‘Grote jongens’ hebben niet altijd gelijk

Na afloop van mijn partij maandag volgde een kakofonie van opgewonden “Grote jongens”, want een paar zetten voordat we tot remise besloten, had de partij eenvoudig gewonnen kunnen worden. 100% uit als ik op zet 33 Tae1 gespeeld zou hebben….. Met grote overtuiging werden de stukken over het bord geschoven. Het enige wat ik hoorde was UIT, UIT, UIT. Zelfs op de trap naar het café stopten de analyses niet. UIT, UIT, UIT. Nou, niet dus. … Ook na 33 Te1 is de stelling niet zomaar gewonnen. Oké, met voldoende tijd gaat de partij wel gewonnen worden door wit.


Bezie de stelling na 32 ….. Te8 ( met 2 á 3 minuten op de klokken)
UVS 3 – ASV 6 bord 6
Wit : Lambert Hofman zwart: Robert Naasz

Ik speelde hier 33 Kf2 waarop 33 … De4 34 Tae1 Dc2+ 35 Te2 Txe2 36 Dxe2 Dxe2 37 Kxe2 Lxf4 en 38 Lxf4 f6 volgde en de partij met remise eindigde.

Oké, beste “Grote jongens”, bekijk nu wat op 33 Tae1 had kunnen volgen.

De eerste suggestie was 33 …. Dxe1 34 Txe1 Txe1 en 35 Dc3 is dan de winnende zet. Klopt! Maar na 35 …. Te2 + 36 Kf3 Txb2 en 37 Dxb2 wordt de deur dicht gedaan met 37 …. Te7 . Nou ja, er zijn dan nog wel wat kiertjes en wit wint met normaal spel. …. Het is niet direct UIT, UIT, UIT.

De tweede suggestie was 33 ….. Df8 op Tae1. Deze variant zou het bekijken niet waard zijn. Maar na Df8 behoudt wit weliswaar een stevige plus, maar de partij is niet zomaar gewonnen. Bijvoorbeeld: 34 Dc3 f6 en toen werd de toren op a7 even over het hoofd gezien door onze “Grote jongens’ en klonk ten onrechte door het café: UIT, UIT, UIT.

Share

1 reactie

  1. Klaus Wüstefeld schreef:

    ja,Lambert, het is heel gemakkelijk gezegd, “je staat gewonnen en de winst heb je laten glippen “. Vaak is het ingewikkelder dan op het eerste moment lijkt. Ik heb het zelf ook meegemaakt in mijn eigen partij. Ieder dacht “Klaus die wint wel”( met 2 pionnen voorsprong), maar achteraf mocht ik nog in mijn handjes klappen, dat ik via een valletje in tijdnood nog de winst kon binnen halen, terwijl er niet meer dan remise in zat (komt waarschijnlijk in een verslag). Om nog even op jouw getoonde stelling terug te komen: je kunt ook kijken naar winstvarianten van je tegenstander: in dat geval is de remise van jou een grandioze prestatie. Bijvoorbeeld 33.Kf2,Lf4x!
    Tot vanavond ( bij het klusje in Wageningen),Klaus

Geef een reactie