteindelijk kwam ik door zijn actie zelfs een pion voor en wist ik de partij daarna vrij snel te winnen: 2-1 (dat werd trouwens wel weer eens tijd, want mijn laatste overwinning in de externe competitie dateert van april 2012).

Met een 2-1 voorsprong (twee overwinningen tegen twee sterke spelers van het Kasteel) en ongeveer gelijke stellingen op de resterende borden zag het er niet slecht uit. Dat veranderde echter toen Bert Jan Boer (bord 3) en Frans Nijenhuis (bord 4) beteuterd het café kwamen binnengelopen. Beiden hadden iets over het hoofd gezien en hun partij verloren: 2-3.
Op bord 7 leek Thei van Laanen aanvankelijk wat minder te staan. Hij had zijn tegenstander de gelegenheid gegeven de H-lijn te openen waardoor deze een gevaarlijke aanval op zou kunnen zetten. Maar die gelegenheid kreeg zijn opponent niet. Thei wist het tij (ja, daar is tie weer!) te keren en behaalde een knappe overwinning. Jammer genoeg had Harry Berkers inmiddels verloren op bord 8. Hij was het verlies van een pion in de opening nooit te boven gekomen en liep eigenlijk de hele partij achter de feiten aan: 3-4.

028 029

Onze enige kans om toch nog één matchpunt te behalen hing toen af van de sterke schouders van Wim Heuvelmans die op bord 5 in tijdnoodfase een iets beter toreneindspel had bereikt. Maar ja, in zo’n hectische fase kan er van alles misgaan en dat gebeurde helaas ook met het voordeel van Wim. Dat verdween namelijk als sneeuw voor de zon: 3-5. Daarmee was de derde nederlaag op rij van UVS 5 een feit.
Met twee matchpunten uit vijf wedstrijden is degradatie uit de tweede klasse nu wel erg dichtbij. En de kans dat de teamspirit ons zal redden is ook niet erg groot. Twee spelers waren afgelopen maandag al naar huis voor de einduitslag van het team bekend was. Blijkbaar is dat niet erg interessant. Och ja, volgend jaar in de derde klasse bestaat het team ook uit slechts zes spelers. Kunnen we vast wennen.

Share

1 reactie

  1. Jan van de Westelaken schreef:

    Uit de bestuursvergadering van de OSBO van 21 januari: “In de OSBO-competitie moet een evenredige verdeling van het aantal teams in de klassen komen, met een redelijke promotie- en degradatieregeling. De huidige vierde klasse moet verdwijnen omdat ze veel te klein is. Het lijkt het beste die onder te brengen in de derde klasse. Misschien is het een optie de derde klassen net als de tweede uit teams van acht spelers i.p.v. zes te laten bestaan.”

Geef een antwoord