UVS 2 geklopt door Zwols Schaakgenootschap

Het zit het tweede niet mee. In Zwolle liepen we weer tegen een nederlaag op die best vermeden had kunnen worden. Een paar vaste spelers ontbraken, o.a. Ruud van de Plassche, die in het eerste nodig was. Maar met Matthijs Broeren als invaller hadden we nog zeker een  team dat gelijkwaardig was aan dat van onze tegenstanders, het Zwols Schaakgenootschap.

Maarten van Rooij was als eerste klaar op bord 4, een remise. Een Fransoos waarin vrij snel de dames geruild werden en Maarten een beetje zorgvuldig moest spelen om niet minder te komen staan (mijn indruk althans). Ik had een bord hoger ook een Fransoos op het bord gekregen, maar wist niet meer hoe ik de hele scherpe variant te vermijden, waar ik eigenlijk niet zo’n trek in had. Mijn tegenstander was namelijk de sterkste onder de Zwolse spelers en ik ging er vanuit dat hij in die variant beter bekend was dan ik. Helaas gebeurde wat ik vreesde: één foutje was genoeg om vanuit een theoretisch bekende stelling in een verloren postie te belanden. Ik kon even later opgeven of me grappig mat laten zette; ik koos voor het laatste.

Ruud van de Spoel kreeg een remise door zetherhaling in de schoot geworpen. Bij analyse bleek hij eigenlijk zo goed als verloren te hebben gestaan. Het zag er niet zo florissant uit voor UVS, want ook Jeroen Clermonts (bord 1) en Matthijs (bord 8) stonden niet zo best. Het einde bij Matthijs kwam snel:


Jeroen redde het niet en toen was de stand dus 4-1 in ons nadeel. Onze borden 5 t/m 7 moesten dan maar drie punten opleveren. Teamcaptain Wouter Dinjens gaf het goed voorbeeld op bord 5:

En ook Tsjisang wist op bord 6 te scoren, vlak voor de tijdcontrole had hij zijn wat gedrukte stelling met een goed getimede pionnenopstoot te bevrijden. Meteen bezweek zijn tegenstander en gaf alles uit handen:

Jeroen kreeg geen kans meer en kon opgeven. We stonden dus 4-3 achter en alleen een punt van Thomas Willemsen kon ons nog redden. Dat ging echter zo:

Al met al toch wel een verdiende 5-3 overwinning voor ZSG. Komt het nog goed met UVS2?

Share

1 reactie

  1. Marcel Verstappen schreef:

    Mooi om het bewijs in beeld te zien dat Thomas niet door zijn tegenstander maar door Hertog Jan is verslagen ;-)
    Gratis tip aan de teamleider: geen bier maar energy drinks tijdens de wedstrijd!

Geef een reactie